Zbog čega i kako sam postao mušičar

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Svaki mušičar ima svoju priču o tome kako i zašto je počeo. Kao i svaka, ona može biti "začinjena", proširena ili sužena, po trenutnoj volji onog koji je priča. Hajde da se potrudima da napišemo što iskreniju priču o tome kako smo postali mušičari. Otkud ideja, da li je neko pomogao ili ste sami, šta ste videli ili slušali, kako ste napredovali...
Mislim da je ovo najbolji način da se malo bolje upoznamo.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Odlična ideja i tema  :yeswink: :tbumb:

Ja sam več napisao negde kako sam započeo da mušičarim. Tj na dva mesta...treba malo probrljati po forumu...meni se sada ne da  :)
Ukratko (najuža verzija) o meni i mušičarenju: kao klinac, u odlascima na planinarenje po bivšoj Jugi (uglavnom SLO) sam često viđao mušičare i divio se toj mušičarskoj veštini. Ipak često sam lovio od šeste godine i to uglavnom varalicom. Posle je došao rat i a ja sam u to vreme bio u srbiji kod svojih. Posle svuda po malo...nauučio svašta. Dođoh na kraju u Vukovar. Četiri godine sam DOSLOVNO svaki dan lovio na Dunavu (ako nisam bio na Dunavu onda sam bio na Dravi ili nekim okolnjim barama) i tu sam se SVAŠTA naučio...moja največa ribolovačka škola beše Dunav "plavi". Prelepo vreme je to bilo. Varalicom svaki dan, plovkom svaki (recimo) 3. dan isto tako i dubinkom, otprilike tako nekako. Svega je tu bilo. Kada sam krenuo na fax i dalje sam lovio ali ne baš tako često. U tom periodu još dok sam došao u Vukovar počeo sam da kupujem časpois "Športski ribolov". Njega sam nosio i u srednju školu  :D  :D Tu sam prvi put čitao o ribolovu sa umetnom muvom. O mušičarenju klena, pastrmke, lipljana, bucova i crvenperke. U mojoj šoroj okolini nije bilo za kupiti ništa od pribora za mušičarenje. Jednoga dana sam navezao jednu muvu iz ruke od koječega što sam mogao iskoristiti u kuči jer materijal kojega su preporučivalu u tom časopisu nisam imao. Neka klenovska muva zvana "NANA". Poznavajuči klena odmah sam neke njegove  osobine povezao sa Jazem. U to vreme je baš ogromno jato Jaza ušlo iz Dunava u reku Vuku. Tu sam doživo nešto posebno. Zabacio muvu, malo cimo, povlačio - dosta sporo i BUM. Pade prvi Jaz...bilo je toga još. Ja sam imao osečaj ko da sam u nebesima  :D Posle toga sam navezao jedan beli strimer za bucova. NIsam imao baš ništa od onoga što se preporučivalo u tom časopisu, pa sam sam morao nešto da smislim. Maznuo sam nešto krzna sa mamine bunde  :hammer: :D našao neke perle i navezao na večoj udici za lov smuđa...iiii radilo je...lovio sam i bucove...pošto nisam imao mahač koristio sam blinker štap...muvu sam zabacivao extra daleko heheheheh pomoču jig glave a ponekada i pomoču olova u obliku kapljice. To je bilo još bolje i ubitačnije od varalica. Ovo je letilo exxxxtra daleko a muva je glisirala malo ispod površine malo nad...to je bilo ono pravo. Također sam i smuđa lovio muvom. Kada sam došao u SLO počeo sam da se opremam, i lovim samo mušičarskim štapom i umetnim muvama. Onda nakon nekog vremena sam naišao na www.mušičarenje org gde sam dobio najviše koristnih informacija koje su me naučile nečem novom ili su potvrdile moje pretpostavke glede mušičarenja. Svoj mušičaski staž brojim od dana kada sam u Sloveniji počeo da lovim samo umetnom muvom...dakle to je sada nekih 4 godine.  Inače u praksi svemu sam se učio sam. Kod zabacivanja sam imao malih problema jer znao sam u čemu grešim ali nisam znao to ispraviti skroz dok mi jedan ribočuvar nije pokazao foru...to sam savladao isti dan. Eto toliko o meni.

ps.
Na žalost ovde su dnevne dozvole jako skupe, naravno ima i jeftinijh voda ali ja nemam baš uvek prevoz. I onda kada skupim neku paru za ribolov onda i idem na najbližu mi vodu sa mahačem. No to me ne sprečava da i dalje proučavam ribe i insekte pored vode...barem to ne mora da platim  :hammer: :D Ako vas zanima zašto se ne učlanim u klub...največi razlog je taj što ne želim da me vazda prati mentor kao nekog početnika :mad: u ribolovu, da mi pametuje kako se veže udica  itd. :D i to da trpim tri godine... :eek: no way!!!!! :mad:  Ok, da to traje mesec dana ili tri ok...pretrpio bi jer bi ipak naučio nešto novo, nešto-neku novu foru, i pokazao bi mi najbolja mesta na bohinjki i jezeru za sve vrste riba...ali tri godine ... fala doviđenja :hammer: + da dam 500€ samo za upad u društvo  :D :D :hammer: nisam pao s marsa... radije ovako po ređe i u miru...  8) :smoke:

Evo vam i taj prvi moj strimer...to je jedina moja "muva" koju sam uspeo sačuvati i neizgubiti. Moja prva muva još iz dana prije nego sam postao isključivi mušičar. Kontrakuku sam mu pustio iz principa jer ne želim menjati ništa na toj muvi, osim ako treba osveženje markerom ili lepkom.  Pogledajte ga  ;) njime sam kačio dunavske bucove. Dugačak je 8cm što je bila moja omiljena dužina kod varalica  :)

:bye:

Prilozi

• dsc02125.jpg
    dsc02125.jpg
    84,2 KB · Pregleda: 394

Djenka

Junior member
Učlanjen(a)
24.01.2006.
Broj reagovanja
0
Za sve je najverovatnije kriv Randja ili neki od nasih drugara... Vec desetak godina razmisljam o musicarenju kao o jedinom nacinu ribolova i odbijao sam da kupim bilo kakav drugi pribor, dok nisam skupio pare...Vido sam kazem vam pre desetak godina nekog tipa kako na osu trti klena kao da ga ima vise nego vode, sto u to vreme i nije bilo malo verovatno...

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Od detinjstva pecam, mnogo sam voleo da plovkarim "bolonjezom" (u stvari laganim teleskopom) s proleca kad Dunav izadje u vrbe i da pronadjem mesto gde cu precizno zabaciti i izvaditi lepe deverikice. Tokom studija sam poceo da varalicarim, tokom sankcija Sava je bila moj prirodni izbor (oko 350 m od kuce) i odatle mi je najveci smudj, oko 3 kg. Najvecu stuku (3.5 kg), medjutim, bio sam uhvatio na Neri, iako sam cesto sa dolepomenutim Branislavom ili dolepomenutim Vlajkom u to vreme isao na Tamis i mucio se po muljacima za penkalca koja prodju kroz okca metlica postavljenih u plicaku. Polovinom devedesetih sam poceo da pecam pastrmku na Mlavi i Krupajskoj reci. Pravio sam svoje voblere koji su verovatno do urnebesa dovodili pastrmke, ali bi neku i zeznuli. Uzivao sam u tome, u lakom i lepom varalicarskom priboru, dobrom drustvu (u pocetku). Sa musicarenjem nisam imao ama bas nikakvog dodira. Iako sam bio prilicno cvrst u uverenju da necu dohavtiti musicarac i postati snob, Gradac je, u stvari, razlog sto sam poceo da musicarim. Prvi put sam nesluzbeno (ranije nekoliko puta radiio razne kerefeke: vestacki mrest, procenu brojnosti) otisao na Gradac sa varalicarcem, sa mnom je bio Branislav Valkovic sa nekim DAM musicarskim stapicem, i bacao je u sred dana na prelivu muvu na koju nista nije udaralo. Ja sam provukao na istom mestu svoj krompir od voblera i odmah je udarila. Nakon toga, nizvodno, bez velike muke izvukao sam oko 600 g pastrmke iz vira, ali sam se bas iznervirao  :grin: kad su mi dvojica rekli da je varalicarac zabranjen. Pa sta, vracam ribu kako je propisano, sta me  :piss:. I onda sam resio da uzmem usrani mahac i da se napecam sit :p! ***Dakle, poceo sam da musicarim zbog lepote Gradca kao ambijenta i zbog revolta protiv isforsirane ekskluzive, a zeleci da uzivam na toj reci u pecanju pastrmke. Kupio sam prvog jednog Ron Tompson #5 koji je brzo uvenuo, a onda i Scierra SST+ sa Okuma cekrkom i ROn Tompson strunom, posle sam dosao vantrzisno i do jednog Scierra Pico #4 7'6", pa do Sage LE #4 9' za sina, pa do Danielsson FW 2six. I to je sve. Da, jednog Orvis Clearwater sam sahranio, odrao se placajuci za Simms Guide da ne bi opet zbog mokre promrzlosti izleteo sa puta u povratku kuci. Milan Lugic (zahvalan zauvek) mi je nasao povoljno prve Cabelas cipele, posle sam dosao do drugih, laksih Hodgman cipela. I to je zaista sve, ostalo je pravljenje muva, kupovanje benzina, po koje pivo i burek i uzivanje na vodi.
Sve o cemu pisem desavalo se, cini mi se, 2002. godine (ali nisam siguran, mozda i godinu ranije).
Ubrzo netom, razocaran mogucnoscu nalazenja gotovih muva po prodavnicama, poceo sam da pravim svoje prve "vrapce", sam, na osnovu knjige Jovce Petrovica, Mladena Merkasa, kasnije Grubica i Panica, a onda i nekih sajtova, posle koliko sam umeo probao da pomognem u tome ko me pitao, lepo se druzio odlazeci u ribolov sa gorepomenutim, ali onda su tu dosli neki zdravstveni problemi, pa su se kod nekadasnjeg prijatelja pojavili neki drugi interesi, tako da sam uglavnom na pecanje isao malo sam, malo sa sinom (15 godina), a od ove godine regrutovao sam mog prijatelja Vlajka kao musicara (jos ga krasi pocetnicka sreca  :D :D :D ). Nisam na mnogo reka lovio muvom (Gradac, Mlava, Visocica, Lopatnica, Resava, Crnica, Grza, Radovanjska, Drina, Gornja Tresnjica), pre svega zbog vremena, ali i zbog para, akademski zivot nije ni sad raskosan, a do skoro je bio dosta opor.
Ako nisam bas bio eksplicitan, moje motive odgonetnite sami. :bye:
***I danas smatram da su musicarski reviri sustinski nepotrebni i da cesto predstavljaju vise pokusaj statusnog, a ne ribolovackog zadovoljenja, ali da ribolovno opterecenje varalicara svakako objektivno postoji i da ga treba na drugi nacin regulisati, tj. modelirati tako da svi mogu da uzivaju u ribolovu. Naravno, osnovni propisani rezim ribolova se mora postovati bez obzira na tehniku, a mogucnosti izbegavanja konflikta su velike, samo ako ima dobre volje. Opet, gazda vode ima pravo da to propisuje iz njemu znanih razloga u koje ja kao angazovano lice necu da ulazim, samo mogu da dam sugestiju, ali nije moje da navaljujem.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Lepa tema i mada sam o oveome već pisao, nije mi neka frka da napišem ponovo.
Od kad znam za sebe ja sam ribolovac. Moj otac je nekada, dok ga život i muka nije naterala da zajebe, išao nonstop u ribolov. Celo njegovo društvo, opasni plovkaroši, svu nonstop visili na Nišavi ili Moravi. I tako i ja sa njima, malo po malo, prvo plovak, pa onda i varalica. Mušičarska priča počinje 92 godine, kada sam imao 14 godina. Majka mi je kupila negde knjigu tajne mušičarenja, autora Jovana M. Petrovića i tu sam se prvi put ozbiljno susreo sa mušičarenjem. Tada sam kupivao raznorazne magazine ribolovačke i uz pomoć knjige i njih rešio sam dakrenem u avanturu, koja se mušičarenje zove. Od otraka sa sprata, koji je takođe ribolovac, uzeo sam prvi put štap Silstar, koji je on koristio za vares kuglu, a to je za one straije, koji se sećaju, štap koji je imao sunđer umesto plute...kupio sam milsim češki zeleni konac i negi čekrk sam nabavio ko zna gde. Muve sam kupio u robnoj kući, sećam se ko juče neke osice i naravno izleteo odmah na Nišavu. Fino sam se zezao, lepe kleniće sam lovio...mnogo lepo i naravno moj otrak reši da i on proba. OK njegov štap....ali ga budala polomi i tako me unazadi. Došlo je loše vreme za našu zemlju, nemaština i ostalo i ja nisam imao lovu da kupim pribor. Išao sam uribolov nonstop. Imao sam još iz onog vremena dobru kolekciju varalica a i sa ocem sam lovio na plovak. To nam je tada bio osnovni izvor mesa....ali sve ovo nema veze sa ribolovom. Završih gimnaziju, upisah fakultete i celo leto sam imao pred sobom da se glupiram. Situacija je malo bila bolja što se tiče love. I tako blejim ja ko budala, spremam se da idem da bacam varalicui i pade mi iznenada cela ona mušičarsak akcija. Uh...setim se ja kako je to bilo lepo i uzbudljivoi rešim da krenem da ponovo mušičarim....I tako sam postao mušičar. Lova koju sam spremao za more sam spisako na rpibor. Kuio sam štao Lineaeffe, opasan konac Cortland 444 i neki buđavi čekrk.
Pitanje zašto sam mušičar i zašto sam toliko navučen na ovaj hobi je veoma kompleksno i zadire u nekuintimu, ali probaću biranim rečima  :doh: da objasnim. Ceo svoj život su me privlačila uzbuđenja, tako sam živeo i živim. Ako nije uzbudljivo onda neću ni da radim. Iz to razloga sam i rešio da se npr. bavim naukom, jednostavno uzbudljiva je, nije običan posao. Tako i mušičarenje, ono mi je od svih ribolova, a probao sam sve, dalo najviše adrenalina. Samo zbog njega sam se tresao i nisam mogao da spavam. Samo ono mi je omogućilo da osetim ogromnu sreću...esencija uzbuđenja.
Sa druge strane ja sam na neki način nestvareni biolog. O čemu se radi? Ja samo oduvek obožavao biologiju, u osnovnoj školi sam i na nekim takmičenjima osvajao nagrade. Pravio insektarijume, herbarijume, proučavao ptice....čuvam ciklide, tarantule, ma jednostavno je obožavam. Kada je došlo vreme da se upisuje fakultet moji jednostavno nisu imali lovu da me pošalju za BG na studije. Takav je život. Iako sam ja završio hemiju kao jedan od najboljih studenata u zemlji, sa raznoraznim nagradama, stipendijama i koje kakvim čudimamudima, ipak mi je ostalo to šta da sam biolog. I tu me je mušičarenje skroz pokrilo. Ono to i jeste, barem po meni, jedini način da spoznate prirodu na pravi način, jer kada se sve skloni na stranu i pribor i zabacivanje i ostale zabavne ali nebitne stvari, ostane esencija, spoznaja prirode da bi ste ulovili ribu. Ja mogu da tupim o ovome do sutra, ali ako iz ovih nekoliko rečenica niste skapirali osnovu onda... :doh: zezam se malo, ali to je ipak osnova!
Salut!

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Divan post, Lucky. :firends: Znas, jednom mi je kolega sa generacije, tesko mi je da kazem, ali  i prijatelj, a najprljaviji igrac malog fudbala kog cu ikad znati, jednom prilikom posle studija rekao: "P.zd. ti materina, da li si ti svestan da radis ono sto volis i jos te placaju!" Zaista, kad skockam,a  nikad nisam, posebno ne pocetkom devedesetih gledao te stvari tako, dakle, Kica skroz u pravu (kao skoro nikad). Zamalo da poce da me grize savest, ali dadose platu tog dana i to me osecanje odmah prodje. Pa ne primam se ni ja tako lako k'o muskatla (sto rece Vlakonijeva zena)! ;)
Mogao sam da biram sta hocu da studiram, nije bilo prijemnog ispita, ocene solidne, diplome obezbedjene. Posle srednje medicinske, svi su ocekivali da odem na medicinu. Ali, kad sam dosao sa upisa i pokazao da sam upisao opstu biologiju, keva me, ljuta sto nece biti lekara u kuci, izbacila. Ma nagledao sam se ljudske muke na praksi u srednjopj skoli. Elem, letnje, vreme, zurke, prodje noc, ali oca i posebno majku ljutnja jedva i to tek kad sam se zaposlio, keva bila cudan lik, tad je kao pocela da se ponosi. Cak ni normalno studiranje nije je skroz moglo odobrovoljiti. Ma da ne duzim, ljubav prema ribolovu i onome sto on sa sobom nosi i oko coveka i u njemu je strasan motiv. Potpuno te razumem i steta je sto tvoj splet okolnosti nije bio tako dobar kao moj. Ipak, ne smatram hemiju glupavom naukom, naprotiv. Jedino mi je zao sto ni meni, a gledam ni mojim klincima, brate, niko u srednjoj skoli to ne ume da objasni kako treba. I meni je hemija postala jasna i stekao sam prema njoj  :respect1: tek na fakultetu, jer sam imao odlicne predavace i jos bolje asistente (jedino me biohemija zezala malo, ali mea culpa). Ali odoh van teme.
Cesto mi je zao sto su mi riba i posao i strast i hobi. Mogu da ih odvojim, ali mi cesto ne daju, a onda se nekad i ja primim. Mozda je dobro sto od ribe i zivim, jer ne smem fantazirati kad nekome obezbedjujem prihod i omogucavam rad, te tu imam kocnicu. Opet, zao mi je kad vidim da negde ide neko sr.nj., a pogotovo muljanje, a ribarstvo je, na zalost, vecinom takvo.
Zato je zeleni vir i staklasti preliv moja svetinja, a iako postujem svaku vracenu pastrmkicu, od 5 - 50 cm, priznajem da mi nekad dodje zao kad se setim mojih klinaca (behu nizi od ivice sudopere) i njihovih sirom otvorenih ociju kad spustim jednu-dve lepe pastrmke po povratku s pecanja, i njihovih prstica i glavica kako ih njupaju. Naravno, sad su veliki, jedemo pijacne pastrmke, ali nisu to one koje je tata upecao - slika nije riba. Ipak, sin nema problem da je pusti, ali ni da je pojede i radovacu se ako posle mene on nastavi gde treba.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
dr.lucky je napisao(la):
Ono to i jeste, barem po meni, jedini način da spoznate prirodu na pravi način, jer kada se sve skloni na stranu i pribor i zabacivanje i ostale zabavne ali nebitne stvari, ostane esencija, spoznaja prirode da bi ste ulovili ribu.
Salut!

Lepa priča laki :) Nego ovo te kontam 100%. Od kako sam u slo. gde nemam mogučnosti loviti svaki dan, a verovatno nikada neću ni imati kao nekada u HR., najčešče sam prisiljen izlaziti na vodu bez štapa :mad:  Ali, pozitivna strana toga je što se skoro svaki moj izlazak na vodu svodi na proučavanje ribe opčenito i upoznavanje njenog staništa. Ovde se ne bavim zabacivanjem i raznoraznim nadmudrivanjem sa ribom. To je izuzetno dragoceno vreme iskorišteno na spoznavanju ribe i lokacija na kojima se određena riba najviše zadržava. Zato kada dođem sa štapom u rukama i dnevnom dozvolom na vodu koju sam pručio sve mi je ko na dlanu. Poznam riblje navike lokacije  :D a sve to istraživanje je bilo besplatno...hehehe...barem nešta da ne moram platiti :D :hammer: Kada se setim vremena dok sam živeo u HR. Toliko koliko ovde platim za jednu malo skuplju dnevnu tamo sam imao godišnju...pa mi nije bilo potrebno iskoristiti svaki delič dana za sam ribolov...mogao sam proučavati i loviti...nisu mi se trošili "impulsi"  :hammer: :D Ovde kada dođem na vodu bez pribora hodam "ko mačak oko vruče kaše"  :D Kontam, razmišljam, planiram, kujem misli, planove, strategije ...  :hammer:

IgorNL

Newbie
Učlanjen(a)
06.07.2007.
Broj reagovanja
0
Da se pre svega predstavim posto je ovo moj prvi post na ovom forumu.
Zovem se Igor i zivim u Holandiji. Sa svojih 38 godina se osecam u cvatu mladosti i da nemam tri sina koji me stalno podsecaju koliko sam mator osecao bi se jos mladjim. :D

Musicarski stap sam drzao u rukama jos kao klinac i setao se sa caletom po predivnim planinskim recicama u okolini Travnika gde sam i odrastao.
Od 1993 zivim u Holandiji i u zadnjih par godina se ozbiljno bavim ribolovom...uglavnom pecam smudja iz camca. Mogu reci da mi je to vec pomalo i dosadilo i da mi treba neki novi izazov koji sam nasao u morskom ribolovu a zadnjih par meseci se cesto uhvatim i za musicarski stap. Posto je Holandija ravna ko tepsija ni nema nekih lepih potoka sa pastrmkama,lipljenima i klenovima prinudjen sam da se ovde okrenem slatkovodnom i morskom musicarenju. Za ove vidove musicarenja je Holandija raj zemaljski...ima svega od krupnih crvenperki, deverika,sarana, amura,bucova, smudja i stuke pa sve do  brancina koji se nekada bolje love na mali strimer nego na varalicu.

Pozdrav svima, Igor

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dobrodošao Igore, vršnjače, i hvala ti na ovom detaljnom predstavljanju. Zavidim ti i na mušičarenju u okolini Travnika, kao i na ovom u Holandiji. Na našem forumu videćeš da i ovde ima zaljubljenika u mušičarenje bodorke, crvenperke, štuke, bucova, ali i pastrmke i lipljena. Prenesi nam svoja iskustva i dobro upamti naša.
Živ bio!

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Pozdrav Igore i dobro nam došao na sajt!

Ne znam kako mi je promakla ova tema i da nisam ništa napisao ovde :)
Za moje interesovanje prema mušičarenju kriv je Vlada Stevanović a.k.a. Gringo sa ovog sajta. Bilo je to u srednjoj školi. Čim sam je upisao počeo sam da se raspitujem po odeljenju ko se bavi ribolovom jer kao što znamo Niš ima više ribolovaca od ostatka Srbije - mislim - tako da je svaki drugi ribolovac, onakav ili ovakav. Vlada se pojavio kao jedini pravi sportski ribolovac i sa već pozamašnim mušičarskim stažom što mi je bilo jako zanimljivo i u početku sam bio i dosadan da me upozna sa tom novom "tehnologijom" za mene. Naredne 4 godine sam upijao od njega fore i fazone i polako ušao u krug Niških mušičara preko mušičarske sekcije. Moje interesovanje je bilo sve jače, naročito za fly tying tako da sam počeo i amaterski da se bavim entomologijom. Interesovanje je raslo do te granice da sam odlučio da upišem biologiju, a i Vlada je već odavno imao te planove - mada je njega vise zanimala ihtiologija tada - tako da smo se dogovorili da budemo kolege. Krenuli smo studiranje i tu je nastao VELIKI preokret. Shvatio sam da na biologiji neću učiti samo ono što me zanima i ono što je meni interesantno. Rešio da bacim sve herbarijume, ključeve i sve sto nije vezano za ribolov i odlučio da krenem drugim putem. Nažalost moja ljubav prema ribama, insektima i uopšte prirodi danas se provlači samo kroz hobi, a ne struku...

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
lazza je napisao(la):
Nažalost moja ljubav prema ribama, insektima i uopšte prirodi danas se provlači samo kroz hobi, a ne struku...

Steta. Gde ste bili upisali biologiju?

Sve najbolje ovde, Igore. :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
IgorNL,

dobrodošao na www.musicarenje.org! Imas prelep ribolovacki staz i iskustvo  :yeswink: Drago mi je da imamo jos jednoga clana sa kojim ce mo moci da delimo iskustva na siroko...salt, stil i fresh wather FF :tbumb: Ja sam zaljubljenik u mušičarenje opčenito, skoro svih riba...vremenom jedne sam zavolio više od drugih...kod mene je eto sada lipac riba #1 ali volim bocnuti i ostale ribe  :) Još jednom, dobro došao i osečaj se kao kod kuče i samo opušteno!

:bye:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Pozdrav igoreNL i dobrodosao na sajt, nadam se lepom druzenju i razmeni iskustva sa tobom. Osecaj se kao kod kuce, samo opusteno i lagano. Mada posto si u Holandiji nije neki problem da budes opusten...prvi kofe shop  :smoke: i tututuututu :doh: salim se malo. Jos jednom dobrodosao! Salut

IgorNL

Newbie
Učlanjen(a)
06.07.2007.
Broj reagovanja
0
Hvala nadobrodoslici i nadam se da cemo se lepo druziti i da cu mnogo toga nauciti od vas.
Iako sam spomenuo da sam kao klinac musicario ja sebe drzim za totalnog pocetnika.
Vidim da ovde ima pravih mahera za musicarenje i ne sumnjam da cu mnogo toga nauciti od vas.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Verujem da ce mo i mi dosta toga nauciti od tebe  ;) Stav da si pocetnik je dobar stav, jer se uvek da nesto novo nauciti. Ja sam isto pocetnik u mušičarenju :) iako se opcenito ribolovom bavim od svoje šeste godine. Više ljudi više zna  ;)

Zaboravio sam napisati još jednu stvar pod temom "Zbog čega i kako sam postao mušičar". Zašto samo postao isključivi mušičar, ribolovac koji koristi samo mahač? Pored toga što mi je na mahaču največe zadovoljstvo imati ribu postoji još jedan razlog. Postao sam isključivi mušičar iz razloga što sam hteo da se posvetim toj ribolovnoj tehnici budući da nisam mogao da usavršavam tu tehniku od malena. Zanemario sam sve ostale tehnike kako bi što više naučio o samom mušičarenju. Zanemario sve ostale metode do te mere da su postale pomalo besmislene (u mojem slučaju). Kada god mi je došlo da za svaki slučaj ponesem i blinker činilo mi se bezveznim. Pomisao da odem na vodu sa blinkerom mi je uvek izgledalo kao gubljenje vremena. Ni u kojem slučaju nisam hteo da gubim vreme loveći blinkerom kada mogu učiti i usavršavati svoje mušičarsko iskustvo. Evo sada je več četiri godine od toga i počeo sam razmišljati o tome da ako idem na jezero ipak ponesem i blinker. Postoje takva mesta gde nema šanse da se zabaci mahačem...nema šanse! Nema šanse da bi itko imao kontrolu nad celim sistemom. Ima takvih koji niti blinkerom ne bi mogli da zabace i imaju kontrolu. Granje, niske krošnje, rupe gde se sakrivaju klenovi, štuke, smuđevi, somovi (sve što sam ja video). Jednom prilikom sam se sav slomio da sam bacio strimera sa mahačem...nešto iz ruke nešto u jednom zamahu...nije to to. Netko bi mogao da kaže "nije to u mušičarskom slogu"...kao uhvatiti ribu po svaku cenu. Ja sam još uvek isključivi mušičar ali u krvi sam pravi ribolovac i ja volim i želim da uhvatim ribu koju vidim "po svaku cenu" ali mahačem  ;) To je moje stajalište. Ne mora nitko da se slaže sa mnom ali eto iskreno gledano ja sam samo jedan pravi ribolovac. Gušt mi je imati ribu ulovljenu umetnom muvom koju sam sam navezao. Gušt mi je loviti sa tom muvom i mahačem. Još uvek sam isključivi mušičar. Ali to ne znači da če ceo moj život biti tako. Možda mi jedan dan padne na misao da bi seo i zabacio plovak  :), možda mi dođe da jedan dan rujem po vodi sa varalicama, možda dubinsko...a zasigurno i big game na okeanu ako mi se ukaže prilika kod mojih u USA. Iskreno nismo mi ništa bolji od plovkaroša...svi smo samo ljudi i svuda nas ima svakvih. Iskreno kada promišljam onako u sebi, poštujem sve prave sportske ribolovce koji cene prirodu, ne zagađuju je, ne izlovljavaju ribu preko mere, cenim svakoga ribolovca koji ceni sportski ribolov. Nitko nije bolji čovek s tim što lovi samo mahačem. Nije ovo neka moja eureka. Eto sada sam pod inspiracijom i pišem šta iskreno mislim. Isključivi mušičar sam postao da bi što više naučio o mušičarenju. Dokle ču biti isključivi mušičar to če pokazati vreme  :) možda do kraja života a možda do sledeče godine  :D ;) Ali jedno je sigurno - najviše volim loviti kao mušičar vlastitim muvama  :yeswink: nema slađeg ribolova za mene  :yeswink: FlyFishing FTW!  :tbumb: :tbumb: :tbumb: :yeswink: 8) :smoke:

Vrh Dno