Tesko nimfarenje!!!

sumadinac

Full member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Poruke
915
Broj reagovanja
8
Lokacija
Ivanjica
Posto je jos uvek pocetak musicarske sezone (da se na naljute oni koji je nisu ni prekidali), vode su jos uvek jaceg vodostaja, sneznog sadrzaja, ipak se mora naci nacin kako pecati pastrmku. Moje resenje je svakako tesko nimfarenje. U ovom periodu riba je bukvalno prikovana za dno u sred buka gde pokusava da se ocisti od pijavica. Kakava je situacija na svim srpskim rekama, ribe malo hrane na pretek....riba se sigurno nece nesto mnogo pomuciti oko hrane, nasa muva bice joj interesantna samo ako joj udje u uzi vidokruk "fakticki pod nos". Da bi to uspeli moramo plasirati teske muve na samo dno u sred buka, sto predstavlja veliki problem. Mislim da ovu tehniku treba da zna svaki musicar koji bi da pojuri neku krupniju pastrmku u rano prolece. Rec je o teskom nimfarenju. Ovo je jednostavan nacin musicarenja. Ja koristim identican pribor musicarenju na suvu muvu, znaci plivajuci konac, standardan predvez naravno plivajuci, od ostalog se razlikuje sto iznad muve nekih 15-20cm stavljam duguljasto olovce koje stegnem uz monofilni prevez i dodatno otezam ceo sistem. Posto su muve na koje lovim uglavnom dobro otezane, ali ako bi da se uhvati neki krupniji primerak u ovom periodu sigurno da je to nedovoljno, zato je olovce bukvalno neophodno. Treba obratiti paznju na to da je nimfarenje zaista bitan deo musicarenja, jer riba vise od polovine sadrzaja svog jelovnika kupi sa dna, znaci to su larve vodenih insekata. Muvu treba bacati iznad mesta gde treba ocekivati udarac, jer iako je sistem dodatno otezan uprkos jakom vodenom toku treba mu vremena da potone. Kada zabacim muvu prepustam je vodenom toku, na taj nacim sam najvise imao uspeha. Nacin zabacivanja je dosta komplikovan na manjim obraslim rekama, ali ako hocemo uspeh mora se pomuciti! Sistem cesto zna da bude otezan i sa 2-3gr olova sto dodatno otezava zabacivanje.

Ovaj sistem ima i svoje mane bez kojih se ne moze, a to je cesto kacenje za dno, nemogucnost efikasne kontrole prilikom zabacaja. Bas zabog toga grese strucnjaci koji tvrde da je musicarenje salmonida najlakse!!!!

Nisam napomenuo muve koje koristim, to su uglavnom ogromne prolecne nimfe, teske kao kamen, obicno kombinacija razlicitih dabinga jarebice i zeca. To su: kremkaste nimfe sa zlatnom lametom, repom od pera jarebice, grudi od zeca i nogice namotane od pera jarebice, sa nezaobilaznom zlatnom glavom. Zatim moja omiljena sundjerusa, maslinaste nimfe, zecje uvo, princ, velike kamenjarke........Ovakav nacin musicarenja primenjuje veliki broj musicara koji sa uspehom lovi pastrmke u rano prolece.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
2
Sumadinac lep post. Koliko god da je i meni lepo loviti ribu suvom nekako kod mene je najcesce u upotrebi nimfa :) Ipak sa njom sam i zapoceo sa musicarenjem :) Kakva ti je to "sunđeruša"? Ovo sa olovom je verovatno dobro. Ali ja mogu da koristim samo extra teške nimfe i tonuče strune. Dodatna otežanja na predvezu su zabranjen oblik mušičarenja. Inače extra teške nimfe koje ja koristim su gamarusi (na udicama od #10 pa nadalje) i velike kamenjarke.
 

sumadinac

Full member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Poruke
915
Broj reagovanja
8
Lokacija
Ivanjica
Sebastijane da su nase reke pune kao Slovenacke sigurno da i ja ne bih cesljao u mestu pola sata da uhvatim jednu ili nijednu ribu, ovo je jedini nacin da se nesto uhvati u prolecnom periodu.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
2
Verujem sumadinac. A kakva je ta tvoja omiljena nimfa od sunđera?
 

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Poruke
1.050
Broj reagovanja
2
Lokacija
Nis
Sebastiane posto je otezanje van muve u tvom okruzenju zabranjeno predlazem ti jedan experimentic koji nije tako los koliko glupo izgleda. Na prednjem delu udice (kod okca), klestima pricvrstis olovnu dramliju (okruglu) koju koriste plovkarosi u rib. Dalje nastavis sa izradom bilo koje muve.
Prednost-olovo mozes ofarbati u bilo koju boju, olovo je teze od mesinganih perli, ili olov. zice(mozes dozirati po svom nahodjenju tezinu muve biranjem veceg ili manjeg olova)
Mane-nema ih
izvini ako ti nisam rekao nista novo
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
2
Nisam razmisljao o tome i ideja ti je baš dobra. To znaci da izradim sam nekakvu vrstu mini ili mikro jig udice za nimfe. Hvala kuzma za ideju!
Inace moje extra otezane nimfe imaju tungsten glave + namotanu olovnu zicu, zatim extra teškog gamarusa radim slično kako si objasnio (olovce i klešta) samo da lepo veliko olovce kleštima formiram u malo-pljosnati polumesec, druge slicne tima su mini jig strimeri (udice su kupljeni mali mini jigovi):) ove sve moje bas tonu vrlo brzo a sa tonucom spagom to bi bilo jos bolje. Za brže i dublje tokove su idealne.
Pozdrav!
 

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Poruke
129
Broj reagovanja
2
У ситуацијама високог водостаја и бујичног тока да ли користите канапе са тонућим врхом да лакше постигнете спуштање нимфе?
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
9.104
Broj reagovanja
117
Lokacija
Čačak
Stanjim tipet, produzim tipet.
Trudim se da i dalje pecam po takmicarskim pravilima....
Za pecanje u stvarno ludim situacijama imam javi beads i tungsten do 5.5mm.... tonuci kanap ne koristim za nimfe

Sent from my DUK-AL20 using Tapatalk

 
Vrh Dno