Upoznavanje sa pravilima za svetsko prvenstvo

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Molio bih sve koji su dobro upoznati sa FIPS pravilima da iznesu neke pojedinosti koje smatraju bitnim kako nebi doslo do krsenja pravila.
Zanima me najvise oko predveza, kolika sme da bude ukupna duzina, da li sme imati cvorova na predvezu i koliko?
Da li su dozvoljeni tipet ring, omce?

A bilo bi dobro da i poznavaoci tih rijeka pomognu nam malo oko izbora musica  :D

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Tipet ring nikako.. imas prevod Mitin Fips pravila ali kao clanu reprezentacije objasnice ti nista ne brini..sto se tice musica imas Radojicu be treba ti vise niko :)

ado bl.

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2011.
Broj reagovanja
0
Evo imas ovdje opisano vecina pravila ,mada je ponekad razlika u pravilima od drzave do drzave.
Inace bice ti sve objasnjeno prije takmicenja  ;) Jeli to dolazis u BiH na takmicenje

http://www.trentinoeffc.it/en/rule

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Evo dela iz FIPS-MOUCHE pravilnika koji se odnosi na strune i predvez:

"
ARTICLE 26: COMPETITION FLY LINES.
  26.1. Any factory made floating, sinking or sink tip lines may be used, except for lead core
  lines.
  26.2. Competition fly lines must be a minimum length of twenty-two metres.
  26.3. Shooting heads are not allowed.
  26.4. Neither sinking nor floating devices may be added to fly lines. If a braided or
      monofilament loop is used to connect the leader to the fly line, the maximum overall
      length of such connector may not exceed 10 cm.
ARTICLE 27: COMPETITION LEADERS.
  27.1. A single monofilament leader, tippet included, may be used, with a maximum length
      of twice the length of the rod used.
  27.2. Leaders may be knotted or knotless, and continuously tapered down or level. A single
      loop of max. 10 cm length may only be used to connect a leader to a fly line. If the
      leader is knotted, the minimum distance between the knots is 30 cm, hanging freely.
27.3. Neither sinking nor floating devices may be added to the leader.
"
A evo i mog (brzinskog) prevoda istog dela:

ČLAN 26: TAKMIČARSKI MUŠIČARSKI KANAPI .
  26.1. Bilo koji fabrički proizveden mušičarski kanap, plivajući, tonuući ili plivajući sa tonućim vrhom se može koristiti osim “lead core” kanapa (tj. kanapa sa ugrađenim olovnim otežanjem).
  26.2. Takmičarski mušičarski kanap mora biti dužine od najmanje 22 metra.
  26.3. “Shooting heads” nisu dozvoljeni.
  26.4. Na mušičarski kanap ne smeju biti dodati ni plivajući ni otežavajući dodaci. Ako se koristi “braided” ili monofilni konektor za povezivanje sa predvezom njegova maksimalna dužina ne sme prelaziti 10cm.

ČLAN 27: TAKMIČARSKI PREDVEZI.
  27.1. Dozvoljen je samo jedinstveni monofilni predvez (uključujući i tippet) maksimalne dužine manje od 2 dužine štapa.
  27.2. Predvez može biti sa čvorovima ili bez njih, konusni ili iste debljine. Jedna petlja (loop) maksimalne dužine 10 cm je dozvoljena za spajanje predveza sa mušičarskim kanapom. Ako predvez ima više čvorova minimalna razdaljina između 2 čvora je 30cm, u opuštenom (nezategnutom) stanju.
  27.3. Nikakvi tonući ili plutajući dodaci predvezu nisu dozvoljeni."

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Obično se pre velikih takmičenja ustanove i dodatna pravila koja se istaknu na sastanku kapitena pred takmičenje. Pre WFFC2014 u Češkoj uvedeno je i pravilo da mušičarski kanap mora biti najmanje klase AFTMA3, odnosno debljine svuda veće od 0,55mm:

"THE ABSOLUTE SMALLEST COATED DIAMETER WE CONSIDER TO BE A FLY LINE PRODUCT IS 0,55 mm (.022”)"

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
ado bl. je napisao(la):
Evo imas ovdje opisano vecina pravila ,mada je ponekad razlika u pravilima od drzave do drzave.
Inace bice ti sve objasnjeno prije takmicenja  ;) Jeli to dolazis u BiH na takmicenje

http://www.trentinoeffc.it/en/rule

Ado, ako Bog da imam u planu da dodjem.
Mito, sve jasno.  :tbumb:

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Da li ce biti na rijekama dozvoljeno koriscenje 2 nimfe?
Ne znam kakav je pravilnik BiH povodom toga.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Na rekama 1, a na jezeru 2. Mislim da to imaš u prvom biltenu na 13toj strani

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
U pravu si Mito, to sam pročitao ali totalno sam zaboravio na to.
Sve nekako na brzinu pretrčim preko biltena, nikako da ga isčitam cijela.
Samo što je na jezerima dozvoljeno 3 muve.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Milanče je napisao(la):
  27.1. A single monofilament leader, tippet included, may be used, with a maximum length
      of twice the length of the rod used.

27.1. Dozvoljen je samo jedinstveni monofilni predvez (uključujući i tippet) maksimalne dužine manje od 2 dužine štapa.

Pozdrav, lose si preveo. Potrazite nekog tko dobro zna engleski. A jos bolje nekog s praksom na natjecanjima. To mozete napraviti preko drustvenih mreza. A mozete traziti i sluzbeno tumacnje. Za sto opet trebate naci nekog tko doista dobro zna engleski jezik.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Znaci monofilni predvez do 2 duzine stapa je moguce koristiti?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
alp je napisao(la):
Pozdrav, lose si preveo. Potrazite nekog tko dobro zna engleski. A jos bolje nekog s praksom na natjecanjima. To mozete napraviti preko drustvenih mreza. A mozete traziti i sluzbeno tumacnje. Za sto opet trebate naci nekog tko doista dobro zna engleski jezik.

Alp, ja sam ovo juče na brzinu preveo čak ponegde "interpretirao" da bi istakao suštinu. Kako bi ti ovo preveo? Da li je dozvoljen upredeni (ulpeteni) predvez? Polilider ?!? Ili predvez može biti isključivo monofilni???

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
U tom pasusu se opisuje koilka može da bude dužina predveza i tipeta zajedno.

ado bl.

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2011.
Broj reagovanja
0
eko je napisao(la):
Ado, ako Bog da imam u planu da dodjem.
Mito, sve jasno.  :tbumb:
Super  :tbumb: vidimo se onda dole ;-) prebacim ti koju radnu muhu ;-) a siguran sam da imaš ti takvu muhu u kutiji ;-)

Vrh Dno