Uhvati i pusti i muve i varke

Da li dozvoliti varaličarenje u mušič. revirima na varke sa jednokrakim udicama bez kontra kuke?

• DA

Glasovi: 2 12,5%
  • NE

Glasovi: 14 87,5%

• Ukupno glasača
    16
  • Anketa je zatvorena .

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Više puta sam čuo od kolega varaličara kako su mušičari privilegovani, pošto postoje isključivo mušičarski reviri gde niko drugi ne može da peca.
Sa napretkom pribora za ribolov i edukacijom mnogi varaličari su počeli da praktikuju uhvati i pusti i koriste jednokrake udice bez povratnog jezička.
Ako bi isti uslovi u reviru važili i za mušičare i za varaličare, da se lovi samo sa jednokrakim udicama bez povratnog jezička, da je korišćenje meredova obavezno i da svaka riba mora nepovređena da se vrati u vodu; da li biste pristali da se i varaličarima omogući pecanje u revirima koji su sada samo mušičarski?

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.681
Nisam.... Ako nista zbog guzve na vidama. Ako bi se ogranicio broj ljudi inda me briga ko peca. Mene nervira vasar na vodi. Ali pitqnje je malo kompleksno i mislim da pravog odgovora nema

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.646
Svaki savestan ribolovac je dobrodosao. Vise guzve bi se resilo tako sto bi se otvorio jos neki revir jedno drugo vuce i sto vise kulturnih ljudi na reci to je manje prostora za nekulturne i ribokradju.

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
98
Nisam.... Ako nista zbog guzve na vidama. Ako bi se ogranicio broj ljudi inda me briga ko peca. Mene nervira vasar na vodi. Ali pitqnje je malo kompleksno i mislim da pravog odgovora nema
Sve naše reke su male ( osim Drine) i više od 3-4 ribolovca u reviru je već gužva.
Reke su obično zarasle, i kada se jednom pregaze, tu više nema ozbiljnog ribolova.
Rešenje je u ograničavanju broja ribolovaca, ali za to je potrebna ozbiljna čuvarska služba, zakazivanje termina, poribljavanje revira....
Sve ovo je utopija u Srbiji.

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.871
ima odgovora, kaos na vodi za mušičare, varaličar zabaci 5-10 puta na nekom mjestu i ode dalje, baca varalice 100 puta teže od muha koje su na vodi, večinom plaši sve pred sobom, samo da prvi stigne na neku drugu lokaciju, ne zna da tako plaši drugom ribu, nije svjestan prirode, nekog tko pručava stadij razvoja mušice od 4 mm jer mu o tome ovisi uspjeh ribolova varaličar zabaci par puta i odustane, i tako cijeli dan, par km revira obiđe dva puta, njih 10 na vodi... poplaše i sva stvorenja u šumi na 200 m od vode...usporedite to s nekim tko lovi samo na suhu i čeka većernji skok neke mame od 50+ cm, na poziciji gdje se javlja neka pastrva uveće na suhu ako celi dan nije nikog bilo, a na tom mjestu varaličar zabaci 50 puta glavinjaru, kašiku, vobler od 10 grama tokom dana, nema tu fly ribolova, to postaje varaličarski revir...
ima takvih voda u RH, imalo ozbiljni mušičari ih zaobilaze u širokom luku

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.646
To su ekstremi a ima i onih koji su mušičari u najavi, love sa onim malim glavama poput tungstena i mali silikon gde mu mi i oni dođemo na slično plus njemu neće pasti snjura ribi preko glave kao kada mi upraznjavamo Bosansko nimfarenje pa će je možda manje plašiti, ti koji su na ultra light se i šunjaju itd. Imao sam situaciju gde sam na otvoru sezone vadio ribu za ribom na jednom viru na Resavi koja i nije tako velika a drugi mušičar gledao sa druge obale da bi posle 4-5 ribe me pitao jel ne smetam da bacim i ja… šta da kažem, ne smetaš ja sam se nalovio idem dalje…jbg baš, tako sam i uradio ali ako će mo pošteno to nije smeo da me pita a uz to znamo se na zdravo zdravo. Hoću reći do čoveka je. Ne volim da mislim da smo nešto posebno i da smo ultra povlašćeni. Samo neka je kulture na vodi.

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.646
I svakako ne bih voleo da mi dođe neka budala na reviru i pljuska mepsom 20m ispred njega iz časa u čas to bi već bio zarub.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
238
To su ekstremi a ima i onih koji su mušičari u najavi, love sa onim malim glavama poput tungstena i mali silikon gde mu mi i oni dođemo na slično plus njemu neće pasti snjura ribi preko glave kao kada mi upraznjavamo Bosansko nimfarenje pa će je možda manje plašiti, ti koji su na ultra light se i šunjaju itd. Imao sam situaciju gde sam na otvoru sezone vadio ribu za ribom na jednom viru na Resavi koja i nije tako velika a drugi mušičar gledao sa druge obale da bi posle 4-5 ribe me pitao jel ne smetam da bacim i ja… šta da kažem, ne smetaš ja sam se nalovio idem dalje…jbg baš, tako sam i uradio ali ako će mo pošteno to nije smeo da me pita a uz to znamo se na zdravo zdravo. Hoću reći do čoveka je. Ne volim da mislim da smo nešto posebno i da smo ultra povlašćeni. Samo neka je kulture na vodi.
10+

Vrh Dno