Sta je stetnije

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
- Udica sa 3 kuke, ili trokraka udica
- Sistem sa tri udice ili sa tri imitacije na na sistemu

Nije bitno da li su BL ili sa kontra kukom, generalno.

Pitanje se odnosi na to a vezano je sta je dozovljeno trenutno koristiti u ribolovu.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Na prvu (loptu) bih rekao trokraka, ali za pravi odgovor bih zahtevao podatak o razmaku između te 3 udice koje spominješ. Ukoliko je razmak metar definitivno se riba neće lako upecati na 2 ili 3, ali ako ih vežeš na po 5 cm veoma je realno da će se tokom borbe upetljati u preostale 2 udice, tj. biti ubodena na sve 3. Što nije slučaj sa trokrakom, tu je riba najčešće upecana na 1 krak, ponekad na 2, extremno retko na sva 3.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
goci,
nema sanse da se naveze sistem sa udicama na po 5 cm razdaljine . pa cak i da to neko uradi sto sumnjam jer nema svrhe , opet je gora trokraka  :'(
a da se veoma retko kaci riba na sva tri kraka i to nema sanse . veoma se cesto kaci za sva tri kad lepo proguta mamac . bilo da je rec o vobleru ili kederu ili eventualno strimeru.
pre musicarenja godinama sam varalicario . najvise klena na voblere i lepriraste varalice . klen leptirku velicine 2 spakuje u usta kao nista , a ruzno pace br 4 proguta kao jednodnevku sa sve dve trokrake . veoma cesto se zakaci na jednu a druga ga zabode spolja za glavu .

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Sale druže, ti sada na kraju pišeš o 2 troktrake. To Đole nije spominjao, a ni ja...  ;)

Uzgred, meni su na velikoj većini varalica dvokrake udice. S obzirom da veliku većinu riba puštam (osim ponekog smuđa, soma i štuke), vremenom sam shvatio da nema smisla da pecam na trokrake...

Ne bih da Đoletu kvarim temu, ali meni je oduvek bila dilema da li ribu više povređuje trokraka (dvokraka) ili jedna ali malo veća jednokraka. To nije baš lako odrediti... A jasno je da jedna mala jednokraka najmanje povredi ribu.

A ovome poslednjem sam počeo da razmišljam od kada pecam na strimere. Uvideo sam da se riba opasno povredi na velikoj jednokrakoj udici...

U svakom slučaju ovakve teme smatram jako dobrim!  :tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
sad sve citam ponovo ....u kom smislu sta je stetnije?
stetnije za ribu koja je ulovljena i nameravamo da je vratimo ili stetnije po riblji fond po verovatnoci da se ulovi i odnese riba?
za ribe koje se oslobadjaju definitivno je stetnija trokraka a za kolicinu ulovljene ribe sigurno su stetniji sistemi sa vise udica jer se tri puta povecava verovatnoca da riba primeti ponudjeni mamac .

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Trebao sam malo preciznije da formulisem pitanje. Zakon kakav takav je, svideo se nama ili ne, definise neka pravila kojih se pridrzavamo.

Zasto sam inicirao ovu temu. Razlog je bio bas razgovor sa jednim od vlasnika jezera Joce - Jovom, zbog cega zabranjuje lov stuke na dalje na sistem balerine i kedera.

Zato sto dobar deo ljudi da ne bi izgubio ribu(!) pusta da stuka bojle proguta kedera pa tek onda daju kontru. Steta je ogromna! Ovo me je samo podstaklo da okrenem ovu temu.

Zakon ne brani trokrake. Ova pojava, a da bi se ulov sigurno dobio i izvadio je svakodnevna. Iako je dozvoljeno nosenje ulova sta je sa onim ulovima koji su ispod mere?

Ova druga pojava lov sa dve tri imitacije na sistemu? Steta ovakvim nacinom je u tome sto ima onih koji to itekako koriste u zloupotrebi na vodi. Da ne spominjem razne tehnike.

Mogu sve zivo da nabrojim kao stetno ali kao najmanje stetno samo moze biti jedna udica bez kontra kuke i ona kao takva ce vam sigurno doneti ulov. Pa hteli vi da ga nosite ili vracate.

Nadam se da sam malo pojasnio.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Колико знам (бар оно што сам видео на разноразним ТВ каналима) на свим познатим и добрим местима у свету је апсолуто забрањена трокрака и двокрака удица. На варалицама мора да остане само један крак, а и на њему мора да се сломи контра кука.
То би требало и код нас.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
obzirom da sam cacanin, imao sam prilike da pecam sa acom ivanovicem, on i ljudi oko  njega uglavnom koriste voblere sa dve saranske udice....manje kace po lomu a riba se i dalje kaci bez problema,samo sto tu ima jedna mala modifikacija, te udice nisu samo alkicom spojene za varalicu vec je uradjen i jedan produzetak,slobodnije su....takva montaza skoro nikada ne ubada ribu van usta

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Cisto sumnjam da si sa njim pecao pogotovo na wobblere :D

Ti bre odakle znas s kojim je to Acom pecao, ko u pasulj da gledas  :D , a ovaj mozda na kog ti aludiras, poceo da peca na voblere  :) vremena su danas mnogo cudna tako da ....

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Definitivno što više krakova više povreda na ribi,jedna udica sa jednim karkom je za mene krajnje sportski!

Dvije i više trokuka su zlo,svaka riba u žaru borbe se upetlja,pozbada sve krakove po sebi,svi su sigurno na taj način kačili klenove,koji se iznagrđuju neviđeno!

Ne treba u fly ubacivati elemente iz varaličarske prakse,i sa jednom dvokukom na štuku puna kapa a ako spadene i to treba sportski prihvatiti.Danas niko neće da izgubi ribu,neki naši izumitelji konstruisaše nekakvu šklopociju,koja sam kontrira kada riba zagrize.Ja ovakve dodatke ribolovu ne volim jer sam ribolov gubi svoju draž i prerasta u nešto drugo!

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
vise mi je ribe spadalo i spada dok varalicarim nego kad lovim na muvu...jedna udica je taman...osim na voblerima, tad ipak dve jednokrake(mada to jos ne primenjujem)

Vrh Dno