``Vezivanje`` voblera

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Thanks. Ovo mi je prvi losos na musicu i stvarno je neopisiv osecaj. A evo i kako je bilo.

U pitanju je Drammenselva. Jedna reka koju je napao parazit Gyrodactylus salaris. Ranije su trovali sav riblji fond u reci da bi ga se otarasili ali su sad otkrili da se moze reka cistiti hlorom bez da se ubija riba. Medjutim neki " strucnjak" sa ove reke je doneo odluku da se ipak sve pobije tako da su bili produzili sezonu za oko mesec ipo i svu ribu vadili. Zato sam recimo i morao zadrzati ovog lepotana jer bi ga inace izvadili na prolazu kod brane.
Tog dana je bio bas veliki vodostaj i jedan fini, peskoviti nasip, koji je inace okruzen vodom sa obe strane, kao neko ostrvo, je bio poplavljen sa oko 30cm iznad najvise tacke. Moglo se prici tom ostrvu ali je, zbog visine vode, bio kraci potez sa koga se pecalo. Najveci je problem bio, vec zakacenu ribu, uhvatiti rukama. Znaci stojim 30 cm u vodi na najvisem delu, ispred, desno i iza je nemoguce prici obali a jedini nacin je ici uzvodno brzakom dubine 90-tak cm i to jedno 100 metara. Ono sto se desavalo je bilo samo za neki zesci humoristicki video. Imam grdosiju na stapu koju ne mogu uhvatiti rukama. Vrti mi se oko nogu, vrtim se i ja, stap savijen, sagnem se a baja samo mrdne malo repom i vec je 5-6 metar od mene, i ajmo jovo nanovo. Bogami, vec kad sam i pomislio da jednostavno kvrcnem predvez, podje jedan kolega onim brzakom da mi pomogne. Gledao covek pa se sazalio. Tako posle ringispila i vrtenja oko ose jedno 20 minuta, uz pomoc ljubaznog kolege, izvukoh nekako ovog lepog baju koga je ionako, nazalost, cekala smrt jedno 700m uzvodno.
 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Јаке кише су, пред крај сезоне, подигле ниво воде скоро до границе поплаве, овде код мене. Мушичарење је неколико недеља било немогућа мисија, тако да сам, силом прилика, морао бацати воблере... не само ја, већ људи којима је вараличалац скоро па зарђао, и који се клели да варалицу неће ни пипнути, су трчали да купе струне или упредене.

Тог дана сам се, на једвите јаде, спустио на једну за'ебану стрмину до једног финог вира где сам претпоставио да се риба може окупити. Прво, друго... бацање, и тамо у даљини... стоп. Ударац снова. Машиница ми је била скроз затворена и то ме је и спасило да ми риба не покида све живо улазећи у пребрзу струју, где је ни под разно не бих могао задржати.

У првих десетак секунди, све је било пред пуцањем. Или удица или предвез или.... како се на крају и деси, штап. Како сам је, после добране борбе, привукао нисам имао места да се мрднем ка обали, морао сам окренути штап позади али... није то риба од пар кила, тако да у једном бегу због преоштрог угла штапа, пуца вршни део. Бацам штап и срећом хватам струну. И сад почиње хаос. Држим рукама струну у пребрзој, мутној води а на удици мужјак од 9кг. Вуче он ко коњ, вучем и ја ко магаре. Проблем је што се морамо натезати на само пар метара раздаљине јерми врх бачено штапа долази до руке. И тако... тамо вамо... извучем бају до ногу и позовем другара који је пецао 100 метра ниже да помогне. Види се да је риба била већ неко време у реци ( долазе из огромног језера и тамо су класично беле боје) и да је потамнела.

Све у свему, одличан испис једне добре сезоне.

IMG_10781.jpg


20230828_201346_1693256916420.jpg
 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Хвала друже. Има ту таквих неких "животиња" које ти само дају доживљај а које је просто немогуће задржати. Држао сам неку такву летос. Огроман водостај. У сред ноћи је узела воблер и правац међу стубове моста. 30 метара је прешла за пар секунди. Цвили скроз стегнути twin power а још и ја шаком стегнуо шпулну да се не окреће, али нисам имао шансе. То чупа све живо. Срећом па се само воблер откачио.
Прича ми колега да је пре десетак година имао једну од 12.5кг на мушичарца. Каже кад то пође ка мосту, једино шта се може урадити је да се скроз отпусти кочница, да се сачека да риба без отпора зађе иза моста и да се опет врати испред. Тад јој канап дође позади и она јурне напред. То је два пута радио те ноћи и најзад извукао. Морао је бацити и канап и running line после тога јер се скроз расцветао.
 
Vrh Dno