Strimeri za bucova

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
sasats, mislim da je ipak sve do " Mandušića Vuka". Verovatno si video bucova kojeg je ulovio alp, na štap #3. Ko zna - zna.
Naravno da ne treba ići u krajnosti ali...
Pogotovo što strimere za bucova (kao i varalice) treba voditi što pliće ili čak po površini, pa ih nije potrebno otežavati.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
MM je napisao(la):
sasats, mislim da je ipak sve do " Mandušića Vuka". Verovatno si video bucova kojeg je ulovio alp, na štap #3. Ko zna - zna.
Naravno da ne treba ići u krajnosti ali...
Pogotovo što strimere za bucova (kao i varalice) treba voditi što pliće ili čak po površini, pa ih nije potrebno otežavati.
druze nisam ni ja mandusic vuk a neverujem ni da si ti.neznam koliko si iskusan u lovu ove ribe ,ali pretpostavljam da jesi cim mi odgovaras na post.upecao sam stotine bucova ,ili kako ih mi ovde zovemo beluna,doduse varalicom.imao sam i nekoliko komada na muvu loveci klena,ali su bili sitni,manji od kilograma,pa ih ne racunam.u toku karijere desavalo mi se svasta...uzimale su mi ribe ispred samih nogu....a i na pola morave.
neznam gde si lovio ovu veoma ,kod nas ,cenjenu sportsku ribu i kakvo iskustvo imas ?ali ako si nekad bio na nekoj reci poput zapadne morave razumeces sta pricam.bucov(belun)kada lovi ili je u plicaku na sprudu ili na pola morava.ako je na pola morava moras preko pola da bacis da bi mamac proveo kroz zonu u kojoj juri .da bi bacio tamo strimera moras da udjes do trecine morave da nekacis vrbe iza sebe i bacis jos minimum 20 m.zato otpada zvezdanova varijanta o vrhu keja jer stojis u vodi do jaja.i to pod uslovom da mozes toliko da zagazis zbog dubine i brzine vode...svaki kojeg ulovis blize je sitan i neiskusan ,i jos uvek nema strah od coveka
ako se hrani na sprudu pored obale jos gora varijanta.dubina retko prelazi pola metra.tako da samim nailaskom do obale prestaje aktivnost i riba se pomera 30-ak metara uz ili niz vodu i nastavlja da juri.kada joj pridjes opet se pomera tamo gde je malopre bila ....takve ribe su prakticno neuhvatljive...kako prici takvoj ribi musicarskim stapom?
to varalicari resavaju zabacajima od preko 40-50 metara skoro do druge obale i vodjenjem varalice brzo na povrsini.neznam MM kako bi to mandusic vuk resio sa #3 i strimerom?
nisam neki posebno vest bacac.musicarim aktivno tek 5-6 godina(sto je za moje pojmove premalo) .i znam da moram jos mnogo da radim na bacanju da bi dostigao savrsenstvo .ali znam da za ove opisane situacije nikako nije resenje #5,a da ne pricamo o #3.stapovi mediumfast #5 koje imam nece moci da odgovore zadatku na moravi.ali zato posedujem lepu #6 sto smatram minimumom za ovako nesto

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
zvezdan je napisao(la):
Pitanje i dileme su na mestu.I ja sam skoro ceo život,ne računajući period početka mušičarske karijere,bacao štapovima klase 7.Od prošlog leta koristim samo peticu.Razlog ovakvoj promeni je jednostavan,peticom,koju ne osećam u ruci,mnogo bolje kontrolišem zabacivanje malim strimerima koje ja preferiram u lovu bucova,osećaj kada udari riba preko 2kg. neću ni da spominjem.E sad,pošto ja u lovu bucova mnogo više pažnje posvećujem opservaciji ribe koja se hrani i,ako je moguće potpunom prilaženju mestu na kome se hrani,meni zabačaji preko petnaestak metara više odmažu nego što imaju koristi.To zavisi naravno i od konfiguracije terena na kom se peca.Kod mene je bucov i na pet metara od obale,ali i na 25.Ako baš moram da bacim preko 20 metara,double haul sa vrha keja,i leti petica sa sve strimerom dokle ti volja.Na tako velikim daljinama nikad nisam imao mnogo uspeha.Jedino sam prošle godine kovnuo jednog dvokilaša sa celim izbačenim kanapom.Strimeri koje ja koristim kad se izbistre vode su lakši i od nimfica,vrlo malo materijala,vazdušastog,koji se prilikom dva mahanja već osuši,dovoljno su lagani za bacanje peticom.Ovo su iskustva sa Dunava i Drine,na kojoj sam lovio bucova nekoliko puta,i to uvek na daljinama ne većim od petnaestak metara,na drugim rekama ne znam kako je!
razumem sta pricas drugar  :yeswink: ucio sam da pecam jos kao dete kod ujaka u beogradu.najcesce smo isli na savsko jezero.beluna(bucova)je bilo toliko da nije normalno.kad pojuri pored obale desavalo se da me bukvalno isprska vodom  :yeswink: zato razumem da ti pratis kretanje ribe koja naglo izroni iz dubine u poteri za plenom.kad uhvatis sablon kretanja ostaje ti da mu u odredjenom trenutku na kracoj distanci plasiras strimera  :yeswink: ali ako procitas moj prethodni post shvatices zasto ja mislim da je stap #5 slab za ovu ribu jer se kao sto sam opisao ponasa na vecini reka nize od dunava.veoma ja lukav ,oprezan i plasljiv...i nema ni govora da mu pridjes tako blizu
ali nije bitno sa cim ga pecas , bitno je da to radis uspesno.nadam se da cu i ja ove za mene prve sezone imati uspeha u lovu srpskog tarpuna na strimera  :tbumb:

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
OK, sasats, u pravu si. Ni ja nisam ni M od " Mandušića Vuka".
A nemam ni iskustva u mušičarenju bucova. Do sada sam ga pecao samo na varalicu na Tamišu, i često mi je udarao na pet-šest metara od obale. Nisam napisao da ga treba pecati priborom klase 3, ali sam uveren da će vešt mušičar loviti bucova štapom klase 5 bez problema. Ako postoje mušičari koji bez štapa bace 20 metara, što ne bi bilo moguće loviti bucova 5-icom?
Ja samo želim da istaknem važnost veštine, ništa više.  ;)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
MM je napisao(la):
OK, sasats, u pravu si. Ni ja nisam ni M od " Mandušića Vuka".
A nemam ni iskustva u mušičarenju bucova. Do sada sam ga pecao samo na varalicu na Tamišu, i često mi je udarao na pet-šest metara od obale. Nisam napisao da ga treba pecati priborom klase 3, ali sam uveren da će vešt mušičar loviti bucova štapom klase 5 bez problema. Ako postoje mušičari koji bez štapa bace 20 metara, što ne bi bilo moguće loviti bucova 5-icom?
Ja samo želim da istaknem važnost veštine, ništa više.   ;)
vest musicar?evo pun forum musicara ,sigurno dosta ima vestih  :yeswink: neka se jave oni koji na vodi kakvu sam opisao veoma uspesno ciljano love bucova.veruj da nije lak plen ni za varalicare koji samo njega love.
a mozes i u lov na medveda sa prackom ,a mozes i sa puskom

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Ja bih probao "sa praćkom". Bio bi to "dril" za pamćenje.   :D

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ako je na Moravi bucov tako daleko onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se oprobate sa DH štapovima.Nema potrebe Sasats da se mučiš sa šesticom,ako pak neko na Moravi uspešno mušičari bucova, onda ne vidim razlog  što ti ne bi mogao.Ja mušičarim peticom zato što sam procenio da mi leži taj štap,možda neka druga petica ne bi zadovoljila,i strimer se može baciti daleko i stojeći u vodi.Veruj mi,ja sam bacao,nema tu mnogo mahanja, a leti.I da,bucovu se može prići na par metara a da riba ništa ne opazi,ali mora da radi Indijansko prikradanje ;)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
kod mene takoreci i nema musicara  :'( samo par nas.ko da kupuje jos i DH malo imam stapova :doh: oces da me zena istera iz kuce  :D :D snaci cu se i sa #6.samo daj ti sto vise slika strimera da kradem ideje  :yeswink:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Napunio sam kutije sa strimerima za bucova,moram da počnem da punim kutiju za smuđa,još mesec dana pa otvaranje!!!

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
eh da slika strimera od kolege marushani i miša u vezi kog je prethodno moje pitanje  :doh:

indexphpi.jpg

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
nikada bucov nije mi uzeo misa. Ja sam hvatao bucove na koziju bradu, ove strimere sam ih pravio da ih probam ove godine i da ti kazem kako sam prosao sa njima.

huskyjerk

Newbie
Učlanjen(a)
25.05.2009.
Broj reagovanja
0
Ja sam ovde zalutao, nisam musicar, strimere bacam klasicnim varalicarskim priborom kao predvez Cast Masteru (kad je bucov na dnu)ili vaser kugli (kad je bucov na povrsini), a i Sava je malo velika za musicarenje, treba zabaciti 50 metara do bucova, svejedno sa obale ili iz camca jer mu se ne moze prici blize, u kombinaciji sa Cast Masterom ili Pilkerom od 30 gr. bucov u 70 % slucajeva udara varalicu a ne strimer, a desavalo mi se da sam hiljadu puta pozeleo da se vaser kugle prave sa udicama jer je bucov dovoljno cesto udarao kuglu u trenutku brzog povlacenja

Vrh Dno