Pitanje i dileme su na mestu.I ja sam skoro ceo život,ne računajući period početka mušičarske karijere,bacao štapovima klase 7.Od prošlog leta koristim samo peticu.Razlog ovakvoj promeni je jednostavan,peticom,koju ne osećam u ruci,mnogo bolje kontrolišem zabacivanje malim strimerima koje ja preferiram u lovu bucova,osećaj kada udari riba preko 2kg. neću ni da spominjem.E sad,pošto ja u lovu bucova mnogo više pažnje posvećujem opservaciji ribe koja se hrani i,ako je moguće potpunom prilaženju mestu na kome se hrani,meni zabačaji preko petnaestak metara više odmažu nego što imaju koristi.To zavisi naravno i od konfiguracije terena na kom se peca.Kod mene je bucov i na pet metara od obale,ali i na 25.Ako baš moram da bacim preko 20 metara,double haul sa vrha keja,i leti petica sa sve strimerom dokle ti volja.Na tako velikim daljinama nikad nisam imao mnogo uspeha.Jedino sam prošle godine kovnuo jednog dvokilaša sa celim izbačenim kanapom.Strimeri koje ja koristim kad se izbistre vode su lakši i od nimfica,vrlo malo materijala,vazdušastog,koji se prilikom dva mahanja već osuši,dovoljno su lagani za bacanje peticom.Ovo su iskustva sa Dunava i Drine,na kojoj sam lovio bucova nekoliko puta,i to uvek na daljinama ne većim od petnaestak metara,na drugim rekama ne znam kako je!