Stege - radovi domaćih majstora

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
Hvala svima,
za razliku od prve dve stege gde je moj udeo u radu bio oko 40 %  :doh: na ovoj stegi sam skoro sve uradio sam,  :smoke: kazem skoro jer je masinsku obradu delova po mojim nacrtima i kaljenje celjusti odradio majstor. :-\

Inace oko samog sklapanja ove od prohroma ne smem nista da pricam jer je veoma teska za rad i veoma zahtevna da bi se dobila ovakva kakva je na slici. :bye:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Što se tiče vezanja strimera na ekstra velikim udicama čiji je vrat debeo čak 1,90mm na kraju krajeva mogu da kažem kao i večina vezača koji vežu na takvim udicama da najbolja stega za takve udice je još uvek ona stara majstorska nezgrapna stega što se pričvrsti na stol. Jednom kada je stisneš stoji u stezi ko' zavarena  :hammer: Ruku na srce ipak na takvim udicama jako mali broj ljudi radi strimere i veoma malo ljudi ima realnu potrebu za takvim udicama pa standardne čeljusti kod boljih stega rade posao kako valja na uobičajenim strimerskim udicama. Ali, bilo bi zanimljivo uraditi takvu stegu koja bi tako dobro držali i tako velike i debele udice ;)

Samo čini mi se da bi to malo vezača kupovalo jer malo ih zaista treba nešto takvo. Kada bi sam umeo uradio bi je za sebe. Mada i ja ne radim baš tako često strimere na takvim udicama jer niti ja nemam za sada baš neku takvu realnu potrebu.

Što se tiče same debljine udice radije imam tanje koje se lakše i bolje zabodu u riblje čeljusti pa za takve prilike radije koristim neke morske koje su sposobne zabiti se i u čeljusti Tarpuna i izdržati ogromne napore/težinu.

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
E vidi ovako, sto se ove stege tice mislim da je potpuno unirvezalna,  :tbumb:
za tako debele udice koje pominjes  :doh: trebale bi samo druge celjusti koje nemaju ovako spicast vrh da se ne bi lomio, recimo da se ovakav vrh skrati na jedno 5 mm od vrha ka dnu celjusti, lepo zaobli i to je to, nema mogucnosti pucanja a mozes da stegnes udicu i od 3 mm

Inace za tvoju inf. cesto na trokrakim udicama velicine 8, 10 i 12 vezujem kozju dlaku za varalice namenjene bucovu i jos nisam imao problema sa celjustima a udicu drze nenormalno jako.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
stega koju ja sada koristim odlično drži udice u debljini do 1,5mm dok deblje nisam ni probavao jer mi (ruku na srce) realna potreba nije takva. Ovo što kažeš je zanimljiva ideja. Mada iskreno malo ko ima takve potrebe a i živimo u vremenu kada nam se nude relativno vrlo tanke a ultra jake udice na tržištu, posebno takve su one namenjene morskom mušičarenju morskih ribetina.

Recimo ako koristim ove obične čeljusti (iako mi je majstor spomenuo da ima još i čeljusti za veče udice koje se bez problema ručno zamene koje ču isto da isprobam) i namestim ih u ovaj položaj ili sličan udica je ko zavarena i to bez maksimalnog pritiska. Maksimalnim pritiskom u normalnoj poziciji mi odlično drži i strimersku udicu debljine od skoro 1,5mm.

Stvar je kod ove stege da izgleda malo kompliciranije jer ima mnogo mogučnosti kako je koristiti ali to je sve vrlo jednostavno za namestiti i vrlo brzo.

Postoji jedna izreka koja kaže: "Nije Ferrari kriv ako ga ne znaš voziti". Tako je to kod mnogih stvari koje nude malo više nego što možemo očekivati ili zamisliti. Ali kada se malo udubimo u to odjednom nam se prošire horizonti raznih mogućnosti pa tako i predrasude ispuhte.

Opet, sa druge strane neki ljudi trebaju terenca a ne Ferrari pa je možda dobro razmisliti baš u tom smeru kojega si ti spomenuo, o stegama i za tako ogromne udice koje sam ja u prethodnom postu spominjao.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
jedan malo jefitniji i jednostavniji model SAVA stege a sa istim čeljustima

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
Lepa stega, perfektno uradjena zavrsna obrada, funkcionalnost koliko vidim je takodje na visokom nivou, :tbumb:

ali ??????????? dajte malo komentara od ljudi koji je koriste, od kojih materijala je uradjena, kako se pokazala u praksi,  :smoke: :whistle:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hehe, u sledečem broju MUŠIČAR malo više o stezi, o materijalu od kojega je rađena i  tako to  ;)

od poznatih vezača sa naših prostora  dobro su je istestirali Nadica i Igor Stančev...oni su isto napisali negde nešto o ovoj stezi a također i neka strana imena su tu. Naši slovenski vezači koji su je probali koliko sam primetio su svi vrlo zadovoljni.

Stega je takva da se sve da prilagoditi potrebama. Ako se želi stegu imati močno pričvrščenu za astal onda se ona skine sa ovog postolja i prčvrsti klasičnim škripce/stegom za rub stola... no, više u spomenutoj reviji.

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
:zajedno: namerno sam ovo napisao jer nemaju svi prilike da citaju list Musicar, a mnogo vise ljudi prati forum,
inace to je tema za sve stege rucno radjene kod nasih majstora a ne samo za ovu prelepu stegu iz Slovenije.  :bye:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
OK.  :) i ovde ču napisati neke od tih informacija kroz neko vreme  ;)

Iva

Senior member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
16

bugitrs,  ovo je super samo tako nastavi ,a za jace udice to sto kazes da skratis vrh je odlicna ideja ,provereno znam da ce da funkcionise,jer sam i ja to radio na mojim .  :yeswink:  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Jučer sam nakon dužeg vremena  opet malo vezao na jednoj udici čija je debljina 1,98mm. Takve ne mogu imati u čeljustima stege koju sam pokazao ali zato imam ja moju staru kopiju regalke ali đaba to što ona to drži kad nije baš nešto mnogo čvrsto. Drži dobro ali ne kako bi ja hteo (ko' zavareno). Moram još da vidim sa majstorom te druge čeljusti za veče udice koje se namontiraju na onu stegu "SAVA Glory".

Čitao sam po mnogim forumima a i pričao sa dosta vezača i mnogi koji imaju i po više skupljih kvalitetnijih stega kažu kako za takve udice najbolje imati običnu majstorsku stegu  :hammer: mada, koliko ja to često radim za takve i slične potrebe kopija stare regalke je sasvim solidna  za to s tim da moram malo da obratim pažnje kod vezanja kako i šta radim pa je sve ok.

Probajte to što ste spomenuli možda dobijete dobru  mušičarsku stegu i za takve neuobičajeno debele udice, pa javite kako drži.

Iva

Senior member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
16

Seb,da ti prodam kopiju regalke da se ne mucis. ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
:D pa ja je več imam ;)

ali, ko opce na nasim balkanskim vodama veže na tako debelim udicama, naprotiv, ponavljam se opet mi realnu potrebu za takvim udicama nemamo...ja to ponekada radim čisto tako  :blush: :doh: :D ali ovu novu stegu sada ne bi menjao ni za jednu koju sam do sada probao...pokriva mi stvarno sve potrebe ;)

inače za takve debele udičetine 15€ košta stega i iz nje nema da ispadne van ni jedna takva  udica :hammer: :D

Iva

Senior member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
16

Ma samo se salim ,moja kosta samo 14,99 €  :smoke:

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
Lepo Ivan kaze,
za nase potrebe su odlicne kopije regalki, a narocito za velike udice jer jednakom silom stezu udicu a imaju i onaj kanal koji udicu jos cvrsce priljubljuje uz povrsinu celjusti,
pa ako imate problem sa celjustima obratite se majstoru Ivanu da Vam napravi nove i imate trajno reseno pitanje stege :tbumb: :smoke: :whistle:

na ovim mojim stegama sam koristio velike udice za strimere ali sa celjustima koje su za celih 5 mm skracene nego normalne. Sve iz razloga da ne bi pucao vrh udice koji je ekstra tvrd.  :'(

Vrh Dno