Štetnost mušičarskih revira i C&R imidža

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Da li je bilo ko od mušičara primetio neku lošu stranu postojanja mušičarskih revira? Da li iko ima primedbe na promotere "Uhvati i pusti" principa?
Ja sam primetio da postojanje mušičarskih revira i CR fazon, koji ih prati, izaziva ljutnju kod ostalih ribolovaca. Naravno, mušičarski revir nije ništa drugo nego zona u kojoj je zabranjeno zabavljati se ostalim načinima ribolova, koji su ranije bili dozvoljeni i uobičajeni.
Već naslućujem da će se vode ubuduće deliti na revire i slobodne vode. Plašim se da će nas ostali ribolovci neko vreme trpeti, ali i postepeno proterivati sa "slobodnih" voda, kao što mi njih proterasmo. Čini mi se da bi tome mogla da doprinese i nova moda koja prati mušičare, Catch / Release.
Već nas čudno gledaju kad ponesemo bilo kakav ulov. Kao da se podrazumeva da mušičar pusti sve što ulovi. Tako nas prikazuje TV, novine i brojni web-sajtovi.
Stalno dobijam pokude zbog toga što, kao i ostali ribolovci, po istim propisima, ponesem po neku štuku, pastrmku ili klenove. Ispašće da će mušičari, iako koriste najsportskiji način da dođu do ulova, imati najmanje mogućnosti da ulov koriste bar jednako kao oni koji pecaju na kedere, gliste ili varalice.  ???

Eto, našao sam problem i za same mušičare u nameri da se vode zaštite od ostalih ribolovaca i izlova ribe na njima.
Šta mislite, ima li neke logike u ovome ili batica Mixmaster opet kaki?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Postoji mali milon ovakvih tema, mislim da nema poterebda se otvara nova, tako da cu sutra da je prilepim na neku vec postojecu! A i dacu detaljno objanjenje vezano za ovu temu, sada me mrzi!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ne, ne, ovo je posebno mesto za eventualne neželjene efekte, to jest štetnost mušičarskih revira i C/R imidža koji je počeo da prati mušičare.
Ovde treba opisivati loša iskustva i negativnosti, koje mogu da se pojave. Ovde treba napisati svoje negativne komentare, sumnje i loše slutnje. Ako ih ima, naravno.
To što sam otvorio temu "Štetnost..." ne znači da već sutra neću otvoriti "Korist...", da razdvojimo i jasno sagledamo ono što nam donose reviri i C/R.

marco

Newbie
Učlanjen(a)
03.11.2007.
Broj reagovanja
0
Mixmaster je napisao(la):
Ne, ne, ovo je posebno mesto za eventualne neželjene efekte, to jest štetnost mušičarskih revira i C/R imidža koji je počeo da prati mušičare.
Ovde treba opisivati loša iskustva i negativnosti, koje mogu da se pojave. Ovde treba napisati svoje negativne komentare, sumnje i loše slutnje.

Ja zaista ne vidim nikakvu stetu od musicarskih a narocito C/R revira, nemam ni sumlji ni losih slutnji, to bi uglavnom bile vode na kojima velika vecina ribolovaca tradicionalno ne peca(mislim pre svega na plovkarose i dubinkase), pa oni i nece da imaju nista protiv...

jankoj

Junior member
Učlanjen(a)
14.10.2007.
Broj reagovanja
0
Kaki... :-X
Ni ja ne vidim stetnost, jedini ribolovci koj bi bili osteceni su varalicari, ali i oni bi imali svoje vode, naravno ne mogu se sve vode proglasiti revirima moze sve lepo da se podeli...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Zasto pustam ribe i na revirima na kojima ne vazi C&R? Baš i ne jedem ribu, ne vuče mi se dodatan teret/kg, ne čisti mi se riba... iako nisam poklonik C&R ideologije jer ju ne smatram nečim što če obogatiti kvalitetu mene kao osobe/ličnosti. C&R ne vidim kao štetan niti revire. Štetan može biti samo faktor ljudske nesposobnosti  i neprofesionalnosti u održavanju voda/revira.
Najiskrenije, boli me uvo hoče li voda na kojoj lovim biti neki revir sa ovakvim ili onakvim režimom...važno mi je samo to da je voda čista i što bogatija. Da ima krupne i divlje ribe, da ja mogu da uživam u svemu što mušičarenje pruža. Kakav režim da vlada mi nije važno, važno mi je da taj režim da tu kvalitetu koju ja plačam (čista voda, bogata ribom (po mogučnosti divljom) i da oko mene na nema smeča i da nije ko' na korzu...ako papreno plačam onda hoču kvalitet

@jankoj, Tacno, ne mora svaka voda da bude revir u kojem se lovi samo umetnom muvom.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Ovde treba opisivati loša iskustva i negativnosti, koje mogu da se pojave. Ovde treba napisati svoje negativne komentare, sumnje i loše slutnje. Ako ih ima, naravno.
Ne volim ograničenja koja kaži kako moraš da upecaš ribu. Ok je zabraniti trokrake/dvokrake udice i kontra kuke jer povređuju ribe, mamace životinjskog porekla jer su preefikasni u pastmka ih duboko proguta ili zabraniti nešto slično, ali zašto nekome diktirati tehniku lova? Ne mogu da prihvatim da je zabranjeno odlomiti vrbov prut, zavezati 2m strune i na kraju toga staviti mušicu i bućkati je vodu! A zabranjeno je! Mora baš mušičarski pribor, sa sve mušičarskim štapom, čekrkom i koncem. Sve ostalo nije u redu. Ajde!  :mad:

I ne sviđa mi se što se više na tom delu reke ne može pecati potočna mrena, pliska, krkuša (govedarka), skobalja, pojor... Što su odjednom te vrste zabranjene za lov (ako izuzmemo varijantu da se one mogu mušičariti)? Jel zbog upotrebe živih mamaca (larvi insekata, račića, glista...) koji su previše efikasni za lov pastrmki, a i pastrmka ih duboko proguta? OK, to je dobar argument, ali zašto ne dozvoliti lov mamcima biljnog porekla, poput hleba, žita ili alge klodofore? Meni je eto baš štetno što su pošteni lovci na gore pomenute ribice proterani sa reke ko poslednji kriminalci. Mnogi od njih i jesu kriminalci, krivolovci na pastrmke, ali se tako ne rešavaju problemi. Proteraj sve, tako ćeš sigurno i kriminlace! Jebo taktiku!  :doh:

Kriminalci se proteruju efikasnom ribočuvarskom službom, a ne revirima!

Uzgred, tek da se razumemo, ja podržavam uvođenje UiP revira, ali ne sa diktiranom i jedinstvenom tehnikom lova. Naveo sam gore šta se može diktirati. Ne možeš nekom zabraniti da u nedostatku finansijskih sredstava mušičari tako što će najlon zavezati za prst, popeti se na neko drvo i odozgo spuštati mušicu, Po pravilima mušičarskog revira n nije mušičar, po meni jeste. Mix spomenu nešto oko sportskog (što valjda podrazumeva teškog) načina lova. Ovo je zdravo teško, zar ne?  :hammer:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
E, sta je sve Mix pominjao. :(
Pa ne znam vise kud sve ovo vodi, a prilazenju odgovoru na pitanje svakako ne previse.
Stetnost svake iskljucivosti mi se cini bespredmetnom za pominjanje, a kamo li za novu temu.
Bezuslovni C&R je iskljucivost. Musicarski reviri takodje. C&R imidz dominira nad C&R stavom, jer ima dosta slucajeva deklarisanih C&R musicara, cak i fly tier-a koji se promovisu ovde-onde, a koji nose rucne frizidere na jednodnevni ribolov?! C&R se, sudeci po relativno skoriim (na nivou glasina, dakle neproverenim) vestima,  ni na fetish C&R vodama ne postuje ni kao propisan rezim ribolova od strane nazovi afirmisanih musicara koji su i profesionalno u musicarenju i ribolovu i trebalo bi da vode racuna o imidzu jer od njega u stvari u dobroj meri i zive  (obicno se takvi i afirmisu kao ribolovci, pa izgleda ukljucujuci i mene - zli jezici bi rekli - iako sam sebe tako ne dozivljavam, niti uopste, niti ovde na forumu). Dakle, ne mozemo na nefunkcionisanje sistema uticati samo mi vracanjem ribe (ispod propisane mere, za sta se zalazem); taj cin je kulturni i individualni cin, ali nije dovoljan. Neophodno je opomenuti nesavesnog na vodi (ma pokvarimo mu dan, uslikajmo ga mobilnim, to nije zabranjeno), pozvati ribocuvare, izvrsiti pritisak na one ciji je to posao, ukljucujuci i administrativni organ.
Na nekim vodama, to se radi. Ima posle i neprijatnosti, ali to se radi. Imidz se pravi uvek radi sebe, a ostalo predstavlja doprinos javnom interesu i dobrobiti.
Musicarski reviri na pastrsmskim vodama? Dnevno iskljucivanje ogranicenog broja ribolovaca varalicara i musicara koje te vode mogu zaista u relativno malom broju da podnesu da bi pecanje bilo ugodno: npr. ponedeljak, cetvrtak i nedelja varalicari, sreda, petak i subota musicari, utorak svi zajedno. Iskkljucivost musicara moze napraviti reakciju iskljucivost varalicara. I onda? Hocemo to resiti na bilo kakav normalni nacin, ako smo nenormalno i zakuvali?
Mada lov zivim mamcima u pastrmskim vodama ne odobravam, nevoljko priznajem da je Goci u pravu: ribocuvarska sluzba kontrolise ispravnost, a u zakonu stoji da je korisnik duzan da obezbedi da dozvola moze da se kupi i da se moze bavljati rekreativni (tj. "sportski") ribolov.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Nisam zakleti pobornik C&R , ali sam zakleti protivnik onih koji su protiv njega!

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Nisam zakleti pobornik musicarskih revira, ali je mngo opusteno pecati u njima!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
St.Igor je napisao(la):
Nisam zakleti pobornik C&R , ali sam zakleti protivnik onih koji su protiv njega!

Parole, parole...
Može li malo objašnjenje?

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Pa ne vidim nista stetno u pustanju ribe i u tome sto ce ona nastaviti da zivi a vidim mnogo toga stetnog u tome kad neko propagira ubijanje ribe kao jedino posteno resenje a uz to je i po zakonu, u ostalom to se ne objasnjava to se ima u sebi ili se nema, ja sam odrastao u sredini gde je uspeh u ribolovu upravo proporcionalan opterecenju chuvarke i trebalo mi je dosta vremena da se oslobodim tih ruznih navika i da u pecanju uzivam na jedan drugi nacin , recimo zadaš sebi cilj:
1.Uhvaticu X kg ribe za jedan dan (tacnije xx Kg ribe) .... i to si zavrsio, ne vracas se na taj stadijum
2.Uhvaticu ribu u tom godisnjem dobu na musicu ...... DONE
3.Uhvaticu tu i tu vrstu ribe na taj i taj nacin ......... teras dalje
4.Pocicu u ribe sa jednom muvom i uhvaticu jednu ribu,( kao Deer Hunter)
5.Setacu pored reke a jos uvek cu sebe smatrati musicarem bez obzira na definicije musicara...
i jos je mnogo stvari koje te mogu uciniti srecnim a da nisu trtenje,cepenje, etc... biti plemenit je vrlina , pobediti samog sebe je nas krajnji cilj jer nismo mi tamo neki ribari , mi smo musicari, naš izlazak na vodu je nas praznik, ako nismo štrokavi i smrdljivi to je zato sto volimo naš sport što uživamo u njemu a ne zato što smo ,,manekeni'' a ako smo izasli na vodu da bi pokazali nase novo odelo ,stap,cekrk, jadni smo i sami sebi najveca
kazna.I zato neka riba zivi a ako umre neka to ne bude imperativ, vec izuzetak od opsteg pravila da riba TREBA DA ZIVI kao i sve ostalo na ovom svetu.
Eto par parola srpanih u objasnjenje ..............  kome?

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
St.Igor je napisao(la):
Pa ne vidim nista stetno u pustanju ribe i u tome sto ce ona nastaviti da zivi a vidim mnogo toga stetnog u tome kad neko propagira ubijanje ribe kao jedino posteno resenje a uz to je i po zakonu, u ostalom to se ne objasnjava to se ima u sebi ili se nema, ja sam odrastao u sredini gde je uspeh u ribolovu upravo proporcionalan opterecenju chuvarke i trebalo mi je dosta vremena da se oslobodim tih ruznih navika i da u pecanju uzivam na jedan drugi nacin , recimo zadaš sebi cilj:
1.Uhvaticu X kg ribe za jedan dan (tacnije xx Kg ribe) .... i to si zavrsio, ne vracas se na taj stadijum
2.Uhvaticu ribu u tom godisnjem dobu na musicu ...... DONE
3.Uhvaticu tu i tu vrstu ribe na taj i taj nacin ......... teras dalje
4.Pocicu u ribe sa jednom muvom i uhvaticu jednu ribu,( kao Deer Hunter)
5.Setacu pored reke a jos uvek cu sebe smatrati musicarem bez obzira na definicije musicara...
i jos je mnogo stvari koje te mogu uciniti srecnim a da nisu trtenje,cepenje, etc... biti plemenit je vrlina , pobediti samog sebe je nas krajnji cilj jer nismo mi tamo neki ribari , mi smo musicari, naš izlazak na vodu je nas praznik, ako nismo štrokavi i smrdljivi to je zato sto volimo naš sport što uživamo u njemu a ne zato što smo ,,manekeni'' a ako smo izasli na vodu da bi pokazali nase novo odelo ,stap,cekrk, jadni smo i sami sebi najveca
kazna.I zato neka riba zivi a ako umre neka to ne bude imperativ, vec izuzetak od opsteg pravila da riba TREBA DA ZIVI kao i sve ostalo na ovom svetu.
Eto par parola srpanih u objasnjenje ..............  kome?

Pa ako ne smeta, evo recimo meni.
Apsolutno se slazem s tobom u zadnjem delu tvog posta i ponosan sam sto mi je na neko ranije postovanje u smislu priznavanja vrednosti svakog zivota (u kombinaciji sa nasim mestom u lancima ishrane i civilizovanim odnosom prema smrti ako je nuznost, a nije i ne mora da bude uvek) clan naseg foruma pustio smajlija sa sanitarijama ( :toalet:).
Deo sa treningom za prelazak na pustanje ribe mi je interesantan, ali mislim da posle prve pustene ribe (recimo tvoje i moje dete) nema vise nikakvih problema s tim (licno garantujem).
Ipak, postoji i deo sa imperativnim c&r za koji smatram da nije neophodan i da stavlja korisnike voda u nezavidan polozaj, posebno u danasnje vreme. Da li znas koliko ljudi i dan-danas nosi pletene korpice o ramenu u ribolov? Ili, dozvoli da ti postavim sledece pitanje: da li smatras da su Mclean-ovi iz "Reke uspomena" za danasnje vreme (ne ondasnje, kad se radnja desava) u bilo kom pogledu za osudu po svojimshvatanjima i upraznjavanjima musicarenja? Cini mi se da pre imperativnog pustanja ulova ima mnogo precih stvari na kojima musicar u Srbiji moze da poradi na sebi.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ne secam se da su Mclean-ovi ribe nazivali dzukelama i da su ih trtili i guzili , eto to bi trebalo da bude primer tradicije koju treba poštovati kao što su oni poštovali prirodu i ribe , i da skrenem pažnju da ne smeta meni taj ulični rečnik (i ja ga koristim ) već stav koji se krije iza njega i za koji verujem da šteti i ovom sportu i ovom sajtu ali to već nije moj problem. I da se vratim na topik mušičarski reviri i puštanje ribe ne mogu biti štetni po mušičare jer onaj koji je krenuo na pecanje da se ekonomski opravda je socijalni slučaj a ne mušičar.
Naravno, mušičarski revir nije ništa drugo nego zona u kojoj je zabranjeno zabavljati se ostalim načinima ribolova, koji su ranije bili dozvoljeni i uobičajeni.
a sta se desava kad musicar naidje na 10 skobaljasa? pa izađe iz vode prodje 100m i nastavi da peca to je stvar kulture, odnosno nekulture u ovom slucaju skobaljasa koji oće da peca u mušičarskom reviru, e pa ne može.

Cini mi se da pre imperativnog pustanja ulova ima mnogo precih stvari na kojima musicar u Srbiji moze da poradi na sebi.
Dakle musicar u Srbiji najpre treba da poradi na kulturi, kao i svi u Srbiji (i okolini) pa da tek onda ispravlja krivu Drinu.

Vrh Dno