Skraćivanje Mušičarske Strune

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ispravka:

Struna sa glavom od 6 i struna sa glavom od 15 u prvih 10m je iste tezine.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ja sam jednu strunu wf6 skratio za metar da vidim sta cu dobiti i mogu ti reci da nisam dobio nista ,losije struna leti nego pre,,,naime glava joj je bila oko 9m a sad je oko 8m....tako da sone druze ne preporucujem da se skracuje niti jedna struna ipak proizvodjac zna sta pravi i zasto pravi strunu takvu kakvu pravi.mozda gresim ali znam da vise necu kratiti strunu nikad. :nowink: :nowink:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja sam skratio još jednu i to WF4F za 3,5 metra. Mogu da zabacim i nimfu od približno jednog grama na oko 10 m od sebe.

Samo drastični rezovi mogu da se znatno odraze na ponašanje kanapa. Malim skraćivanjem se ništa ne dobija. Provereno  :yeswink:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
I ja sam svojevremeno skratio jednu strunu klase 6 za oko 1,5 metar zato što se oštetila (skoro precvikala). Posle toga je bila za bacanje u đubre, to više po ponašanju nije ličilo na strunu.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Strelac je napisao(la):
Ja sam skratio još jednu i to WF4F za 3,5 metra. Mogu da zabacim i nimfu od približno jednog grama na oko 10 m od sebe.

Samo drastični rezovi mogu da se znatno odraze na ponašanje kanapa. Malim skraćivanjem se ništa ne dobija. Provereno  :yeswink:

Strelac druze 3.5m je skoro 15% ukupne duzine strune a oko 40% glave standardne strune, ako to nije drasticno onda nemam pojma sta jeste. Mozda je drasticno da odsecemo celu glavu strune? Ne dovodi ljude u zabludu molim te. Struna je konstruisana da ima svoje elemente, tip deo koji sme da se krati, prednji konus, belly ili ti trbuh, zadnji konus i running line.  Bolje bi bilo da naucis da izaberes strunu koja tebi odgovara nego da savetujes druge da seku 3.5-6m strune.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja se izvinjavam svima koji su shvatili moj post kao savet. Ja sam izneo samo to šta sam uradeo i kako sam zadovoljan rezultatom.

Ko neće da seče ne mora, ko hoće njegova volja.

Izabrao sam ja super kanape za moj štap koji najčešće koristim. U pitanju je bio eksperiment.

Potpuno je razumljivo da će malo ko da se odluči da secka kanap od nekoliko desetina evra. Ja sam odlučio, to uradeo i izneo svoje zapažanje.

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Djole je napisao(la):
Ispravka:

Struna sa glavom od 6 i struna sa glavom od 15 u prvih 10m je iste tezine.

A vec sam se spremao svasta da napisem.

Ja kotistim TT u dosta slucajeva,i vrsni dio uglavnom nekih 15 do 20 cm obavezno,dok je nova ,odsijecem.Koristi za bolje prevrtanje predveza.Preveliko skracivanje,po meni,donosi samo glavobolje,jer ,ko sto Simpson rece,struna gubi svoju namjenu.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
ovo sam našao na Visionovoj web stranici ,piše baja koji mušičari štujke..

citat
Niklaus' Gear tip:
"Take a Big Mama line, cut 70cm from the tip, and use an 11 weight line on a 10 weight Gtfour SW medium rod and you have a deadly combination for pike."

specifikacija te BigMamma strune -> http://www.visionflyfishing.com/page.php?page_id=33&c=32&pid=237

Koliko sam uspeo da vidim na sajtu struna Vision BigMamma se radi samo u veličini #8 a iz ovoga on seče 70 cm ...da bi dobio nešto za štap #10 ..
kako ovo protumačiti ? mišjenja?

Nicklaus_1.jpg

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Radi se u klasama od 8-12 a verovatno ostali samo na 8ci.
Stavite dve klase slabiji kanap i velikog strimera, pa da popricamo o tome, mada je vec i pisano.  ;)

PS: Stap puni masa, tezina kanapa (slabiji kanap + ako joj dodamo tezinu velikog mokrog strimera eto smo opet na poterbnoj tezini kanapa za odredjeni stap)  :)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sta je bre vama ljudi jebote? Pa covek vam napisao da skratite strunu klase 11 za 70cm i da je koristite na stapu 10, i sta je tu problem? Dobio je nesto drugaciji taper-kraci prednji konus pozeljan kod bacanja tezih strimera a skracivanjem 70cm uticao je malo i na tezinu pa je dobio nesto izmedju klase 10 i 11. Sasvim logicno da ce to na stapu klase 10 da ide dobro.

@Shone pise da se Big Mama pravi u klasama 8-12

@Djole to sabiranje tezine stune i strimera nema veze sa vezom.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Imao sam prilike da probam stap 7 sa strunom 5, mucenje zivo da se napravi tenzija u, sto kazu ovi instruktori, sistemu  :doh:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
E ovako, daću malo detaljnije objašnjenje onoga šta sam radeo.

Kanap 8ica bezimeni sa glavom dugačkom približno 9 metara sam skratio za ravno 4 metra. Taj kanap sam pokušavao sa veoma laganim strimerom da zabacujem na ulici i ustanovio sam da taj kanap sa toliko dugačkom glavom nije za moje potrebe. Meni je bio potreban kanap kojim mogu u tri-četiri zabaca da izbacim strimera koji ne pije mnogo vode a od wind restant materijala je napravljen. Znači lak a prilikom zabacivanja nailazi na veliki otpor vazduha. Skraćivanjem ovog kanapa rizikovao sam da totalno upropastim kanap ili da dobijem nešto približno onom mom cilju.

Skraćivanjem sam postigao pun pogodak, strimera napravljenog od mnogo perja, mnogo srneće dlake i sa dosta gumenih nogica, ja zabacujem sa neverovatnom lakoćom i to sve verovali ili ne štapom koji je ocenjen kao dno dna HAKUYOm od 2,4m deklarisanim kao 5-6. Znači, ovim nikakvim štapom i ovim friziranim kanapom ja mogu da zabacim veoma čupavog strimera na odgovarajuću daljinu. Slično onom tipu iz filma o Sage BASS Fly Rods.

Pre skraćivanja sam pokušavao istim strimerom ali jednostavno neće da izleti i to ti je. Razmišljao sam šta da radim i onda sam video neke CORTLAND kanape u jednom starom katalogu sa raznim profilima WF kanapa i rešio da probam pa šta bude. Makaze u ruke i fik. Probao sam posle i nasmejan sam ušao u kuću. RADI, napravio sam kanap kojim mogu da zabacim čupavca nikakvim štapom.

Drugi primer.

Kupio sam Vision Attack kanap WF4F. Taj kanap je leteo pomoću štapa Energo Team 2,4m 3-4 kao metak. Letele su suve i lake nimfe kao metak. Teške nimfe nisu htele a ja sam i njih hteo da zabacujem kao i ove razume se laganijim ritmom. Njega sam skratio za 3,5m. Lud sam ili me opičilo prvo prolećno sunce? Jok. Ni jedno ni drugo. Probao sam i suve muve i lake i teške nimfe. Suve lete kao i pre sečenja kanapa a nimfe daleko bolje nego pre. Ako mogu nimfu ovakvim sistemom koja ima olovnu glavu od 0,8 grama i dosta olova u telu da zabacim bez problema predvezom od 2,5 metra na 10-12 metra od sebe, ja sam prezadovoljan jer mogu sve bez zamene kanapa i predveza. Bacam suvu lako a bacam i tešku nimfu istim sistemom.

Deluje neverovatno ali je istina, nemate razloga da mi ne verujete.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Nema sta da deluje neverovatno! U prvom slucaju ti si strunu klase 8 pretvorio u strunu klase 5-6 i zato je sasvim logicno. Ali sa glavom od 5m nema drzanja strune u vazduhu nesto mnogo preko toga. Ok tebi i ne treba da je drzis u vazduhu vec da je sto pre ispucas ali ti za tu glavu ne treba 3-4 lazna zabacaja vec 1-2.

Drugi slucaj necu ni da opisujem jer se radi o potpuno beznacajnim daljinama za overhead zabacaje. Na toj daljini nema potrebe da dizes stap uopste i bacas preko glave.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Strune mozete bez problema, skracivati, produzivati, kombinovati razlicite sekcije, okretati citavu glavu naopako i radi sta vam god padne na pamet. Vise puta sam ovako nesto radio... ali uvek treba voditi racuna da se sa tim menja taper strune a sa njim u velikoj meri i njene bacacke karakteristike. Pojedine strune poput custom letecih glava su i predvidjene da se skracivanjem nastimaju po zelji... TT (triangle taper) strune takodje odlicno podnose umereno skracivanje.. za sve ostale tipove struna ukoliko ne znate na koji nacin treba da prekrojite sam taper, ne znate kako osnovne komponente strune uticu na ponasanje strune tokom zabacaja, nemate predstavu o tezinama pojedinih sekcija, njihovom densitiju, precniku.. bolje vam je da se ne upustate u ovo jer ce rezultat najcesce biti unistena struna i nista vise.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
A gle ovo sad, imam ja i kanap DT6F koji nije hteo ni da čuje za nešto teže od velike majske ili kamenjarke obe u suvoj verziji. Nimfe? Ni slučajno. Njega nisam dirao ali ako rešim možda ga i fiknem  :hammer:.

Sada sam ozbiljan. Poenta je da sam sečenjm 8ice sa dugačkom glavom dobio kanap kojim mogu na daljinu od oko 15 metara da zabacim velikog i čupavog strimera a u originalnoj verziji tog kanapa nisam mogao.

Pokušavao sam svašta ali teška nimfa predvezom od 2.5m jako teško ide na 10-12m. Možda sam ja imao joše kanape ali sada imam sigurno odgovarajuće.

Vrh Dno