Pošto sam veliki ljubitelj boksa,ovu zimu sam obnovio gradivo iz nekih davnih vremena kada je boks bio muška borba,u pravom smislu te reči.Sve posle Tajsona smatram kalkulantskom boranijom.Naravno,mislim na heawyweight kategoriju,u lakšim je bilo sjajnih boraca devedesetih godina.Najbolji period ove veštine je svakako vreme Listona,Alija,Frejzera,Foremana...
Druga borba od dva kontroverzna okršaja Listona i Alija.U prvoj je Liston predao u sedmoj zbog ozlede ramena,iako je kontroverzi sklona tadašnja Amerika,na sva usta napadala tadašnjeg šampiona da je prodao meč.Ipak,u toj prvoj borbi Liston je dobio propisne batine od Alija,klinca koji se usudio da izazove strašnog razbijača koji je protivnicima u ringu lomio vilice.
Druga borba je trajala samo jednu rundu,a karakteriše je fantomski udarac kojim je Ali oborio Listona,a koji i danas izaziva polemike.Nevoljeni bivši šampion Liston nikada nije skinuo stigmu koju su mu mediji prilepili nakon okršaja sa Alijem.Opet je mnjenje brujalo kako je Liston prodao meč nakon mlakog udarca Alija.Ipak,nekako kao da se previđa strašan direkt Alija u 3:28 minuti desnom rukom koji je Liston izdržao na nogama,a verovatno je imao uticaja na nešto kasniji nokaut "fantomskim udarcem" Alija.Kasnije objavljeni snimak fantomskog udarca,koji su mnogi osporavali smatrajući da je bio suviše mlak,pokazuje da je reč o strahovitom udarcu po sred njuške Sonija Listona.
Sve posle toga je istorija.Ttromeč Alija sa Frejzerom,fantastična borba protiv Foremana...
[youtube]uzWynvBLJ4I[/youtube]
[youtube]prxnGjKjxoo[/youtube]