Akcije stapova

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Aj da probam ovako:
              Pre svega stap daje brzinu kanapu. Ono sto mi trebamo zahtevati od jednog stapa je da bude lak za bacanje, tj da u sto vecoj meri prebaci ulozenu energiju na kanap. Dakle sto manje gubljenje energije na sam stap.
              Pogledajmo prvo kakve karakteristike imaju stapovi koji nemaju tu trazenu osobinu. Podelio bi ih na dve grupe. U prvu grupu spadaju, meki, duboki, spori stapovi koji se savijaju previse i to ili celom duzinom ili priblizno celom. Uglavnom u tu grupu spadaju jeftiniji stapovi. Ne bih sad ulazio u tehnicke razloge zasto su jeftiniji jer bi to bila tema sama za sebe. Ovakvi stapovi zahtevaju duze i snaznije pokrete da bi se prebacila ulozena energija na sam kanap a samim tim dolazi i do gubljenja energije na samo punjenje stapa. U drugu grupu bih stavi stapove sa izrazitom akcijom pri vrhu. Obicno se ovakvi stapovi oznacavaju kao " kruti" ili mozda kao brzi. Kod njih je nemoguce aktivirati koren a da se vrh ne preoptereti. Da bi to postigli opet su potrebni dugacki, veliki pokreti i naravno veliko gubljenje ulozene energije. Sa dugim pokretima sa povecava rizik za pogresno vodjenje.
              Progresivna akcija stapa oznacava mogucnost stapa da brzo i pravilno prenese ulozenu energiju, koju dodajemo, preko korena na srednji i vrsni deo i sa vrha na kanap. Takav stap je aktivan u castu celom svojom duzinom. Po brzini tog prenosa, oznacavamo stapove kao Fast Progressiv ( tipicni primer je orvis hellios tip-flex), Medium fast ( guideline fario), Medium ( g. loomis east fork).... Progresivan stap ima malu razdaljinu izmedju tacke mirovanja vrha stapa i tacke vrha  kad je optimalno opterecen. To sto stap radi celom duzinom omogucuje nam punu kontrolu i osecaj u casting ruci kako pri dugim tako i kod kratkih izbacaja.

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
Ok, sad je dosta jasnije.

Nego, kako protumaciti kad proizvodjac u opisu stavi samo 'progressive action'?

Konkretno pitam za ovaj model: Marryat Black Hopper koji mi je u uzem izboru za prvi stap.
Na netu nalazim skrte informacije. Predpostavljam da je to srednje brz stap?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Tu ti moze pomoci neko sa svojim iskustvom. Ili ako imas prilike da ga isprobas sam. Proizvodjac daje informaciju da je upotrebljen IM6 carbon. To je ok. On daje finu akciju stapu. 

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Ja sam kupio sinu taj štap (komplet outfit sa strunom i čekrkom) i svi koji su ga probali su rekli da je štap za te pare i više nego dobar,ja se ne razumem da i ja kažem kakav je štap ono što ja mislim je da je dobar ali...
ima klip na mušičarenje.com topic deca i fc gde se vidi kako se štap ponaša dok moj sin trenira double haul. 

Vrh Dno