Bambula, koliko god to mnogi od nas poricali i izmisljali toplu vodu, jeste najlovnija klenovska muva. Ali nikada ne treba osporavati kretivnost coveka i zelju da tu toplu vodu izmisli. Siguran sam da ce doci dan kada ce neko napraviti jos bolju i lovniju kreaciju od bambule! Iskreno, i sam jednom u nekoliko izlazaka odvojim vremena da forsiram nesto novo i uvek vodim racuna da to bude dan kada su uslovi gotovo idealni.
Osvrnuo bih se na Tommyev pokusaj sa velikom bambulom. I sam sam ovog leta forsirao jednu takvu. Ne mogu da kazem da se primecuje neka velika razlika u lovnosti, osim sto se izbegava kacenje onih sitnijih klenova koji kupe bambulu pri svakom njenom padu u vodu. Pa se shodno tome uglavnom love oni malo krupniji koji ne stignu da je pokupe odmah. Ipak, velika mana bambule (ne samo ove velike nego uopste) je to sto je klen cesto promasuje. Mislim, svako ko je izasao par puta na vodu i gledao klena kako kupi muvu zna da mu je to i inace mana, bez obzira koja je muva u pitanju. Ali opet, zbog svog robusnog tela bambula povecava kolicinu tih promasaje. Jednostavno u 50% slucajeva kada se klen zaleti na muvu, pogotovo u brzoj vodi, on je promasi. Ni sam ne znam koliko sam samo puta zakacio klena ispod usta, za nozdrvu, peraje, ledja, negde okolo, ali van usta. Avaj, ono sto mi se svidelo kod ove mega-bambule je sto su udarci na nju stvarno siloviti, bukvalno izbijaju stap iz ruke. I nekako pruza veci uzitak taj jak plop i silovit udarac. Ali, svi mi znamo da nase najvece ribe nikada nismo ulovili na najpouzdanije imitacije i da veca muva najcesce ne znaci veca riba. Ja sam svog najveceg klena ulovio na neku svoju bezveznu imitaciju kocijasa/mrava/jednodnevke ili ko zna cega, to mi je bila jedna od prvih muva. Istina je, svakog dana neko postavi sliku klena upecanog na bambulu, ali sam 99% siguran da licne rekorde klena vecina nije dobila na bambulu. I da kod velikih klenova pravila prestaju da vaze, dzabe svi mi plopkamo kad neko okaci sliku klena od preko 50cm ulovljenog na nekog strimera kojeg je drzao u kraju kutije, kada Sale izbaci sliku klena do pola njegovog stapa kojeg je dobio na neku prolecnu nimfu, pa zaboga, Strelac gotovo konstantno dobija najvece ribe na 18-ice i 20-ice! Kad mi iskoci slika glavatog klena preko celog ekrana, a covek napise: mrav je danas dobro radio na 18-ici, samo mogu da stanem ovako
Inace, sto se tice rasprave Saleta i Mafketa, mislim da ste i jedan i drugi u pravu. Uopste ne sumnjam da je Mafketov gundelj jedna od najlovnijih muva za klena. Takodje se vec godinama uveravam u ono sto Sale prica o bambuli. Samo mislim da su ove dve muve pogodne za razlicite situacije. Realisticne policelonke mi idu iz veoma bistru i tihu vodu, gde je klen na povrsini, dok bambule preferiram u brzoj, mutnijoj (kakve su nase klenovske reke skoro tokom cele godine) i dubljoj vodi samo zato sto pravi mnogo bolji i realniji plop od policelonke.
Mladom musicaru koji se raspitivao o lovnosti bambule na Drini savetujem da ne odustaje, vec da poradi vise na svojoj tehnici i znanju, jer lovnost bambule sigurno nije problem. Evo bas pre mesec dana sam u poseti Visegradu, tu oko mosta, pored obale izvuk'o sam jedva nekih mrsavih pola sata pecanja i dobio nekoliko lepih klenova na bambulu. Drina je puna trave u kojoj klen voli da se krije + je bistra pa ga nije tesko naci.
Ja se raspisao, a tek pocela jesen, gde je tek zima