Tube Flies

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Poruke
2.674
Broj reagovanja
0
trokrake...auuuu, pa to ni u ludilu.....
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
i ja sam tako mislio dugo vremena ali sam vremenom promenio mišljenje glede toga. Jeste da forsiram jednokrake ali definitivno u upotrebu ulaze dvokrake i trokrake. U mom slučaju to dolazi u obzir samo za tvrde čeljusti velikih mladica i velikih somova.
 

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Poruke
2.854
Broj reagovanja
1
Lokacija
Nis, Serbia
nespetro je napisao(la):
Hvala Djole.

Secas se kad sam ti rekao da ne smem da se upustam u pravljenje tubica i da je mnogo jeftinije kupiti ih i gotova stvar?

Sto ne odrzah rec?  :doh:

Ako ako samo pravi od viska ne boli glava, da se i podeliti sa drugarima ::)
 

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Poruke
2.674
Broj reagovanja
0
pa jebi ga seb,velike su i ajkule pa se ne love dvokrakim i trokrakama.....minus si dobio od mene :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink:......udice sa vise krakova ce samo napraviti ribi karambol u ustima jedino ako bas lovis da nosis ribu kuci mada cisto sumnjam da te mladice iz slovenije mozes da poneses :nowink: :nowink: :nowink:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
đaba ti meni minuse daješ, moja odluka nije nastala preko noći i odjednom, više se treba zalagati protiv kontrakuke nego protiv dve ili tri bez nje ;)
a ko zna, možda se vremenom ponovo vratim samo na jednukraku koju iovako sada koristim 95%.

Moje sve mladice su ulovljene jednokrakom bez kontra kuke ;) ali iz razgovora sa mladičarima i njihovih saveta iz ogromnog iskustva sam baš odlučio da počnem i trokraku da koristim. Ako opet izgubim veliku ribu i sa trokrake 99% je da ču ih totalno bataliti i ostati na jednokrakim.

Ovi što proganjaju morske pastrmke, losose i stilhede naveliko koriste dvokrake i trokrake na svojim tubicama... i to ima bogatu istoriju iza sebe.

A u Sloveniji smijemo da nosim mladice prema pravilima koja su određena od lokalne rd.







 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Od prijatelja sam pozajmio Kalaxov Fly Tester na par nedelja. Hteo sam videti kako se u stvari ove moje tubice ponasaju u vodi.

Brzina strujanja vode se moze podesavati od totalnog mirovanja do velike turbulencije.

Zadovoljan sam rezultatom jer  mislim da ce se tubice slicno ponasati u reci a nijanse ce u  mnogome zavisiti i od zategnutosti sistema, brzine tonjenja.... 

Evo se nakanih i da snimim jedan video (prvo... pa musko  :D ) sa par modela koje sam odabrao. Da nisam imao dobranu pomoc sa strane nikad mi ne bi uspelo da ga postavim  :doh:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4nhOu-Su7Fc[/youtube] 



 

Prilozi

  • kalax.JPG
    kalax.JPG
    52,5 KB · Pregleda: 119

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
odlično, a ja juče kada sam kupao u plićaku mog sivo belog vezanog u tom stilu kolega mislio da je ribica u vodi...a ja pomislio čovek mi daje kompliment za strimer kada on stvarno mislio da je živo ribče u vodi :) ali kako lepo pliva to je stvarno fantazija  :yeswink:
 

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Poruke
660
Broj reagovanja
0
Neso bas si se potrudio da docaras rad ovih strimera,svaka cast.... :respect1:
 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Hvala Seb, Peka.  Najvaznije je da se ne mrse.
Zato i volim da im radim kratko telo jer onda udica dodje na polovinu od ukupne duzine krila
a tu je krilo malo deblje i ne mrsi se u trokraku.  ;)
 

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Poruke
660
Broj reagovanja
0
To sam i hteo bas da te pitam oko mrsenja jer bilo je reci o tome kako se desavaju te stvari i kvare ti dan na vodi ali dao si mi vec odgovor. :tbumb:
 

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Poruke
233
Broj reagovanja
0
Lokacija
Beograd, Niska Banja
Jel može iskusan neko da navede prednosti i mane tube mušica/strimera.

Kao prednosti koje pominju na internetu, navode:
- izmenljivost udica  - nisam baš siguran koliko je ovo bitno.. ali eto, može da se prizna
- dužinom cevčice pomeramo udicu dalje pozadi, pa za specifične strimere ne moramo da jurimo udice predugog vrata...

Šta još?

Negde pročitah da se prilikom kačenja udice gubi samo udica a da se strimer spasi... ali ovo ne vidim kako...

?

Mane?
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Mane: pojave se ako strimer nije navezan kako valja, npr. prekratka ili prekratka tubica odnosno neadekvatna tubica, i tako napred ako su stvari neadekvatno navezane bit če problema. U suprotnom, ako je sve urađeno promišljeno i smisleno sve če raditi savršeno i tu onda dolaze prednosti:
1. Izmenjivost udice: udica se upotrebom često ošteti, istupi i u tom slučaju strimer vezan na udici koliko god bio savršeno navezan ostaje za uspomenu ili žiletiranje, kod tubica to nije reč. Negde češ možda trebati udicu drugačijeg dizajna luka, isti strimer češ možda kupati i u moru pa staviš udicu za slanu vodu. Negde češ koristiti udice bez zaštite od kačenja a negde češ ih opet želeti i zašto navezazi 100 istih strimera za različite potrebe na vodi kada možeš menjati samo udice po potrebi na jednom te istom strimeru....milion prednosti je kod tog menjanja udica, navoditi se može još ali nema potrebe.
2. dužine tubica su ovisne o tipu strimera (mušice) kakvoga češ vezati, možeš uraditi čak nekoliko segmenata tubica zajedno kao jedan strimer koji su slobodni i u vodi imaju neverovatnu akciju i tu je mogučnosti mnogo
3.....4......5..... na običnoj udici si jako ograničen dok se kod tubica tu otvara beskraj mogućnosti, na adekvatnoj tubici možeš navezati svaku muvu, prilikom pravilnog kačenja ribe sa udicom kratkog vrata iza tubice tubica treba da se odvoji od udice i onda tu riba gubi polugu za otkačivanje što kod udica dugo vrata ostaje do kraja borbe....jako puno je tu još za reći ali prednosti su velike....samo to da možeš promeniti oštećenu udicu novom i loviti istim strimerom je mnoooogo....i to da ne moraš da navežeš gomilu istih rezervnih strimera nego par strimera (mušica) staviš u đep ako ideš na poznat teren i dosta ti. Istina, postoji i sistem montiranja tubica tako da ako slučajno dođe do zapinjanja i kidanja tubica ostaje na predvezu ali ja to ne koristim za sada.
Nimfe i suve mušice su jedine koje radim klasično na udici ali ako bi imao idealnih mogućnosti i njih bi vezao na tubicama. Usled nedostatka idealnih tubica radije vežem na udicu jer u protivnom imaš imitaciju na tubici koja ne radi posao kako treba ;)

Vezanje na tubicama nije ništa novo u svetu mušičarenja več seže daleko u samu istoriju mušičarenja ali o tome če biti reči na jednom drugom mestu ;)

 
Vrh Dno