Dok sam lovio smuđeve na dunavu, dravi i rukavcima, mutnim vodama, mnogo toga sam čuo i pročitao o trenucima kada samo nežno dodirne varalicu ali ju ne uzme. Često mi se dešavalo u periodima kada je tlak zraka /vazduha bio nizak (kada je manje više sva riba bila u jadnoj hranidbenoj aktivnosti) da ako zakačim kakvog smuđa onda skoro redovno beše to za obraz ili vanjski deo vilice. Nikada nisam mogao da vidim šta on to uradi i kako se približi varalici jer voda je bila mutna. Jedni su pisali ovo drugi govorili ono. Sada nakon nekog vremena proučavanja smuđa znam tačno šta je to kada on nežno kvrcne naš strimer a posle kontre nema nikakvog kačenja. Dakle, ako imamo slabo vreme za ribolov, hranidbena aktivnost smuđa i ostalih predatora je skoro nikakva, još uvek su to predatori kojima je u krvi da prate plen ili da brane teritorij (uglavnom
). Ipak, još uvek bi smuđ nešto pod zub ali nije raspoložen za lov. U takvim uvetima je (recimo) vrlo pažljiv i osetljiv. Agresivnosti predatora skoro da i nema. Onda dođemo mi sa mahačem u rukama i adekvatnim strimerom. Povlačimo ga pravilno ali smuđ se lagano okrene i krne za njim i dotaknega vrhom čeljusti ili čak obrazom, prepozna prevaru i vrati se na svoje mesto. Takvom smuđu sam vodio strimer na sve moguče meni poznate načine. Jigovanje, polagano sa porpadanjem (imitiranjem ribice koja če uskoro da pandrkne), ravnomerno, isprekidano, cik cak, brzo...i tako dalje. Takvog smuđa sam zainteresirao sa jig tehnikom i laganim povlačenjem i kratkim propadanjem i propadanjem do dna i opet cim cim
. Davno kada sam lovio voblerima takve sam kačio za obraz ili vanjski deo vilice. Strimerom kada lovim ulovim samo one koji su raspoloženi za lov. Opet više manje uzima nežno ali ga zgrabi i nosi i po kontri dobijem ribu. Manji primerci napadaju agresivnije ali kada je tlak nizak i kada nisu lovno raspoloženi čak i ti malcni mrljavo dodirnu strimer. Kada bi strimere oktitili sa trokukama
onda bi čak i zakačili kakvog ali to više nije sportsko prema mom shvatanju...to je več haklanje.
Tako da kada lovite u mutnoj vodi i kada osetitite onaj nežan smuđev dodir i posle kontre nema ribe ne znači da ste ga promašili. Ako nije bio promašaj onda je samo nežno dodirnuo strimer i predomislio se. Nekoliko puta kod mene na jezeru gde je voda bistra, u popodnevnim satima, sam proonašao smuđeve među potopljenim deblima. Ako nisu bili raspoloženi za lov onda su se približili strimeri, neki i takvom brzinom, ali samo ga malo oplazili "OBRAZOM". Inače je poznato da smuđ lovi noću (navečer i rano ujutro) ali ponekada lovi i preko dana u popodnevnim satima. Sinoč sam se nadao da če mu zanimanje za plenom malo porasti, ali ništa. Par dodira i to je to. U nekoliko navrata sam gledao kakvo se dva smuđa u popodnevnim satima približe jatu kedera i love kao po taktici. Ove nezainteresirane kada sam probao uloviti su bili nezainteresirani i za ribice koje su im plivale pod nosom. Samo im je moj strimer privukao pažnju.
Ima još jedno zanimljivo ponašanje ili navika koju sam opazio kod smuđa. Pazite ovo. Šaran muljari (komadić preko 10kg) i ispod njega vidim rep koji nije ni nalik repu od šarana. Gledamto sa drvenog doka. Ugledam ispod šarana smuđa od dobra 2kg. Šta radi...lovi larve i guta ono što je šaran izmuljario ili isterao iz mulja.
Još toga sam opazio ali sada moram da prekinem tipkanje...žurim,

Tako da kada lovite u mutnoj vodi i kada osetitite onaj nežan smuđev dodir i posle kontre nema ribe ne znači da ste ga promašili. Ako nije bio promašaj onda je samo nežno dodirnuo strimer i predomislio se. Nekoliko puta kod mene na jezeru gde je voda bistra, u popodnevnim satima, sam proonašao smuđeve među potopljenim deblima. Ako nisu bili raspoloženi za lov onda su se približili strimeri, neki i takvom brzinom, ali samo ga malo oplazili "OBRAZOM". Inače je poznato da smuđ lovi noću (navečer i rano ujutro) ali ponekada lovi i preko dana u popodnevnim satima. Sinoč sam se nadao da če mu zanimanje za plenom malo porasti, ali ništa. Par dodira i to je to. U nekoliko navrata sam gledao kakvo se dva smuđa u popodnevnim satima približe jatu kedera i love kao po taktici. Ove nezainteresirane kada sam probao uloviti su bili nezainteresirani i za ribice koje su im plivale pod nosom. Samo im je moj strimer privukao pažnju.
Ima još jedno zanimljivo ponašanje ili navika koju sam opazio kod smuđa. Pazite ovo. Šaran muljari (komadić preko 10kg) i ispod njega vidim rep koji nije ni nalik repu od šarana. Gledamto sa drvenog doka. Ugledam ispod šarana smuđa od dobra 2kg. Šta radi...lovi larve i guta ono što je šaran izmuljario ili isterao iz mulja.
Još toga sam opazio ali sada moram da prekinem tipkanje...žurim,