Štap za Štuku - Fly Rod for Pike

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Poruke
2.698
Broj reagovanja
0
Lokacija
Beograd
U više navrata smo na forumu u raznim temama počinjali diskusije o tome koji štap je najadekvatniji za mušičarenje štuke , za Fly Casting velikih strimera ...itd
Možda ne bih bilo loše da se u jednoj grupisanoj temi - Topicu o  ovome može pročitati na jednom mestu ,da se uporede iskustva ,želje ,mogućnosti ..itd
Evo ja kada sam prvi put razmišljao o tome da počnem sa mušičarenjem štuke nisam imao pojma kakav štap odabrati ,kakve akcije ,koje dužine koje jačine ..i slično  .Jedino sam znao da mi treba jači štap od #5 koji sam imao za salmonide i bucova .
Prvo sam uzeo #8 od 10 ft Vision 3 Zone i nemogu vam reći kakvo je to bilo razočarenje kada sam sa njim pokušao da serviram jedan težak strimer za štuku ,štap se savijao kao slina i odmah sam ustanovio da od te rabote nema ništa ..Da ne dužim mnogo posle toga sam promenio još nekoliko štapova da bi se sada na kraju zadržao na fast akcije štapu klase #9 .Medjutim kako sada razmišljam i kakve strimere vezujem mislim da bi #10ka od 9 f bila ubedljivo najbolje rešenje tj taman kako treba .Upravo sam primetio da su sada i neki proizvodjači koji su počeli d aprave štapove namenski za štuku uzeli d aih rade baš u ovim merama  ,recimo BROMANoDELL’s Esox Lucius 9ft #9/10  ili PIKESABER Štapovi #11 ,#12 su sigurno udobniji za serviranje ogromnih strimera preko 20 cm ali se plašim da bi se sa njima izgubio onaj osećaj borbe sa ribama koji se može imati samo na mušičarskom štapu (pa zato sam na kraju i izabrao mušičarenje ) jer i sa ovom mojom devetkom lagano izvlačim štuke od 2 - 3 kg  ,a o onim manjim neću ni da pričam (vučem ih ko iz pičke- izvinte na izrazu) ..
Kako vi gledate na ovu problematiku?

 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
moj štap je GRXi 9' WT7/8, velike strimere je ono što i najčešče bacam...i zadovoljan sam ali za bolju kontrolu večih i "težih" strimera planiram uzeti desetku. Što se tiče borbe, sa njim je užitak imati i klena od kilo jer se več od njega savija ali i bez problema sam njime vadio i šarane od 8-22kg  :yeswink: Močan štap, pravi radnički.

Opet, radije bi sada za strimerisanje imao 10tku jer verujem da bi njome mogao dalje zabaciti i imati bolju kontrolu nad svime ali kada se potrudim ovim sadašnjim koristeći Outbound wf8 bacim preko malo 20m a sa Rio Goldom nekih do 20m ali to je ovisno o meni najviše jer ja nisam neki vrsni flycaster. 


Što se tiče dužine ja bi uzeo devet fitovsku jer ne mislim njime loviti samo štuku ali kada bi se odlučio za štuku npr. iz čamca onda bi uzeo neku od 8 fita. Neki čak koriste i kraće npr. od 7 fita ali na to se treba malo prilagoditi ali sa takvim štapom je lakše kontrolisati veću ribu pored čamca.
 

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Poruke
2.698
Broj reagovanja
0
Lokacija
Beograd
Znači za sada dvojca navijaju za #10 od 9 ft ..  :whistle:
 

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Poruke
359
Broj reagovanja
1
Dosta kompleksno pitanje, koje se vrlo tesko moze generalizovati! Zasto? Velicina riba koje se love jako puno varira, od vode do vode. Nije mnogo zabavno loviti stukice od 30-40cm sa desetkom, a sa druge strane bacati velike strimere i ocekivati velike ribe sa 6wt stapom u ruci je krajnje nozbiljno. Ja za musicarenje stuke koristim 6wt, 8wt, 9wt i 11wt stapove i svaki ima svoju primenu.

6wt pribor je super za zabavu sa sitnijim primercima i ne tako velikim strimerima, mada i sa njim pametno navezani strimeri od 15cm nisu veliki problem za zabacivanje. Na vecini nasih voda 7wt ili 8wt stap ce biti sasvim po meri, ni govora o desetci! Ovakav pribor ce bez problema nositi povece strimere a ipak ce vam priustiti koliko toliko uzivanja i sa sitnijim primercima... tako da za vecinu nasih voda nema potrebe za stapom snaznijim od 8wt (u najgorem slucaju 9wt). Mali je broj voda kod nas gde ce vam biti porebna desetka ili jedanajstica.... Takav pribor je opravdan na  voda gde se prosecno love ribe od 60-80cm? Koliko znate takvih voda? Koliko cesto pecate tamo? Koliko takvih riba ste uopste upecali?

Kad je duzina stapa u pitanju za ovakav ribolov sve vise uvidjam prednosti kracih stapova.

..najbolja opcija je svakako imati nekoliko stapova pa ih prilagoditi uslovima ...ali da moram da biram samo jedan odabrao bi stap klase 8wt duzine oko 8'
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Ja sada več dve sezone skoro često lovim "ribe" oko 10kg a imam na nišanu i teže. Prosečne štuke su mi od 60 do 80cm. I sve to štapom 9' #7/8 ali polako prepoznajem i druge potrebe i kolekcija štapova se povečava.

Upravo tako, za različite potrebe različiti štapovi. Objektivno nema 100% univerzalnog štapa. Subjektivno bi se moglo to generalizovati ali još uvek je to samo subjektino. Univerzalan je samo komplet štapova za npr. štuku ;) I to glede toga: lovi li se sa obale ili čamca, na kakvoj vodi i kakvom terenu, čak i u kakvom vremenu...može se tu pronaći mnogo razloga i uveta za nabrojati. To je baš kompleksno pitanje kako i Dane navodi.

 

Sendenca

Junior member
Učlanjen(a)
14.12.2008.
Poruke
75
Broj reagovanja
0
Lokacija
Kragujevac, Srbija
   Zanimljivo, vasi problemi i dileme su i moji. S'tim sto sam ja deo mojih problema uspeo da resim.
   Stap sam uzeo od "Fly Daddy"-a: Orvis HLS 9" #9 tezak samo 114g. Sto je za tu duzinu i jacinu stapa "Majka Mara". Najbolje u celoj prici je to, sto sam isti dobio sa alu tubom i gacama za 70 evrica. S'obzirom da je alu tuba kod Djoleta 35 evrica. dodjemo do matematike da sam jedan vise nego dobar stap platio 35 zapadno evropskih monetarnih jedinica. Da budem iskren koliko sam zadovoljan s'njim (A nisam GAY), ne bih ga sad dao ni za 150...
   Cekrk sam uzeo od kolege "Batinca", RST velikog kapaciteta koji moze laganica da primi 100m. backinga i #9-ku strunu. A koji je tezak samo 141g. Za samo 25 (istih onih jedinica). I neizmerno sam im zahvalan sto su mi omogucili da napravim jednu vise nego solidnu kombinaciju izuzetno izbalansiranu. Sto bi se narodski reklo "Jako a lako", ili ti leglo, ko' samar zavrat!!!
   E, kola su se slomila na struni. Naime na cekrku mi je neka (Budi bog s'nama) struna #8. Kupljena na brzinu zbog odlaska u Plav. Za celih 1100 dindzi. Po principu daj sta das, (Koliko para toliko i muzike) i sve u svemu to ne lici ni nasta. Ko' rastimovan orkestar. Jos ako stavim veceg strimera sa dosta Marabua ko da pokusavam da zabacim Bukagiju. Kada sam tu istu strunu celi dan bacao sa Jovancetovim Japancem klase #8. Gajde su pocele da lice na muziku. Ali sa rastaksanim strimerima, koji su preko noci oslabili na kilazi. Poenta je da strimer sa mnogo marabua kad se napije vode, daje utisak kao da bacas trulex krpu.
   Tako da generalan zakljucak po meni: za stuku stapovi klase #8 ili 9 ili 8/9 kako je kome lepse. Naravno sa dobro uparenom strunom.
   Kad vec pominjem strunu. Sto bi Jovanca rekao "Srbijo, zemljo polovnih racunara"... U kojoj je lakse naci lamelu za ajkulu nego strunu #9-ku. Apel t.zv. distributerima da malo budu inventivniji. U pitanju su nove tendencije!!!
   P.S. Nadam se da ce Batinac uspeti da prepozna ovog svog negdasnjeg crnog "Koh-I-Noor"-a, (rezanog iz komada) koji se sjaji kao... :hammer:
 

Piki

Senior member
Učlanjen(a)
19.03.2006.
Poruke
186
Broj reagovanja
22
Drago mi je da si zadovoljan stapom
U zdravlje da te sluzi  :tbumb:
 

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Poruke
2.698
Broj reagovanja
0
Lokacija
Beograd
Koji je to RST cekrk ako nije tajna ? i da li ima jos ?
 

Sendenca

Junior member
Učlanjen(a)
14.12.2008.
Poruke
75
Broj reagovanja
0
Lokacija
Kragujevac, Srbija
Šone je napisao(la):
Koji je to RST cekrk ako nije tajna ? i da li ima jos ?
  Nije.
  Napisao sam gore. RST "Koh-I-Noor" (Made in Germany) Seriski broj mu je No53147 Stariji je model, A da ih ima, ja bih kupio jos neki da se nadje. Leba ne je'.
  Germanska precizna jednostavnost. Najlepse je to kad saznas kako nastaje iz komada Aluminijuma, a ne liven kao neki "Fenserica" modeli.

  "All original RST fly reels are produced from
blocks of high grade, tested and relaxed aluminium
that is milled, carefully deburred, coated
and the surface compressed, engraved and
assembled by skilled personnel."

  P.S. Mi Srbi smo sve probleme resili kad smo izmislili Japance i Nemce...
 

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Poruke
870
Broj reagovanja
0
odlicna tema.....i ja imam peticu i na nju overu sa malom stukicom,ali ozbiljnije strimerisanje stuke ne mogu da zamislim ovom alatkom.....i ja glasam za klasu 10! :)
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
recimo za "ozbiljnije" strimerisanje štuke 8, 9 i 10...sve ovisi gde i čime.
 

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Poruke
2.103
Broj reagovanja
1
Lokacija
Beli Manastir Croatia
Slažem se sa spomenutim, napraviš "zeku" od 15+ cm i možeš se slikati sa mekšim štapom.To kad popije vodu ko da bacaš olovnu kuglu . Nikad ne treba reći nikad, bacao sam i ja strimere od zečije dlake 13-tak cm sa svojom Greys 5-com nije da se ne može ali je to brate onda fizički posao, moja stara 8-ca je tu prolazila bolje ali ako hoćeš normalan izbačaj i ne silovati ni sebe ni štap onda bi trebalo to raditi barem sa 9-kom ili 10-kom. Ne mogu zamisliti (samo predpostaviti) kako je to jer nisam imao u ruci štap klase 9/10, ali u odnosu 5- ce, 6- ce, 8- ce koje sam do sada rabio, ovi jači su u svakoj prednosti kad se radi o velikim strimerima. Naravno kao i onima sa olovnim otežanjma.
 

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Poruke
870
Broj reagovanja
0
e upravo ovo sto si rekao,kada pecam,ne zelim da izgledam kao gonic stoke i da zamahujem kao ljakse,hocu da mi pecanje bude uzivancija...sta ja znam,probao sam sa peticom strimere i nije mi to...to.
 

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Poruke
1.842
Broj reagovanja
2
Lokacija
NIShville
Najbolje bi bilo imati barem dva štapa u tim klasama i prilagođavati se situaciji, kao što je rekao Dane. Ja biram neku sredinu. Koristim #8 sa 250 - 300 grejna. Tako da bez problema bacam i devetku kanap tom osmicom.
 

Sendenca

Junior member
Učlanjen(a)
14.12.2008.
Poruke
75
Broj reagovanja
0
Lokacija
Kragujevac, Srbija
lazza je napisao(la):
Najbolje bi bilo imati barem dva štapa u tim klasama i prilagođavati se situaciji, kao što je rekao Dane. Ja biram neku sredinu. Koristim #8 sa 250 - 300 grejna. Tako da bez problema bacam i devetku kanap tom osmicom.
Sta ti je to: "sa 250 - 300 grejna"? Jel' to neka greska ili neki nov termin za koji ja nisam cuo do sad?!
 
Vrh Dno