Zimsko mušičarenje

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Velika većina mušičara već od septembra se povlači i prestaje sa ribolovom mušicama. Ponovo ih susrećemo tek marta, ali najčešće tek krajem proleća i početkom leta.
Propuštaju mnogo!
Svestrani mušičari, poznavaoci raznih tehnika mušičarenja i lova mušicom velikog broja vrsta riba, nemaju nikakvog razloga da se povlače sa voda.
Kada malo bolje upoznaš ribe i njihov život, shvatiš da se one hrane i kada je napolju hladno i da je vodeni svet i tada aktivan. Larve insekata, račići i riblja mlađ, svi ti zalogaji kojima se hrane krupnije ribe, su tu, u jednakom broju, kao i leti. Postoje čak i situacije kada se pojavljuju i površinski zalogaji, poput odraslih vodenih insekata, kojih u odgovarajućim uslovima, zimi ima više nego usred leta.
Nazovimo mušičarskom zimom period od 1. XI do 1. III. Evo kako se mušičar u tom periodu može zabavljati:
1. Lov lipljena raznim tehnikama, uključujući i suvu muvu
2. Lov klena suvom muvom i nimfom
3. Lov štuke strimerima
4. Lov grgeča nimfama i strimerima
5. Lov bodorke i crvenperke suvom muvom ili nimfom
6. Lov pastrmke izbegavajte (da vas ne zaboli glava od...), ali je moguć u nekom privatnom reviru ili ribnjaku, ako je baš zapelo

Ima sigurno još mnogo dobrih primera zimskog mušičarenja, koje je meni jednako interesantno kao i svako drugo. Očekujem da će ovaj običaj, da se apstinira tokom zime, postepeno nestati i da će malo većem broju mušičara omiljeni zimski sport biti mušičarenje.
Dok je zdravlja, ja ne "spavam" zimi.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Kome se da može se zimi loviti svašta...evo sada dolazi pravo vreme za mladicu...na nekim vodama (ne samo komercijalnim ribnjacima) može loviti kalifa celu godinu...dobra tema... :tbumb:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Meni je trenutno nemoguce3 da zamislim sebe da vadim lipljena zimi na suvu. Tesko bi se to desilo... ???

Mix, da li si nekada se okusao sa mladicom? Kad vec uveliko lovis stuke,somove,bucove i ostale zverke mogao bi i na mladicu da se krenes.  Ako budes hteo mozes skoknuti ovamo na Lim, vec je pocela uveliko da radi.

Pozdrav! ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Možda jednog dana. Izbegavam daleko da putujem zimi. Ipak, kako je moja Nišava počela da se čisti i hladi, uskoro će i u nju zaroniti mladica, njen prastanovnik. Ne znam mnogo o mušičarenju i životu te ribe, a svima koji žive pored Vape, Lima, Tare, Une, Save...preporučujem da se oprobaju u zimskom strimerašenju. Samo, pazite gde gazite... :doh:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Veoma je tesko nju musicariti po meni. Ona se povlaci u zimovnike (veoma duboke) gde joj se nacin lova svodi na to da sto sa manje potrosene enegrije dodje do velikog zalogaja. Tu bi se bili dobri neki veliki otezani strimeri. E sad kojih boja i kakvog izgleda to nemam predstavu. Na Djetinji su je lovili na suvu musicu, ali to je sruga prica. Ovde (na Limu i vecim rekama) je ne mozes primetiti lako.

Je l' to poribljavanje sa mladicom na Nisavi? Ona je lepa reka po velicini za nju pa bi bilo extra kad bi se lepo dole razmnozavala. Sada je na Drini ljudi vade na alge  (procitajte u reviji Zov). Znaci jelovnik je dosta zanimljiv. Srecno sa poribljavanjem i sve najbolje da bude!  ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jao, nije nikakvo poribljavanje, već moja zamisao, koja može samo da bude predlog nekome ko će da mazne pet-šest hiljada evra za sledeći plan poribljavanja Nišave. Nemoj da te pogrešno razume neko od njih, biće pretnji i tebi i meni. :hammer: Zato i plaćamo dozvolu koja košta kao za pola Amerike. Treba ishraniti i lenje ribočuvare i lopove u uprevnim odborima i činovnike, a na kraju se pojaviše i eksperti, kojima naša zemlja obiluje. 200 evra treba da bude godišnja dozvola da ih nahranimo! Zajebi, Djomla, pazi šta pišeš. Idi na Lim i hvataj mladice, nemoj da zbog Nišave dobiješ troljetnu groznicu i glavobolju. :doh:
Stavi strimera od 20 cm i cimaj kroz Lim. Zajebi skijanje, sankanje i klizanje. Samo zimsko mušičarenje.

asader

Senior member
Učlanjen(a)
08.10.2007.
Broj reagovanja
0
Moje musicarenje mladice je veoma skromno par kacenja jedno vadjenje od 3.6kg i to je to.
Ali zasigurno znam da je u platijama i gornjem toku Morace love zimi po veoma mutnoj vodi na sundjerastog pesa u velicini od 5 pa sve do 15 cm.
E sad posto niste pristalice varalica a sundj.pes to jeste onda strimeri dolaze u obzir.
Vidio sam u temi sa strimerima imitaciju pesa-ne znam ko je postavio trenutno mi stao mozak :doh:-ali sam ubjedjen da je kao stvoren za mladicu. ;)

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Sto da ne Mix! Ma pun mi je q*** tih na "vlasti"!
Ti si isto neki cinovnik tamo (verovatno ti nista ne placaju) javi se, daj predlog za poribljavanje. :tbumb:

Mladicu si neozbiljno shvatio. Ne zanima te?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja činovnik? :doh: :doh: Grdno se varaš. Ja sam ubica činovnika! Sećate se "Radovana III"? :hammer:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
E, pok. Zoran Radmilovic je to mogao da prikaze kad je hteo da se napravi budalom.
A cega se pametan stidi, time se drugaciji diche.
Djomla, utisak te ne vara, ali te ipak stvarnost demantuje.
Ipak su danasnji cinovnici daleko od tog stereotipa u koji se Mix uklapa. :hammer:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Mora biti neke rasprave... :mad:

Niko nije imao iskustva sa Mladicom? ::)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
nemam adekvatnog mahača za tu ribu tako dok to ne rešim nema niti pokušaja...do sada sam ulovio dve male na strimerčiča od 5cm...to je bilo neplanirano i nisu bile duže od 40cm...imao sam jednu na savi dolinki malo veču na višem vodostaju sa blagozamućenom vodom ali verovatno mi je udica bila neko smeće pa se blago odvila i ova kraljica se otkačila...strašan borac!!! Nadam se da ču ove zime nabaviti pravi pribor i okušati se i u tome...planiram za nju uzeti neki brzotonuči kanap. Peševi i otežane "smrekice" ("božićni ukrasi") ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja zimi nosim dva kombinezona, jedan preko drugog! Samo tako, kada ulazim u vodu, januara, ne osećam nikakvu neprijatnost.
http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=Dva_kombinezona_za_zimu.avi

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Dva kombinezona i kad bucnem negde u jauaru u vodu i cao,zdravo... :'(

Seb, ja sam ove godine na Limu imao jednu tak od 40cm nazalost na blikner...
Imam stap Aftma #6 i mislim da i mogao nesto da osluzi sa ovako malim primercima. Joj koji je to borac. Sad mi dodje da je opet bocnem , a ona onako se uvija i iskace. :doh: :tbumb: :drool: One vece ne iskacu provereno... to cu samo da zamisljam. :lol:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Djomla je napisao(la):
Seb, ja sam ove godine na Limu imao jednu tak od 40cm nazalost na blikner...
Imam stap Aftma #6 i mislim da i mogao nesto da osluzi sa ovako malim primercima. Joj koji je to borac. Sad mi dodje da je opet bocnem , a ona onako se uvija i iskace. :doh: :tbumb: :drool: One vece ne iskacu provereno... to cu samo da zamisljam. :lol:

uvija/vrti kao krokodil kada zgrabi plen i još sve to u bzom toku, fenomenalan prizor i doživljaj :yeswink:

Vrh Dno