BAMBULA!!!!

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
jako je bitno gde si bacao muvu ...ja recimo na bmbulu sam retko dobijao klenove na voznju,znaci sve mi se svodi na onaj prvi plop i eventualno jedno lagano povlacenje i to je to..ako je voda brza a drina to jeste onda ne znam sta da ti kazem jer ja forsiram tisake i sa slabim tokom vodu....

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
  Dobra je to imitacija ,provereno,ali je njena lovnost precenjena. Ima vise od pet god. kako je uopste ne koristim,a povecao sam broj ulova

krupnih klenova visestruko .

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Moja (mikro) lokacija je savršena.U vodi su sedre a između njih je ogorman bazen.Voda kao da stoji.Prozirnost je savršena a ima i dubine od par metara.
Klen bi trebao da snimi moju imitaciju sa velike dubine,e sad velika udica veliki komad balze i biće pojako ako ne i prejako PLOP!
To je ono što me sad brine,moram probati nešto od policelona namotati na tako veliku udicu.Bambulu ću fotografisati da vidite šta je King Kong od balze  :hammer:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
robine , nemoj da sumnjas u bambulu pre posumnjaj u sebe .to ti je kao puska . njena ubojitost je precenjena ako je ne okrenes u metu .
sto se tice suvih muva za klena bambula je apsolutno broj jedan . sigurno je da ima policelonki koje takodje dobro hvataju ribu ali prednost dajem bambuli jer se jednostavno pravi i nema mnogo pametovanja ...parce poliuretana , lepak , jedno perce i malo laka je sve sto je potrebno za vrhunsku muvu . klen nije riba koja je veliki probirac . bambula sa sa svojim debelim telom i nogicama od pera ga asocira na nekog krupnog debelog insekta i nema sanse da je ne pokupi ako se sve odradi kako treba . tako jednostavna muva a tako lovna je dokaz da je detaljisanje i realizam na muvama za klena nepotreban .

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
gegula je pomenuo voznju bambule ... ja imam potpuno drugacije iskustvo. gotovo sve krupne klenove sam uhvatio bas na voznju . klen a pogotovo veliki klen ne voli da mu bilo sta padne na glavu . klen voli da muva padnje malo dalje od njega (metar do dva) i da je posmatra dok plovi prema njemu . tada je uzima garantovano. plop ribi pred usta donosi mi sitniju ribu.zato je potrebno da se poznaje teren ili da se ima dosta iskustva sa rekom na kojoj se peca . mora tacno da se predvidi gde bi mogla riba da bude. dovoljan je jedan pogresan zabacaj i ribe ce da pobegnu.
zato manje iskusni musicari posumnjaju u neku muvu a da nisu svesni da sve rade pogresno .

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
MAFKE je napisao(la):
  Dobra je to imitacija ,provereno,ali je njena lovnost precenjena. Ima vise od pet god. kako je uopste ne koristim,a povecao sam broj ulova

krupnih klenova visestruko .
mafke , postoji li mogucnost da si zadnjih 5 godina napredovao kao ribolovac i da si zato povecao broj krupnih riba? ja npr. primecujem da svake godine sve bolje pecam i sve vise znam . greske koje sam pravio prethodne godine i nisam ih bio svestan sledece ne pravim , i konstantno ucim i napredujem

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
sale dobro si mene pomenuo ja sam i malo vise tvrdoglav da probam bilo sta od bambule i plop...gde voda tece tuda klena ni ne jurim,mada dok sam varalicario po drini na zivoj vodi dobijao sam velike klenove,ipak su oni manji po tisacima...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ma nije nista upuceno tebi samo sam se nadovezao na tvoj post jer si pomenuo voznju. vecina musicara tako i peca kako si opisao . plop na vodu i ako nesto uzme za dve sekunde uzelo je ako ne ponovo zabac . i takva tehnika donosi ribu i bogat ulov . ali ja eto iz nekog licnog iskustva savetujem da se proba i sa voznjom a nista ne kosta da se pokusa  :)

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
mafke , postoji li mogucnost da si zadnjih 5 godina napredovao kao ribolovac i da si zato povecao broj krupnih riba? ja npr. primecujem da svake godine sve bolje pecam i sve vise znam . greske koje sam pravio prethodne godine i nisam ih bio svestan sledece ne pravim , i konstantno ucim i napredujem.

Ime,cim sam izbacio bambulu i totalno izmenio oblik imitacijama koje podsecaju na bambulu,odmah se primetila bolja lovnost. Nije samo slucaj

kod mene,nekoliko kolega je momentalno zveknulo glavonje od 1.5 kg na te imitacije i to u malim rekama. Imitacije od balze sam otanjio i samim

tim promenio oblik a kolege i ja smo se nalovili lepih klenova. Izbacio sam cak i ubojitu crnu boju i obojio balzu narandzastim lakom za nokte i

nazvao je sargarepica. Kada sam presao na ''papucarke'',rezultati su se jos poboljsali. Ne verujem da sam drasticno napredovao u klenolovu

zadnjih  pet god.,nasuprot,kocentrisao sam se na vezivanje maksimalno i tu sam napredovao,a sama tehnika lova mi je odavno izgradjena.

Evo ''sargarepice'',od balze,lovnija od bambule cele sezone,posebno u predvecerje i pocetak pada mraka :

IMG_4997.jpg

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
MAFKE je napisao(la):
zadnjih  pet god.,nasuprot,kocentrisao sam se na vezivanje maksimalno i tu sam napredovao,a sama tehnika lova mi je odavno izgradjena.

Evo ''sargarepice'',od balze,lovnija od bambule cele sezone,posebno u predvecerje i pocetak pada mraka :
imenjace nemoj tako  :doh: ova izjava lici da si sve naucio o pecanju a znamo i ti i ja da ne postoji naucen ribolovac ...da se prilike na vodi menjaju i da se moramo prilagodjavati novim uslovima i uvek iznova uciti
a muva ti lepo izgleda  :tbumb: mada je to manje vise mrsava bambula . ova tvoja na 12 ili obicna bambula na 14 ja ne vidim neku bitnu razliku i pre bi rekao da se radi o autosugestiji  :) nije brate klen lipljen . klena hvata 90% taktika a 10% muva
a sto se tice same bambule ... koja druga muva je nakupila postova za 74 strane kao bambula  ;)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
evo ti prelaz izmedju klasicnog debelog tela i tankog kao na tvojoj slici . napravio sam tanje telo i izduzenije nego obicno na udici duzeg vrata br 12 . ubacio sam pero jarebice u noge pored pera petla . ideja je bila da se jarebica nakvasi i leluja u vodi .
rezultat je potpuno isti kao sa muvom klasicnog izgleda i bez jarebice. znaci nije mi uspelo da izmislim toplu vodu . zato i dalje tvrdim da je za klena bitno da muva bude mesnata , velika i da podseca na nekog velikog kopnenog insekta zato koristim velicine 10 i 8 a sve ostalo i presudno za dobar ulov je na onom ko koristi muvu

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
  Ime,taman posla da o sebi  namecem misljenje u superlativu sto se tice znanja lova. Uvek mora da se napreduje,bar u FF-u  :tbumb:.

Bambulom sam davno bio odusevljen,cak sam i decembra lovio klenove na nju. Uostalom,ti i ja smo stare kolege po PM-mu,a i dugo me znas sa

drugog  foruma. Bambula ti je ubitacne boje,slicno sam boju uradio na tvrdokrilcima i to na udicama #8,od foama (slicno lesnikovom gundelju).

Ime,sa drugog foruma (odakle sam se samobanovao),sam dobio puuuuuno fotografija od dosta kolega koje su na foamku realistik,imali neupo

redivo vise ulova nego na bambulu na koju su probali a neki i uporedo pecali. Sve kilase je odnela foamka i to iz razlicitih krajeva Srbije !

Tuga je medjutim sto sam dobio samo pohvale putem PM-a,a i fotose prelepih klenova. Nije smelo da ide ''u javnost'',da se ne bi zamerili tvorcu

bambule,sa kojim imaju odlicne odnose,iako postoji (tamo),tema ''bambula vs foam''. Bitno da sam odradio ubicu  za klena ;)

Izvinjavam se ljubiteljima bambule  :blush:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
to je po meni neverovatna glupost  ??? da ne pohvalim dobru muvu da se ne bi zamerio sa tvorcem bambule? muva koja hvata ribu je dobra muva , a ko je muvu izmislio meni nije bitno . vazno je da se peca  :tbumb:
udri ti tvoje slike ulova sa svojom muvom ako drugi imaju problem da ih objave  :yeswink:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
od svih mojih terena na drini na kojima samo i pecam klena jedan je sa protokom vode i na njega sam dobijao klenove na voznju...probao sam ali nisam bio strpljiv ni posvecen previse kad znam da plop radi posao..e sad,mene hebe sto me ispunjava ribolov klenova malo vecih od dlana to jest oko 30cm...verovatno na voznju bi pao i neki veci samim tim sto je protok pa i veci klenovi se tu nalaze ali ja ipak volim sunjanje po tisacima i plopkanje....

Vrh Dno