BAMBULA!!!!

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
speedbaba je napisao(la):
dosadilo mi vise da se patim sa raznim musicama,pa hocu da probam napravit tu bambulu,jer sa slika mi se cini da nije tesko,al gdje da nabavim tu balzu,gdje je ima kupiti :-\

Kupiš par plovaka i onda ih rasturiš i eto ti balze, a ima i kod Đole iz Niš :).

http://www.musicarenje.rs/index.php?cPath=5&osCsid=b8644fa3c7e39d57c642370198ef3e06

bojanbl

Junior member
Učlanjen(a)
11.09.2009.
Broj reagovanja
0
speedbaba je napisao(la):
a na koje udice je najbolje vezati bambule

Sve zavisi koliki su klenovi tu gdje lovis....
Ja npr za unu, ne pravim ih manje od 12, nema smisla, kad se i na ovu zalijecu oni najmanji...pravi je otrov za klena  ;)

A sto se tice balse, ako imas nekog u austriji ili slicnim zemljama iz okruzenja, imas u svakoj modelarskoj radnji....ja sam kupio dascicu 10x100x1000mm i to ti je dovoljna zaliha za godinu dana za tebe i za poznanike koji prave bambule :)
Konkretno na ovo sam mislio:

http://www.kirchert.com/modellbau/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=340&category_id=91&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=en

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Moje bambule se kreću od 14 pa sve do 6. Ali uglavnom koristim 10 ili 8 za letnje i jesenje klenove. Balzu izbegavam. Poliuretan se bolje pokazao.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
357
U toj daščici od 10x100x1000mm imaš ne za godinu već za celu deceniju.

Veličina ove mušice koju ćemo upotrebiti u lovu klena zavisi od tri faktora koji su međusobno veoma usko povezani.

-Godišnje doba je jedan. U proleće ja zabacujem 10 i 12 i to ne biram deo reke, dali je brza voda ili je miran vir. U leto zabacujem od 6 do 16. S jeseni samo sitne 14 i 16 pa i 18 ako je lepa jesen.

-Struktura toka reke je drugi. U jak brzak, gde se jedva stoji, ide velika na broju 6 ili 8. Iz takvih brzaka veliki teško izlaze na površinu ali kad izlete i zgrabe muvu ako lepo ne držiš štap izbijaju ga iz ruke, iz takvih brzaka izlaze najveći. U mirnijem delu reke ali ne viru lepo love 10 i 12 a u mirnom viru uz dugu vožnju muve 14, 16 i 18.

-Doba dana je treći. Ranom zorom 6 do 12, oko podneva sitne 14 do 18, poslepodne i predveče 10 do 16.

Ovo što sam napisao je najgrublje objašnjenje. Finese u mnogome zavise od iskustva mušičara i za njih se valja potruditi što nikome od nas neće pasti teško.

speedbaba

Newbie
Učlanjen(a)
19.05.2010.
Broj reagovanja
0
hvala vam svima puno,a za par dana ce mi stici iz njemacke daska 1,5 cmx1,5 cmx100 cm,sto bi trebalo biti dovoljno......

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Speedbaba pa tebi je potreban fly tying 101 čas. Za nogice se koristi hacke (pero iz vrata petla).
Preporučujem ti da pogledaš bilo koji video gde se vezuje suva mušica. Na primer:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d552ULYjxBk[/youtube]

speedbaba

Newbie
Učlanjen(a)
19.05.2010.
Broj reagovanja
0
moze li neko staviti sliku tog hacke pera,da vidim kako otprilike izgleda :-\

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
"hackle" je leđno odnosno vratno pero petla. Dakle, ona fina tanka dugacka perca sa vrata petla.

Izgleda ovako
Selected%20Genetic%20Dry%20Fly%20Hackle.JPG

Od kokoške nisu baš najprimernije za suve mušice jer su pre meka i češće se koriste za druge imitacije. Inače na bambulu može i ta kokoška jer njenu plovnost je najviše odvisna od balse. Ipak bolje dati petla ako se da. Inače mušica bambula može da lovi i bez  komadića perca. Ako je klen aktivan pokupiće i tzv. bambulu bez "hackla". Opet, bolje je dati i to petlovo pero na nju kao i na originalu jer je takva jako lovna za klena.

Kod odabira pera odaberi takvo da je proporcionalno primereno veličini bambule. O proporcijama suvih mušica smo več pisali na forumu http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=428.0

speedbaba

Newbie
Učlanjen(a)
19.05.2010.
Broj reagovanja
0
danas sam koacno probao svoje bambule,iako je voda jos visoka i mutna uspio sam prevariti jednog finog klena....a umjesto tog pera sam vezao srnecu dlaku...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
seneca dlaka bi trebalo da bude super za nogice kao sto je i kod nekih imitacija cadisa.

Vrh Dno