Toplica

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Ovo je jedna od najlepših klendžijskih reka Srbije. Najlepšom ju je stvorila priroda, a ne čovek. Njegov uticaj na ovu lepotu je katastrofalan. No, ja, kada boravim na njenim božanstvenim virovima, brzacima i prelivima, zaboravim na to. U njoj ima puno ribe i to je ono što pomaže da u mojoj glavi ta reka bude u vrhu najboljih klendžijskih reka koje poznajem.
Ovih dana je, za razliku od Nišave, "potpuno" bistra. Gazim bez zaštite, jer je temperatura vode prijatna. Možda je po tome i dobila naziv. Divota!
  Ovde se love krupni klenovi. Retko prođe (moj) dan bez nekoliko komada od preko 40 cm. Baš ovih dana Toplicu posećujem redovno. Odlično se zabavljam. Juče sam na sitnu bambulu i tanak predvez prizemljio 7-8 komada od preko pola kila. To ću uraditi i danas! :tbumb:
Ono trovanje u gornjem toku nije se nimalo osetilo u donjem, gde ja mušičarim. Izgleda da je čak i veliki broj riba migrirao odozgo, pa se u bistroj vodi vidi veliki broj svakojakih klenova.
 

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Poruke
748
Broj reagovanja
1
Lokacija
Nis
Moram da primetim da je u poslednjih godinu dve veliki broj musicara na toplici. U onih par puta godisnje sto uspem da pobegnem na vodu (najcesce Morava i Toplica), cesto dosta vremena provedem u zaobilazenju virova koje su vec zaposeli drugi musicari. To iziskuje mnogoooo pesacenja i manje aktivnog musicarenja. Toga ranije nije bilo.

Inace ovo je najbolja klendzijska reka na kojoj sam ikada bio.
 

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Poruke
2.772
Broj reagovanja
0
Lokacija
Niš
Jutros sam bio na Toplici, ali opet nisam mušičario (jebiga, il mi fale muve, ili čizme, il nešto treće...  :-[ ), ali sam zato na varke uhvatio i pustio oko 40 klenova. Ipak, ribolov mi ni najmanje nije prijao. Ova reka je katastrofično prljava, a njene obale izgledaju kao da je neko juče bacio nuklearnu bombu (pod ovim ne mislim da nema vegetacije, već da ima đubreta na sve strane). Ma bukvalno bombu, ima i mrtvih krava!  :(

A reka puna klenova - jebem ti i Tita i Slobu i Koštunicu i sve one koji dozvoliše Srbima da rade ovo sa svojom zemljom. Na Toplicu više neću ići, mada bi mi dobro došla da vežbam mušičarenje klenova, jer je pristupačna, a klenovi nisu mnogo plašljivi.

Evo fotke puštanja jednog klena, da ne bude da mi je ceo post crno obojen.

k4hg3.jpg
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Goci, a kako bi bilo da uradiš nešto da reka koja protiče 15 km od tvog stana ne bude više tako prljava? Bilo šta. Na primer, napiši za "Ribolov" kako je to mnogo lepa i zgodna reka, ali je niko ne štiti od zagađenja. Napiši kako su dobri njeni klendžijski virovi i kako je prijatna njena topla voda. Napiši kako budale bacaju đubre, ali nema niko pametan da to počisti.
Nemoj, molim te da napišeš da je ružna i da je treba zaboraviti, jer to nije tačno. To je jedna od najlepših klendžijskih reka Srbije, koja ima i svoj prelepi pastrmski deo ispod najvišeg vrha Kopaonika. To što je niko ne čuva od zagađenja možda je i naša krivica. Možda treba da prijaviš ono što si video? Hajde zajedno da prijavimo. Pozvaću još nekoliko mušičara, pa će nas biti više.
 

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Poruke
2.772
Broj reagovanja
0
Lokacija
Niš
Slažem se druže. Evo, od kad sam došao sa reke sve razmišljam o tome da li da napišem prilog za novine (mada sam malo batalio pisanje...), opišem kako sam to ulovio toliko riba (ćale je ulovio samo 10, jer nije imao jednu čarobnu varalicu), pustim nekoliko lepih slika terena, a rečima opišem šta sam sve video loše (ružne slike nisu za novine). Bio bi to jedan crno-beli prilog, koji bi pročitalo jako mnogo ljudi, možda i neko ko može nešto da promeni. Ako odlučim da to uradim trebala bi mi vaša pomoć oko nabrajanja zagađivača ove reke. Ja se ne libim da direktno okrivim lopove... Kako beše - neka fabrika za preradu drveta... Jel se beše zove Šumsko-industrijski kombinat Kopaonik? Pa kanalizacija Prokuplja... Šta još ima?

Inače zajedno sa tvojim mrenama u jednom okviru uz prilog, to bi bio zgodan tekstić koji pokazuje kako je i pored sve nebrige Toplica ribom prebogata reka, a da samo možemo naslutiti kakva bi bila da nema zagađivača.

Inače, uveren sam da one ribe nisu baš zdrave za jelo? I to bih napisao i savetovao ljude da ne konzumiraju ribe iz Toplice. Ako je već zagađena, neka bar bude puna krupnih klenova. Inače jedan deda mi reče da mu već 3 puta na rovca kida veliki som, a da je pre neki dan ulovio jednog malog.

Od riba sam video jedino potočne mrene i klenove i baš ništa drugo. Pitam se gde li ti pronađe ono jato mrena...  8)

Ja sam pecao par kilometara uzvodno od Smiljkograda  ;) i video sam kakva je tu voda, a znam dobro kakva je i 15 km uzvodno od Prokuplja kod sela Konjuša. Tu ne smrdi na kanaliaciju, ali smrdi često na neke otrove. I tu ima dosta klenova i reka je lepša i brža.

Kakvi su ostali tereni? U gornjem toku (iznad Kuršumlije) ima sitne i poneke krupnije potočne pastrmke, a verovatno iz ribnjaka beži i kalifa.

Evo terena oko Konjuše. Proleće pre par godina.

toplica43ly.jpg


toplica29oe.jpg


toplica38ek.jpg


Ajde dajte malo informacija o Toplici, kako lepih, tako i ružnih, pa ću još i napraviti neki buntovnički tekstić!  8)
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Valjda su zatvorili tu fabriku u Kuršumliji posle ponovljenog trovanja. Sada su glavni zagađivači prokupačka industrija i građani čija govna i ostala sranja uplivavaju direktno u reku, baš kao i u ostalim gradovima i selima Srbije. Žitorađa takođe ima malko kanalizacije, a i divlje deponije kao da su legalizovane, pa niko ne reaguje na to što je Toplica okružena brdima otpada.
Ja bih reagovao, ali nisam ministar zaštite životne sredine. Da jesam, ili bih očistio Toplicu i par stotina metara oko nje puta pedeset kilometara ili bih se bavio nečim što znam da radim.
 

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Poruke
1.127
Broj reagovanja
122
Lokacija
Niš
Problem kanalizacije i otpadnih voda treba da resi nadlezno ministarstvo ali to nece resiti problem efekta nuklarne bombe. Obale Toplice ne zagadjuju fabrike vec 'nasmejane' budale, kao sto Mix rece. Mada, uzaludno je ici iza njih i cistiti, jer kakva bi to zemlja bila u kojoj pametni ciste za budalama. Ali posto Mix smatra da tako treba, onda nek promeni nadimak u Sizif pa nek pocne. S druge strane, razliciti oblici zagadjenja obale mogu biti korisni za musicare. Npr. cele pretprosle jeseni smo gore pomenuti i ja delili teren za pecanje na sledeci nacin:
"Ti ces uzvodno a ja nizvodno od mrtve svinje!" :hammer:
 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Poruke
1.554
Broj reagovanja
5
Lokacija
Belgrade
Mixmaster je napisao(la):
Valjda su zatvorili tu fabriku u Kuršumliji posle ponovljenog trovanja. Sada su glavni zagađivači prokupačka industrija i građani čija govna i ostala sranja uplivavaju direktno u reku, baš kao i u ostalim gradovima i selima Srbije.

Pa ako me secanje sluzi, neko ko se zalagao za centar zala i ruzicastu periferiju sad je promenio pristup, ili...?

Lepo izgleda ta reka, stvarno grehota sta joj rade!
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Vi što kukate i smarate svojim pesimizmom, imate temu koja služi za to, a zove se "Zbogom Toplice R.I.P.". Tamo treba oplakivati Toplicu i pisati kako je srpski narod odvratan i nekulturan, naročito na jugu zemlje. Tamo možete objašnjavati svoje teorije o poreklu zagađenja i tome ko treba da bude odstreljen zbog toga.
Ovo je mesto na kome treba da pišu oni koji posećuju Toplicu i sa zadovoljstvom mušičare u njoj. Ova rubrika se zove "Reke". Imate posebnu rubriku "Ekologija" i u njoj pravo mesto za svoj doprinos toj oblasti.
Znam da je teško Toplicu sagledati iz ovog ugla, ali većina mušičara koji je posećuju, mogu da "progutaju" sve njene nedaće i sa velikim zadovoljstvom i uzbuđenjem provode vreme na njoj. Ja poznajem gomilu takvih, a neki su specijalno zbog te reke leteli preko Lamanša.
Evo kako treba pisati o našoj lepoj Toplici:
Ovo je dobro poznata reka mušičarima juga Srbije. Na njoj, iskusnom mušičaru, neće proći dan bez solidnog broja krupnih klenova. Komadi od 600 do 1200 grama su svakodnevni ulov. Ova reka time nadmašuje sve reke Južne Srbije i možda nije baš najbolja u Evropi, kako reče jedan britanski mušičar, ali je sigurno najizdašnija klendžijska reka u ovom delu Srbije.
Uporediću je sa Nišavom. Nišava je velika, bistra i hladna reka u kojoj je teško naloviti krupne klenove. Ja sam odrastao na njoj i stotine hiljada klenova na njoj ulovio, ali znam da je na Toplici prosečan klen daleko krupniji. U toku dana, na Nišavi, vrlo retko ulovim klena čak i od 600 g, a serijski lovim one od 250 do 400 grama.
Na Toplici nema tih serija. Na njoj se ulovi manje komada u jednom viru, ali veoma često dobru muvu napadaju prave glavonje. Na njoj nema zajebancije. Na nju se dolazi sa jasnom namerom da se lovi krupna riba.
 

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Poruke
913
Broj reagovanja
0
Ne bih da Mix misli da imam nesto protiv njega.... taman posla! Ali, upalo mi je u oci da vecina ljudi ovde po Toplici musicari od usca u Moravu do Zitoradje. Ne videh da je neko stigao do Male Plane, Beloljina ili Kursumlije... Ja jesam, i to godinama.... Toplica je mrtva reka, u onom trofejnom smislu... Klen veci od 300 grama iznad Prokuplja je trofej. Haug!!!
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Znamo da je iznad Prokuplja bez veze. Cela Srbija je čula za taj deo toka. Znamo i da su tereni odlični, ali i da je sve otrovano.
Sjekloca, ne vidim zbog čega bih ja pomislio da imaš nešto protiv mene. Čudna je ova tvoja rečenica. Navodi me na pomisao da imaš. Jesam li u pravu?
 

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Poruke
913
Broj reagovanja
0
"Sjekloca, ne vidim zbog čega bih ja pomislio da imaš nešto protiv mene. Čudna je ova tvoja rečenica. Navodi me na pomisao da imaš. Jesam li u pravu?
Ne, nisi u pravu. Samo me je strah, posto obicno imamo oprecna misljenja, da ne pomislis da imam nesto protiv tebe. Cista kurtoazija, valjda razumes. ???
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Sjekloca, o svakoj temi imaš potpuno suprotno mišljenje od mog. To je veoma dobro za neke stvari, posebno za sajt i njegovu posećenost. Međutim, s obzirom na ranija iskustva sa svojim potpunim istomišljenicima i ja strahujem da naša strpljiva i kulturna sukobljavanja ne prerastu u neku vrstu svađe. Ne bih da verujem da će se to desiti, već očekujem da će se našim boljim upoznavanjem (ako već nismo bliski poznanici) naši stavovi veoma približiti. Voleo bih i da nam se predstaviš imenom i prezimenom, kao i slikom u galeriji ili na forumu, kako bi izašao iz anonimnosti, koja može da zasmeta sagovornicima čija slika, ime, adresa, pa čak i broj ličnog telefona stoje na raspolaganju svim članovima ovog foruma.
Da ne bi ispalo da ovo nema veze sa temom "Toplica", dodaću još par rečenica.
Manje je poznato da je ovo i pastrmska reka. Njen gornji tok, ispod najvišeg vrha Kopaonika, poribljen je potočnom pastrmkom i navodno veoma dobro čuvan nekoliko godina. Ove godine, istovremeno sa revirima na Moravici, otvoren je i pastrmski deo Toplice. Neki moji prijatelji su mušičarili tamo i pohvalili njen izgled i bogatstvo ribom. Ja nikad nisam bio u gornjem toku Toplice, a i to je jedan od salmonidnih terena koji je na manje od famoznih 100 km od Niša, u kome oduvek živim.
U okviru zajednice J. Morava II, čije je sedište u Nišu, postoji samo ta jedna reka, koja je oduvek bila pastrmska. Ostale reke u kojima sada ima pastrmke to su postale ljudskom zaslugom, poput Moravice i Nišave. Eto, niški region je jedini u ovoj zemlji u kome sada ima više pastrmki nego ikada! :doh:
 

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Poruke
913
Broj reagovanja
0
Miks bre... sve me strah da ti mene slabo kapiras
" Sjekloca, o svakoj temi imaš potpuno suprotno mišljenje od mog.
Nisam siguran da je to zabranjeno... Gledaj to kao sukob razlicitih pristupa temama, nista vise. :)

"Međutim, s obzirom na ranija iskustva sa svojim potpunim istomišljenicima i ja strahujem da naša strpljiva i kulturna sukobljavanja ne prerastu u neku vrstu svađe.
Ne razumem zasto bi ovakva sukobljavanja prerasla u svadju??? Iskreno, ne razumem ni sta si hteo da kazes svojim prvim delom recenice u kojoj pominjes POTPUNE ISTOMISLJENIKE... u kom kontekstu, s kojim ciljem? Sto se mene tice - ja sam jedan miroljubiv i vrlo kooperativan covek, ne volim da se svadjam cak i kad, mozda, treba... Zena moja, bre, oce oci da mi iskopa sto se nekad ne posvadjam... Cemu svadja, uopste? Dva normalna, pametna i razlozna coveka mogu svaki sukob da rese recima. A ja ne vidim nikakav sukob izmedju tebe i mene.

"Ne bih da verujem da će se to desiti, već očekujem da će se našim boljim upoznavanjem (ako već nismo bliski poznanici) naši stavovi veoma približiti.

Sto se mene tice - ne verujem ni ja da cemo se posvadjati (siguran sam u sebe!). Bliski poznanici ipak nismo, budi sad ti siguran. A da li ce nam se stavovi pribliziti... ko to zna... mozda hoce, mozda nece, ali to nikako nije uslov da mi postanemo prijatelji. Uostalom, ja sa svojim najintimnijim prijateljima imam neke sasvim oprecne i oportune stavove po mnogo bitnijim pitanjima nego sto je musicarenje, pa su mi ipak prijatelji. Znaci, casus sine qua non ovde ne postoji... nije ni potreban. Sem ako ti nisi iskljuciv?

"Voleo bih i da nam se predstaviš imenom i prezimenom, kao i slikom u galeriji ili na forumu, kako bi izašao iz anonimnosti, koja može da zasmeta sagovornicima čija slika, ime, adresa, pa čak i broj ličnog telefona stoje na raspolaganju svim članovima ovog foruma
Da li cu se predstaviti ili ne -  to je moja licna stvar... i da li cu i kada cu to uraditi - o tome odlucujem ja. Do sada ne vidim da je ikome zasmetalo to sto se nisam predstavio imenom, slikom, adresom i brojem telefona. A iskreno, ne vidim ni sta bi bilo kome znacilo moje ime i prezime, profesija, adresa, telefonski broj, bracno stanje i ostale tricarije...

"Ove godine, istovremeno sa revirima na Moravici, otvoren je i pastrmski deo Toplice.

Losa ti je informacija. Pastrmski deo Toplice (usca levih pritoka gornjeg toka Toplice, od izvora pa nizvodno do sela Vica) NIKADA, od poribljavanja (2004.g) nisu niti PROGLASENA revirima, niti neko vodi racuna o njima (deca i seljaci pastrmkice hvataju rukama i mrsilicama), pa je cela ta akcija pala u zaborav, tako da SE NIKO NIJE NI SETIO da ih proglasi otvorenim. Ja ne znam sta su tvoji prijatelji tamo lovili i kakvo su bogatsvo tamo nasli, ali osim lepe prirode i ponekog lepog klena i preostale pastrmkice, tesko da su mogli da ulove vise od 3 kila ribe.

Ovo je informacija iz prve ruke, imas puno razloga da mi verujes jer okapam tamo... Naravno, imas razloge i da sumnjas u ovo sto pisem... Jedini nacin je da proveris sam.
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Dobro, Sjekloca, polako se upoznajemo. Za sad, u mnogo reči malo toga o Toplici i bilo čemu mudrom rekosmo. Moje informacije vezane za Toplicu su potekle od onih koji bi trebalo da je čuvaju i od jednog vrhunskog mušičara koji je boravio pre mesec dana na pastrmskom delu. Tri kila koja pominješ na tom delu i ne bi bio loš ulov. Da li su tvoji kriterijumi za dobar ulov toliko visoki? Ako je tako, ti si od moje sorte.
Moguće je da oni koji su je poribili i treba da je čuvaju, preteruju. Ne treba im mnogo verovati. Kao što napisah, nikad nisam posetio njen izvorišni deo, a to ne treba smatrati slučajnošću. Nisam napisao da je to revir, već da je ove godine ta voda otvorena za ribolov, posle višegodišnje zabrane.
Kakva god da je , Toplica je naša reka i treba je poštovati. Često je posećujem i od nje dobijam krupne klenove.
 
Vrh Dno