Hvala, pakte radim sam iz polikarbonata 4 mm debljine (drugačiji nemam), ima dosta obrade dok ne dobijem željenu debljinu i oblik, pa onda još brušenje i poliranje... netko bi za to vrijeme napravio vobler.
Mrzim kad mi pakta pukne i zato se baziram na polikarbonatu, prije sam radio od PET plastike, od dna boca, ali ona strada i deformira se na toplini u ljetnim vručinamam kad pribor ostane u autu. Uvjerenja sam da vobler proradi na manjoj brzini povlačenja ako je pakta oštrijih rubova pa to pokušavam i odraditi. Ovi vobleri rade pri najsporijem povlaćenju, prorade na mnogo sporijoj brzini nego večina kupovnih, dobivao sam na slićne modele smuđeve čak i na povlaćenje nizvodno i od tad sam se "zaključao" na usavršavanju tog modela.
Od samog početka radim na verziji nils master invicibila, sa svojim idejama kako ga poboljšati... i prilagoditi svojim potrebama. U studentskim danima sam napravio od korijena vrbe (po plovnosti najsličniji balzi) najmanje modele 3, 5, 6 cm, jointed 7 cm... ali sad samo ovaj model 11-12 cm, jer mi treba u nekim situacijama u jesenskom ribolovu smuđa.
Serije radim po par komada iz praktičnih razloga korištenja materijala, boja i lakiranja, nekako mi najpraktičnije raditi 3-4 kom, ali uvijek dio njih poklonim, a ostale pokidam u ribolovu pa krećem u novu izradu. Svaka serija je nešto novo, svaki model je malo drugačiji od drugog iz iste serije, svaka serija je drugačiji način obrade, zaštite.
Oduvijek volim raditi vobler iz dvije polovice, koje sa tri kapi brzog ljepila sastavim, obavezno markerom pobojam plohu unutra, pa kad se spoji vidi se crta, jer tako imam najbolju kontrolu simetrije, pa nakon oblikovanja rastavim vobler i ugradim žicu.
Prije sam ljepio epoksidnim ljepilom, al je jako neuredno i sve prste poljepiš, nakon čitanja postova na ovom forumu s D3/D4 ljepilom.
U zadnje vreme stavljam tri debela sloja epoksidne smole na drvo, pa brušenje, pa primer u bijeloj boji, boja i dva debela sloja 2k epoksidne smole za zaštitu. Pa na repnom dijelu često bude i preko 1 mm debeo sloj sveg tog skupa. Ne volim kad mi smuđ probuši vobler, pa mi vobler ostane neupotrebljiv za ostatak ribolova, jer i najmanji ulaz vode u drvo bitno promjeni rad voblera.
Paktu ugrađujem na kraju, ljepim ju brzim dvokomponentnim epoksi ljepilom.
p.s. U vrijeme kad sam išao na mnoga natjecanja, dva goldya i jedno ružno pače(2, 3-4 cm modele) sam preradio u plitkoronce, tako da rade "1cm" ispod površine, izuzetno su lovni za manje bucove i klenove.