BAMBULA!!!!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Da li Goci i dalje misliš da budućnost klenova u Nišavi zavisi od CR mode?
:doh:
Aman, pa ja sam pričao o budućnosti musicarenje.org foruma!

Bolje da  :-X  i da nastavimo ćaskanje o bambuli...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovih dana lovim klena i pastrmku skoro isključivo bambulom. Sada je period kada ima sve više osa pored reka, pa je interesantno pogledati kako izgleda jedna moja osa-bambula. Ova muva može biti i manje realistična, ali bitno je da, za razliku od klasične bambule ima žuto obojeno telo, sa crnim prugama. Tehnika izrade tela, koja je jedinstvena kod bambula, ni kod ovakvih osa se ne menja, pa je ja nazivam osa-bambula, kako bi se i po nazivu razlikovala od ostalih veštačkih osa, napravljenih od policelona, konca...

Prilozi

• Bambula-osa na uvuu.jpg
    Bambula-osa na uvuu.jpg
    36,7 KB · Pregleda: 1.012

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
To je perfektna muva koja spada pod FlyTyingArt . Perfektno, izuzetno perfektno lovna i kao super realna. Ovom prilikom moram da pohvalim Mixa za ovu inovaciju (mislim da je on autor bambule ose) i da mu se zahvalim na za par saveta koje mi je dao kada sam prvi put pokušao da vežem ovu muvu... prvi put kada sam ovakvu osu napravio od balze imao sam fenomenalne uspehe, sami krupni klenovi su padali na nju. Iskren da budem pastrmku sam retko pokušavao loviti sa ovim tako da ni uspesi nisu bili extra ali verujem da bi bili kada bi ju više forsirao i na pastrmkama.
Ovo je bila moja prva bambula osa (made from balsa) po uzoru na MixMaster-ovu osu.
index.php

Moram da dodam još nešto. Zadnji put kada sam lovio samo klenove na ovu muvu nakon ogromnog broja uhvačenih klenova mi je ostala samo glava i krilca ose na udici (što je super da je izdražala ribolove i ribe još od prošle godine do aprila ove godine). ČAk i na tu glavu sam lovio klenove...mislim da to dosta govori o perfektnosti ove muhe.
Opet ne znači da če ova muva da uvati klena baš uvek...npr. naišao sam na jato klena koji se selektivno hranio samo letečim mravima koje su se nekako pojavili na vodi u lepom broju. Tada sam ih mogao uloviti samo malom bambulicom mravom. Ipak ovu osu treba imati svako u kutijici...barem jednu ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
  U znak zahvalnosti za ovolike pohvale, evo jednog saveta. Svaku bambulu treba, pre bojenja i lakiranja, obmotati tankim koncem. To će je učiniti višestruko trajnijom!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo foto-stripa o pravljenju bambule. Već ga ima ovde negde, ali je broj postova toliki da neki imaju problem da ga nađu. Valjda će ovo pomoći.

Prilozi

• BAMBULA step by step.jpg
    BAMBULA step by step.jpg
    148,2 KB · Pregleda: 739

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
polako pripremam posebnu kutijicu u kojoj če da stoje samo bambule od balze a možda i od poliuretana. Trenutno sam izoblikovao nekoliko tela za mrave i osu (sve u fazonu "realistic-flies" koje LOVE a ne samo lepo izgledaju). Svaki put kada radim novu osu postaje bolja, što je i logično, sve je čvršća i urednija  :D dok plovnost i lovnost ostaju kako i treba  :) :smoke:
Ovom prilikom ne želim pisati o lovnosti bambuli nego o balzi kao materijalu za suve muve. Kada god oblikujem balzu i onda ju navežem i nalepim na udicu jakim i tankim FT koncem koncem (UT) ostajem oduševljen. Za oblikovanje balze ne trebamo ništa dodatno nego ono što je Mix naveo u svom receptu (fini šmirgl/brus-papir i žilet - u mom slučaju kirurški skalpel :D). Danas sam prvi put radio realistična tela za mrave na udicama od 19-17 TMC 102Y. Večinu posla sam uradio malim komadičem finog šmirglpapira. Prvom prilikom kada budem opet imao vremena dovršit ču par komada pa sledi fotka. Osa je skoro gotova, krila, ticala i noge su več spremna samo još da ju prelakiram i iscrtam šare, no najpre moram da se dokopam nekakvog žutog laka za nokte. Pre sam koristio akrilnu boju pa lakirao ali nisam previše zadovoljan. Uskoro ču i pčelu da radim  ;)

pogledajte balza-muve naših ff kolega iz skandinavije

ismopuppa_gul.jpg

ismopuppa_red.jpg

balsa_gulgeting.jpg

balsa_brungeting.jpg

balsa_gulfot.jpg

balsa_gronfot.jpg

balsa_svart.jpg

Neki od vas ste najverovatnije ovo več videli na linku http://www.capricorn.se/scandinavien_balsa_flies.html ili negde drugde a za one koji nisu videli nešto ovakvo evo ovde imate neke ideje.

Za lepe/realisticne i lovne bambule pored nesto malo odgovarajuceg materijala i alata treba vam samo malo više vremena, strpljenja, truda i kreativnosti. Sve to če se vam isplatiti na kraju, posle malo više vežbe i truda imat če te u kutijici muve lepe vama i ribama  ;) a o lovnosti i plovnosti prave bambule ne treba ni govoriti.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Polako prolazi vreme bambule. Njena top-sezona je sredinom leta i efikasnost ove muve, posebno u originalnoj, krupnoj varijanti, slabi.
Ipak, iznenadio me je neverovatan ulov pre neki dan na Nišavi. U mirnim delovima reke nije donosila dobar rezultat, ali su je krupni klenovi u jakim brzacima veoma rado uzimali. Ih, a nema bolje borbe sa klenom, nego u vodi u kojoj jedva stojiš. Sada je baš zahladilo i ovlažilo, tako da teško da ću ponoviti ovaj uspeh na bambulu broj 10 i strunu 0.20(!).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pošto sam poklonio sve svoje bambule tokom boravka u Engleskoj, sada moram da pravim nove. Preporučujem i ostalim korisnicima ovog mamca da ih blagovremeno naštancuju, kako ne bi došlo do karakterističnog plača za bambulama, kad proradi riba. Mr. Žakula, Gringo, Pera, Jr, Dr. Lucky, Architect, Profa i mnogi drugi, odlično znaju o kakvoj kuknjavi je reč. Dok se vozimo ka reci, niko ne sme da vadi kutiju iz džepa, jer odmah nastaje metež i grabež za bambulama, kojih, kao da niko nema u dovoljnom broju. Čak i najpošteniji među nama, postaju lopovi  :lol: kada im padne šaka kutija sa dobrim muvama.  :doh:

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Mix je najveci steker kad je u pitanju davanje bambula :yeswink:.Secam se da me je u vise navrata budio posle sinocnjeg ludog provoda s' onim "ajde Vlado u ribe, radi krupan klen, juce sam...." nemam bambule bi cesto bio moj odgovor (priznajem lenj sam).Onda sledi "nista ne brini imam ja" :doh:Naravno dobio bih neke krseve koji su juce hvatali i nalaze se u poluraspadu.Na svu srecu u zadnje vreme ih imam uvek u dovoljnoj kolicini, a dok to nije bio slucaj tj dok sam se grebao za iste od Mixa i njemu slicnih nosio sam crni lak za nokte i super lepak kao standardni deo kutije sa muvama.

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Samo malo ispravka, Mix ne daje bambule, već ih iznajmljuje. :p Doduše, ne traži nikakvu naknadu ali opet, mora da ih vratiš posle pecanja. Onda ih on zabode na posebno mesto u kutiji da bi ih prvom sledećom prilikom iznajmio drugom mušičaru. Rent-a-bambule... :hammer:

Z

Zakula

Guest
Aaaa,ne Jr,napravio si greshku!Izdrndane bambule Randja kachi na kachket!! :doh: :doh:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ipak bar daje i pravi dok koga mrzi da ih pravi mora i da trpi pomalo

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
napravih i ja neke 2 bambule na #12 i #14, mada prve svoje bambule sam radio kao klinac-gimnazijalac pre nekih 7-8god tad sam bio prinudjen da koristim balzu jer nisam znao kako da napravim plovnu muvu i ne potopivu-'ebale me povrusej balzu sam dobijao  iz r. paceta ,sitne komade, otpadke i radio sam popce, i neke sitne bubice na #18, mada tada nisam znao ni da zabacujem cestito,mlatio sam po vodi.... sunjanje mi je bilo strano... tek pre neki dan naidjem na moje stare bambulice u zaboravljenom priboru,vi me podsetiste na njih i opet ih radim

Vrh Dno