tippet...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
simpson H je napisao(la):
Nosivost deluje dobra ali je istezanje i deformacija na nekima bila i vise od 25%
Meni je ovo bitno.Ako 0.17mm izdrži prvi udarac bucova od 3kg,nakon toga pod punim opterećenjem čvora drži ribu koja nabija i pumpa kao nenormalna,bez ikakvih deformacija i rastezanja,onda je to dobar najlon.Ovo što trenutno koristim je upravo to!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
zvezdan je napisao(la):
Nosivost deluje dobra ali je istezanje i deformacija na nekima bila i vise od 25%
Meni je ovo bitno.Ako 0.17mm izdrži prvi udarac bucova od 3kg,nakon toga pod punim opterećenjem čvora drži ribu koja nabija i pumpa kao nenormalna,bez ikakvih deformacija i rastezanja,onda je to dobar najlon.Ovo što trenutno koristim je upravo to!

Upravo to i pricam, kod nekih bude sve super na pocetku a onda posle raznih deformacija od istezanja pocne da puca i van cvora. Prvom prilikom kada najlon pukne a da nije cvor u pitanju, razmotati i baciti!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
sebastian je napisao(la):
pogledaj u kineskim trgovinama, tamo mozes da nađeš neke najlone čije je materijal made in Japan a ostalo in China  :blush: :doh: ali sto je zanimljivo npr. 0,18 izdrži oko 8kg i kusur. Ja sam kuupio za foru jedan. Onda sam navezao za kuku vagice sa kojom merim ribu. Najlon je stvarno pukao na 8 kila i koji gram. Stvarno je tako tanak, bar mi se tako cini a i boje je take da postane skoro ne vidljiv u vodi. Obavezno obrati pažnju na kilažu jer od iste firme neki 0,20 manje podnese nego neki 0,18  :blush: :-[ sto je malo cudno ali to nije vazno. Vazno je da su jeftini i da mnogo izdrže. Zaboravio sam ime ali cu ti poslepodne javiti kako je ime firme tih najona (kada se vratim kuci s posla). Kostaju tamo oko 100-200 dinara. Ima ih u skoro svim kineskim rgovinama u Srbiji. Na koturu je plava nalepnica.

Seb cisto da se zna da moze i na tarabi da pise :hammer:.... Znaci 300% kada u Kineskoj prodavnici pise Made in Japan, NIJE ISTINA!!! Kinezi od kojih nabavljam tungsten pisu na najlonima sta pozelis pa ako treba i made in CCCP i USA i Japan i Honduras, kao sto pisu i na stapovima i bilo cemu. Nosivost najlona se meri iskljucivo na cvoru i to mokrom a onda se meri i njegovo istezanje. Nije nimalo jednostavan test. Secam se kada je Valkovic za svoj casopis "Sportski ribolov" ranih devedesetih, merio najlone na masinskom fakultetu u BG, bilo je nekih porazavajucih rezultata. Nosivost deluje dobra ali je istezanje i deformacija na nekima bila i vise od 25%

imas pravo ali evo ja se igram tim kineskim najlonom i jos uvek nisam imao problema. Najlon sam probao, cvor je izdrzao iako navlazen do tih 8kg ??? :yeswink:  Valja ga probati jer je jeftin. Bas cu ga overiti na nekom sarancetu. Naravno, podesena kocnica i pravilno zamaranje i drzanje ribe na stapu...tako da cu isprobati taj nalon u mnogim naglim bezanjima, saran je odlican za takav test. Udica bez kontra kuke ce pomoci ribi da se je sto pre oslobodi ako dođe do kidanja. Jedva cekam tu priliku. Taj najlon sam namenio manjim ribama iako je nosivost tolika ali bas me zanima kako ce se ponasati pod takvom ribom.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Što se oslanjate na mišljenja takmičara plovkaroša.
-Oni koriste po nekoliko štapova pa nemaju kad ni da izakaju tih nekoliko metara, jer takmičenje traje tri sata, a ako oštete silk samo nameste novi već montirani sistem.
-Pecaju uglavnom sitnu ribu koja nema snage da nateže taj najlon do krajnjih granica.
Oni koji plovkare stalno ipak gledaju cenu i zadovoljavaju se i lošijim kvalitetom.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Zvezdane meni se deblji robinsoni solidno pokazao, mislim da je bio 019. Probao sam i tanke(014, 012) za lipljena bili su mi tesko sranje, slabi su i frckaju se! Od povoljnih tipeta super mi se pokazao stroft 014 i 016. Pakovanje od 100 m kosta 400 din. A od kvalitetnijih i malo skupljih ove godine sam koristio varivas 5x(015 otprilike) i on je bio super!!!

pex

Junior member
Učlanjen(a)
23.03.2008.
Broj reagovanja
0
Rancicu veoma nisi u pravu  :nowink:.Takmicari ne mogu sebi da dozvole luksuz zvani los najlon,los najlon los plasman....sitna riba sitna riba,malo krupnija puuuuc i ode prvo mesto....Ja za tipet koristim vecinom STROFT ali i neke najlone koje skinem sa stapa za plovak....Za to koristim neki od tubertinijevih najlona koji su izuzetni posebno top scorer (koji inace za neupucene kosta oko 800-900 din za spulnu od 150m (mozda i 200).Jos nisam probao greylon (valjda se tako zove) ali mozda i nema potrebe kada mi je stroft extra,malo krut ima lepu nosivost,lepo se veze,ne uvija se ...i sl.

Plovkarosi uvek imaju sveze informacije iz sveta pribora i treba ih pitati za misljenje oko nekih stvari....naravno ne svi plovkarosi...

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
Za plovkarenje su mi se odlično pokazali fenderel i trabuko t force,ima li neko iskustva sa njima u mušičarenju?

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
pex je napisao(la):
Takmicari ne mogu sebi da dozvole luksuz zvani los najlon,los najlon los plasman....sitna riba sitna riba,malo krupnija puuuuc i ode prvo mesto....

Takmičari pecaju tri sata na mirnoj vodi (jezero) belu ribu male težine i bez obzira na broj komada silk se ne napinje stalno do krajnjih granica. Naiđe ponekad krupnija - zato imaju više sistema.

Drugo je ovo što pita Simpson - ono što se peca na mušicu je daleko teže, borbenije i koristi rečnu struju kao pomoć.
Tu iskustva takmičara plovkaroša o silkovima nemaju značaja.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Za mene je brankoogi Fendrel super ali samo onaj zeleni pokazao mi se izuzetno jak i žilav a odlično mi ide uz boju Neretve :tbumb:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
neko je napisao za t-foce...

Apsolutno se slazem, trabucco t-force extra najlon, nas tri drugara samo njega koristimo, cena je normalna za taj kvalitet, ne frcka se na isteze i ne uvija... Mislim i da je debljina originalna onoj koja pise. Ja koristim 0.128 i na njega sam izvukao bucova od 38cm bez problema, znaci jak.
jedino sto su koturi veliki ali to se lako resava premotavanjem na manje, ja ga predlazem svima u vise debljina za svaku priliku, stvarno ga je milina koristiti  :tbumb:

ledukri

Senior member
Učlanjen(a)
02.07.2009.
Broj reagovanja
0
strashni je napisao(la):
jedino sto su koturi veliki ali to se lako resava premotavanjem na manje, ja ga predlazem svima u vise debljina za svaku priliku, stvarno ga je milina koristiti  :tbumb:

Jedino to sa koturima, inace stvarno super konac.  :yeswink:

pex

Junior member
Učlanjen(a)
23.03.2008.
Broj reagovanja
0
Kod nas uspesni takmicari i manje uspesni plovkarosi kao po default-u musicare.....a uspesni musicari s vremena na vreme plovkare uspesno!  :tbumb: :yeswink:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
meni je pukao gamakatsu  fluorocarbon 0.21 na čvoru pri udarcu bucova ,jeste bio krupan ali opet da tako pukne u sekundi ,sad koristim 0.26 jak je kao zver ! a i cena im je jaka ...mada sam nešto u razmišljanju da probam monofil trabucco black bass mislim da je 0.22 ,čini mi se da je do jaja..

pa pastrmkice koristim Hardy copolymer tippet material 0.16 0.18 i 0.20 i dobro me služi ..

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Hoće da pukne čvor i kod kvalitetnih najlona kad tresne bucov.Velika je sila to kad masa ubrzava!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno