Sims,
ti si u pravu da vrana nikad ne ispili sokola, ali pogledaj temu - strune - i sve ostale teme - koga da poslušam(o) bar mi koji počinjemo.
Trideset ljudi i trideset struna, pa i vi koji mušičarite godinama izgiboste raspravljajući koja je dobra a koja je žica za veš.
Jedan kaže - Cortland 444, drugi 555, treći kaže - to nije za kurac, ništa bez 333,RIO, Orvis, RT ili jebem li ga koje...
Šta ja da mislim i koga da poslušam kad nemam pojma.
Lako bi bilo da imam sad na gomili dvadeset štapova, dvadeset čekrka, i sto struna pa da probam (a neznam ni šta treba da radim). Jeste tačno da ako neznaš šta valja gledaj šta je skupo, ali to nije uvek tačno i obavezno, pa ni kod Vas ovde ne važi.
Da Vas deset ovde poređam imao bih deset raznih štapova, deset raznih čekrka i deset raznih struna i svi stojite iza toga da je baš Vaša kombinacija najbolja, a ostale su ...

Ja mogu laički da kenjam kao:
"Ja ću da pecam na malim rekama - npr. Jasenica, Gruža, Rasina, Zapadna Morava, Rzav - klena, pastrmku i lipljena, za to mi treba DTF zbog preciznije prezentacije, a pet puta godišnje ću na Drinu, Lim ili Ribnik i treba mi WF za dalje zabačaje" - a znam da nemam pojma, čak ni o čemu pričam u mušičarenju.
Ali, u roku od pet sekundi će da se jave dvadesetorica koji će da kažu da to nema pojma i koja mi je budala to rekla.
Voleo bih da bar možete da se složite na sajtu i kažete:
- Rang lista -
10 najpreporučljivijih štapova, čekrka, struna (marka i AFTM) - za to i to mušičarenje ( pastrmka, lipljen, klen, štuka, mladica, smuđ, bucov, bas,) i za takav tip vode.
Ostalo kupujete na ličnu odgovornost - neka kupi svako za onoliko koliko ima samo da je u AFTM standardu za ono što će da peca.
Hvala lepo sve mi je jasno. Onda znam da imam mlatač za šljive sa žicom za veš i mirna Bačka. Skupljam pare za jedno iz "top 10" i kad skupim onda pitam: "Šta da kupim za toliko para - 7,8 ili 9 - te mi se marke sviđaju". Tada je - ko šta voli nek izvoli.
Ja vrlo dobro znam da je to veoma teško zbog mnogih razloga - akcija štapova, ličnih sposobnosti i sklonosti, ljubavi prema određenoj marki, broju delova štapa, zvuku čekrka, kočnici, neko voli AFTM niže neko više...1000 stvari.
Može li se to makar malo generalizovati, ovako se gubi(mo) u silnim raspravama čija je kita duža na neviđeno.
Pozdrav svima