welded loops ili zavarena omčica

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Večina mojih struna je od RIO-ta i več fabrički ima ovakve omčice tako da mi nije potrebno raditi nove (ovakve ili onakve) nakon kupovine strune kako je to bilo prije par godina kod nekih drugih struna od nekih drugiih proizvođaća. Prošle godine sam počeo i sam da varim (lepim) omčice na nekim starim strunama. Na jednoj staroj DT #5 struni sam uradio istu takvu omčicu (welded loop) i merio sam koliko izdrži direktnog opterečenja, popustila je tek nakon 8kg. Za mene je to i više nego dovoljno za takvu staru strunu. Svi šarani koje sam izvadio te ostale ribe su pale pod takvim sistemom. Tako da nakon tolikog vremena mogu da tvrdim da je ovakav način varenja omčica stvarno dobra stvar. Naravno, možda vam neče sve ispasti naj naj nakon prvog pokušaja ali....vredi probati, isprobavati, usavršavati...evo vam jedan koristan link glede ove priče: WELDED LOOPS - LINK ili OVAKO

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Odličan topic  :tbumb: i veoma koristan tako da ću raditi omčice sa termo bužirom kad mi popuste ovi konektori što ih imam na nekim strunama !

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Bila je ova tema vec negde na forumu, mislim da je Jr postavio. Sve u svemu od pre par godina samo ove fazone koristim i nista drugo. Dve mane koje sam ja uocio u ovakvim sistemima su da ukoliko se ne odradi besprekorno pri dugom bacanju po livadi hoce da se malo nacnu (popucaju) krajevi zatopljeni krajevi konca. A druga je da neki konci imaju termo osetljivo jezgro koje dosta lako osteti ako se ne vodi dosta racuna pri samom grejanju. Ali kad se sve uzme u obzir ima mnogo vise prednosti od ostalih sistema.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Neophodno je voditi racuna da se ne pregreje mesto topljenja tj lepljenja. u tom slucaju se oslabi mesto gde se lepi.
ukoliko se termo buzir greje upaljacem , lako se moze napraviti ovakva greska. ukoliko nakon skidanja termo buzira na lepljenom delu postoji zacrnjeni deo na koncu-to je lose= iseci taj deo i ponoviti operaciju
bolje je koristiti providni termo buzir jer je bolji uvid u desavanja tokom lepljenja

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Ovo izlgeda ok ako se upotrebljava na znjurama sa ispletenom strunom. Moze li neko reci sta se desi ako se koristi na znjuri koja ima monofil?

Ja napravim omcicu i namotam kevlarom zatim malo rod building epoxy-a(rod finishing epoxy) jer je savitljiv i to mi drzi, nije me jos izneverilo. Na 5kg istezanja nije popustilo. Obican brzosuseci epoxy nebih preporucio jer je krt kad se osusi i vrlo lako puca.

Od braid loop-a sam odusto kad mi je fina kalifa odnjela citav predvez skupa sa braided omcom. Kad sam je montiro bilo je toplo vreme, kad je zazimilo shrink tube je popustio i sklizno sa znjure kad sam se najmanje nado

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Pa monofil vremenom se useca u omčicu do momenta kad je istanji do pucanja ,ali da nebi došlo do toga čim primetiš veća oštećenja odfikariš i napraviš novu omčicu ,ili recimo koristiš polyleader za predvez (postoje i tonući i plivajući) ,oni imaju na sebi gumene omčice koje ne prave neka oštećenja kada se prikače na "zavarenu" omčicu .

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Izgleda sam se ja pogresno izjasnio, nemam ja problema sa predvezom.  Moje pitanje je dali ovako termicki obradjena znjura koja je sastavljena od monofila postane kruta?

Imas znjure koje su pravljene od braida(spectra ili slicni materijal) a ima i onih koje imaju srz od monofila, za te sa monofilom me interesuje sta se desi pri varenju.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
česti šarani u jednoj sezoni u proseku od oko 15kg su mi dali poverenje u takve omčice ;)
do sada sam na takvoj omči najtežu ribu imao tešku 22kg+ i uspešno je izvadio bez problema  :yeswink:

Tako da moja iskustva sa ovakvim omčicama su takva da na druge načine ni ne razmišljam.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Nisam probao da 'lemim' te koje imaju srz od monofila ali kazu da je zeznutije da se ne osteti.  Na kraju krajeva probaj pa testiraj na suvo. Ako se na rucni test dobro pokaze sumnjam da ce praviti problem u samom ribolovu.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Ako se malo vise povede racuna da se ne pregreje i tako osteti jezgro nije problem napraviti petljicu ni sa strunom koja ima mono jezgro. Vec sam na par clear intermediate struna, letecih glava pa cak i tankom running lineu sa mono jezgrom radio ovakve petljice i do sad nisam imao nikakvih problema. Sto se tice urezivanja lidera u  petljici, nije nikakav problem jer ionako dolazi do usecanja samo coatinga koji nije zaduzen za nosivost strune.. mada obicno loop-to-loop veza ne pravi velike probleme. 

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  nema veze od čega je srž kanapa. coating je onaj koji se topi i sjedinjuje zagrevanjem.

kada se termo bužir zagreva to mesto se mora držati opušteno i nikako ga istezati dok se ne ohladi, inače spoj oslabi

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Postoji li neko drugo rješenje za zagrijavanje osim tog vručeg pištolja, a da je sigurnije od plamena upaljača ili svijeće?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Gore na početku teme je link kakao a da se kanap nedodiruje direktno sa vatrom..."termo bužir"

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Da, jasna mi je uloga bužira. Zapravo sam pitao postoji li neki sigurniji način (od plamena upaljača) za zagrijavanje termo bužira, u slučaju da nemamo vruči pištolj?

Vrh Dno