Ne znam šta je radio taj vaš som, ali sad za vikend izbacah na Bovnu od 8 pm do 5 am za te od 2+ mg. Pribor od koga 2 dana boli ruka, samo mašinica teška 700 g, varalice od 40 do 100 g... Elem, jedan veličine XXL (recimo oko 40-50 kg) se 3-4 puta okupao na oko 70 m od obale. Viđao sam ih mnogo puta i ranije, ne love, samo se kupaju na površini. Valjda se pljuskaju tako i skidaju pijavice i ostale parazite, peru se od mulja koji im se ko zna gde zavuko od ležanja na dnu... Taj se retko kad prevari na varalicu, već najčešće onaj koji pliva u srednjem sloju i tu lovi, najčešće bez vidljivog rauba na površini, eventulano se vidi beg ribica iz dubine ka površini, bez viđanja soma.
Dakle mislim da si dobro sve skapirao, som se aktivno kreće u nekom srednjem sloju, a prati čulima dešavanju u svom nivou i iznad sebe, naročito reagujući na zvuk sa površine zbog koga se ne libi da zapliva brzinom munje ka površini. To ne znači i da će odmah napasti, već često zna da stane i "pronjuška" plen.
I ovo ne pričam napamet već na osnovu iskustva sa Bovna. Jedan nešto manji som (20-30 kg) stoji na površini na 30 m od obale. Drug mu zabacuje kašiku, ali zbog vetra maši dobrih 10 m. Bukvalno sekund nakon pada varalice u vodu som je bio na 10 cm od njega i gledao je onim sitnim očima. Drug krene da mota, som ostane u mestu. Sledeći zabačaj slična priča, malo ga promaši, som opet u deliću sekunde kraj varalice, bukvalno se stvori kao duh! I ništa...
A što se lova krupnog na samoj površini tiče, to sam ređe viđao, najčešće za vreme neke oluje, nevremena... Ili na mestima gde se skuplja na površini jako velika količina bele ribe. Mislim da nerado izlazi na površinu, ali kad zamiriše jato riba... Kao i kad nešto bućka-pljuska... Na Ebru nas je dočeo som koji je na naše oči pojeo celu pticu, neki vodenu veličine patke! Ali ona glupača sletela baš njemu na brlog i pljusnula kao da si bacio košarkašku loptu.
E sad, kao ćeš ovo napisano ti primeniti u lovu na strimere - veze nemam!

:lol: :-*