E ovako, daću malo detaljnije objašnjenje onoga šta sam radeo.
Kanap 8ica bezimeni sa glavom dugačkom približno 9 metara sam skratio za ravno 4 metra. Taj kanap sam pokušavao sa veoma laganim strimerom da zabacujem na ulici i ustanovio sam da taj kanap sa toliko dugačkom glavom nije za moje potrebe. Meni je bio potreban kanap kojim mogu u tri-četiri zabaca da izbacim strimera koji ne pije mnogo vode a od wind restant materijala je napravljen. Znači lak a prilikom zabacivanja nailazi na veliki otpor vazduha. Skraćivanjem ovog kanapa rizikovao sam da totalno upropastim kanap ili da dobijem nešto približno onom mom cilju.
Skraćivanjem sam postigao pun pogodak, strimera napravljenog od mnogo perja, mnogo srneće dlake i sa dosta gumenih nogica, ja zabacujem sa neverovatnom lakoćom i to sve verovali ili ne štapom koji je ocenjen kao dno dna HAKUYOm od 2,4m deklarisanim kao 5-6. Znači, ovim nikakvim štapom i ovim friziranim kanapom ja mogu da zabacim veoma čupavog strimera na odgovarajuću daljinu. Slično onom tipu iz filma o Sage BASS Fly Rods.
Pre skraćivanja sam pokušavao istim strimerom ali jednostavno neće da izleti i to ti je. Razmišljao sam šta da radim i onda sam video neke CORTLAND kanape u jednom starom katalogu sa raznim profilima WF kanapa i rešio da probam pa šta bude. Makaze u ruke i fik. Probao sam posle i nasmejan sam ušao u kuću. RADI, napravio sam kanap kojim mogu da zabacim čupavca nikakvim štapom.
Drugi primer.
Kupio sam Vision Attack kanap WF4F. Taj kanap je leteo pomoću štapa Energo Team 2,4m 3-4 kao metak. Letele su suve i lake nimfe kao metak. Teške nimfe nisu htele a ja sam i njih hteo da zabacujem kao i ove razume se laganijim ritmom. Njega sam skratio za 3,5m. Lud sam ili me opičilo prvo prolećno sunce? Jok. Ni jedno ni drugo. Probao sam i suve muve i lake i teške nimfe. Suve lete kao i pre sečenja kanapa a nimfe daleko bolje nego pre. Ako mogu nimfu ovakvim sistemom koja ima olovnu glavu od 0,8 grama i dosta olova u telu da zabacim bez problema predvezom od 2,5 metra na 10-12 metra od sebe, ja sam prezadovoljan jer mogu sve bez zamene kanapa i predveza. Bacam suvu lako a bacam i tešku nimfu istim sistemom.
Deluje neverovatno ali je istina, nemate razloga da mi ne verujete.