BAMBULA!!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Da li u toj priči neko od pomenutih ističe bilo kakav uticaj na bambulu? Kakve veze imaju ljudi koje si pomenuo sa bambulom. Ovaj prvi je svedok da je bambula moje delo, i odlično zna kako je nastala, mada u svom katalogu nudi pod nazivom "bambola" nešto sasvim drugo, ko zna iz kog razloga, a ovaj drugi nema nikakve veze sa bambulom i mislim da je nikad nije ni koristio.
Ja znam da Sjekloca postoji da bi se svađao sa mnom i ometao ovaj forum, i da će pokušati da uvuče još neke svoje ortake, ali moram da mu priznam da mu je stavljanje autorstva bambule pod znak pitanja vrhunsko dostignuće. Ja znam da ljudi vole da svojataju tuđe, čak znam da ovi Sjeklocini drugari to vole da rade, ali ne mogu da poverujem da se hvale bambulom. Mislim da si izmislio tu priču. Svaka ti čast za to. Ovo je tvoj najbolji pokušaj da me iznerviraš.
Ipak, pouzdano znam da se tvojim drugarima, pa i tebi, smrkne kad čujete BAMBULA!!!!, i da nikome od vas ne pada na pamet da sebi prikačite bilo kakvu ulogu u njenom nastanku. Mada, s obzirom na to da je najpoznatija i najpopularnija muva svih vremena koja je nastala u Srbiji, moglo bi da se desi da neki maloumnik (ili mudar čovek, zavisi na čijoj ste strani) počne da je prisvaja.
Još jednom, bravo, Sjekloca. U onome čime se baviš, ovo ti je JACKPOT!

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
:D :D :D :D :D :D :D :D

Jel ovo KONACNO  vrh???

:D :D :D :D :D :D :D :D

Ili ima jos? E, bre.... A da tuzimo Vanju sto te kopira, a?

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Pu, pu, pu!!!
Znam coveka, OK je!
Kakvo crno kopiranje?! U bilo cemu.
Nikad nisam ni pomislio da bi se autorstvo bambule moglo dovesti u pitanje.  :yeswink:

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Nisam o ovome hteo da pisem al' sad moram zbog raznih neistina koje bi mogle da dodju tamo gde im nije mesto.
Prvo poznajem svu trojicu musicara koji su pomenuti kao moguci kreatori bambule i imam da kazem da neko stvarno hoce da napravi cirkus od sajta takvim izjavama.Jer kao prvo nikad iz usta Vanje i Zikice nisam cuo za drugu verziju sem za jedinu istinitu (da je Mix njen autor) koju imate i na video zapisu sa Memedovicem.
Malo off.Veoma mi je zao sto se ljudi ovom sajtu se ponasaju netolerantno.Najzalosnije je to sto se krivica za to uvek prebacuje na drugog kad se on isprovocira.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
gringo je napisao(la):
Malo off.Veoma mi je zao sto se ljudi ovom sajtu se ponasaju netolerantno.Najzalosnije je to sto se krivica za to uvek prebacuje na drugog kad se on isprovocira.

Sunashce nashe.  ::)

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Krenuo je i cinizan i pojebavanje. Veoma rado cu se pridruziti. Pogotovu kada se iznose nebuloze oko autorstva bambule. Nju jeste izmislio Mix. Tachka. Kome se nesvidja, pa zivot je surov. A te price kao cuvam za neka druga vremena su tragikomicne.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nemojte samo da, usled provokacija, zaključate našu najposećeniju temu. Evo nećemo više pisati o majstoru koji prvi od drveta izdelja muvu. Moramo hitno da napravimo jedan step by step originalne bambule u full rezoluciji.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Mixmaster je napisao(la):
Nemojte samo da, usled provokacija, zaključate našu najposećeniju temu. Evo nećemo više pisati o majstoru koji prvi od drveta izdelja muvu. Moramo hitno da napravimo jedan step by step originalne bambule u full rezoluciji.
Randjo da li si siguran da si ti prvi izdeljao muvu od drveta, ne Bambulu nego uopšte muvu od drveta?
Koliko se sećam Seb je ostavljao neke linkove skandinavskih muva od balze!

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
dr.lucky je napisao(la):
Krenuo je i cinizan i pojebavanje. Veoma rado cu se pridruziti. Pogotovu kada se iznose nebuloze oko autorstva bambule. Nju jeste izmislio Mix. Tachka. Kome se nesvidja, pa zivot je surov. A te price kao cuvam za neka druga vremena su tragikomicne.

Nema cinizma i podjebavanja, samo pricamo.  Bambolu NIJE IZMISLIO Miks. TACHKA!!! Kome se ne svidja ova tvrdnja - zivot zaista jeste surov i ne navija uvek za iste igrace... U stvari, kakva je, moguce i da jeste Miks autor.... :D

Nemam nista protiv toga da ljudi pecaju na nju (ko voli i ko hoce), meni se ne svidja i ne 'vata mi je oko. Ali price koje ja cuvam za druga vremena su moje i nisu nimalo tragikomicne u kolicini u kojoj je tragikomicna, u stvari - vise komicna, o autorstvu famozne Bambole - the unique wooden fly on the world!

:D :D :D :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Hajde da malo i to pojasnim, mada sam to već radio, valjda pod temom "Kafena buba".
Moguće je da je to neko uradio pre mene. Međutim, to nije imalo nikakvog uticaja. Kako je nastala bambula objasnio sam, ukratko, nekoliko meseci posle njenog nastanka, u jednoj od emisija "Svet lova i ribolova", u kojoj je i jedan od ljudi koje je Sjekloca naveo kao moguće učesnike u stvaranju popularne muve, bez ikakve želje da je prisvoji, obznanio moje skromno ime kao autora.
Ja živim u velikom centru proizvodnje ribolovačkih plovaka. Niš je i izvan granica Srbije poznat po tome. Ovde je duga tradicija u tom poslu i ima desetak veoma ozbiljnih proizvođača ovih predmeta od balze i poliuretana. Ja ih skoro sve poznajem i ti materijali su mi oduvek lako dostupni. Sredinom devedesetih, nije bilo pomena mušica od balze ni u jednom od kataloga, koje sam ja još tada poštom dobijao iz mnogih sada poznatih zapadnih firmi.
Tek nekoliko godina posle nastanka bambule, i ja sam u jednom švedskom katalogu muva ugledao slične mamce, takođe izrađene od balze. Svaka im čast, ali to se desilo posle nastanka bambule.
Na ovom sajtu sam po prvi put video "kafenu bubu", koja zaista liči na bambulu, ali ne može se reći da je njena preteča. Bambula nema uzor među muvama. Ona je nastala kao odgovor mušičara koji je, u želji da dođe do što većeg ulova klenova, a što manje nasrtaja sitnih riba, koje su se prenamnožile u Nišavi. Već su postojale muve od kineskih papuča, ali one po većini osobina ne mogu ni da priđu bambuli.
U početku, bambula nije bila popularna. Svi su na nju gledali sa podozrenjem i nevericom. Neki su je čak proglasili veoma glupom napravom. Čak i ja, koji sam jedini imao kolekciju tih svojih novih muva u svojoj kutiji, nisam u početku verovao u njih. To mi je više bio neki eksperiment. Mislim da sam ih nosio u kutiji, bez da sam ih probao, bar nedelju dana.
Odlično se sećam prvog testiranja. Jednog mušičara, svog dragog prijatelja iz jednog manjeg obližnjeg gradića, upoznavao sam sa Nišavom. Išli smo svaki dan da mušičarimo klena i svaki put menjali mesto i deo toka. Tog dana smo se zatekli u Belanovcu, kod Bele Palanke. Klenovi uopšte nisu bili raspoloženi da krkaju ponuđene, klasične muve, a i oni koji bi pošli prema mamcu odustajali bi nakon nasrtaja brojnih beovica, koje su potapale svaku muvu. Pred kraj dana već smo se približili Beloj Palanci i ja, iz očaja, izvadih poslednje i jedino preostalo rešenje, bambulu na udici broj 8. Prvi zabac mi je doneo klena od 500 g. Nisam ni sam mogao da poverujem da se moja zamisao o SUPER-MUVI ostvaruje. Počeo sam serijski da vadim krupne klenove. Čovek je stajao pored mene i bio svedok tog događaja...
Eto, tako je počela nova istorija u mušičarenju klena, koja se zove BAMBULAMANIA.
Još uvak ja ratujem sa "nevernim Tomama" kojima bambula liči na sve samo ne na veštačku muvu. Da bi promenili mišljenje, biće dovoljno da posete Niš i malo se druže sa korisnicima ili samim autorom najpopularnije klendžijske muve.
Ups, tek sad videh ovo što piše takozvani Sjekloca o nekakvoj bamboli. Ta izvrnuta reč je najveća uvreda koja mi je ikad naneta. Reč bambola potiče od ljudi koji ne razumeju naziv prve drvene suve muve. Otud i ova ružna i omalovažavajuća reč, kojom se bambula i njen autor već godinama izvrgavaju ruglu. Međutim, takvi pokušaji ne mogu da ugroze popularnost originala, kome ni jedna klenovska muva ikada napravljena ne može da priđe. Mislim da o "bamboli" i ostalim imitacijama bambule postoji posebna tema na ovom forumu, pa je svima koji su zainteresovani za veoma važno prepoznavanje originalne muve, preporučujem.
http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=944.0

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
:D :D :D :D

Svaka cast!  :tbumb: Znaci, idemo dalje, vrh jos nije na vidiku!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
A o čemu se vi zapravo raspravljate  ??? O tome dal' je Mix prvi čovek koji je "deljao" muvu ili prvi koji je od balze uradio muvu koja ze zove bambula i ima specifičan izgled (kruškasto telo, polipropilen indikator u vidu krilca i petla za nogice)  ??? Po malo mi ova rasprava  liči na pretakanje iz šupljeg u prazno ili "baba šumom a deda drumom"... ako ova rasprava nije ništa od toga onda je samo svrha provokacija. Zaista sad ne razumem o čemu je reč?  ??? :'( ... ili se razumete ko gluv i mutav ili se namerno stvara cirkus  :mad:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Seb, nemoj se ljutiti, ali kao i u mnogim drugim stvarima u zivotu, svako ko pretenduje na autorsko pravo mora proci kroz negde bolje, a negde losije odredjenu PROCEDURU AUTORIZACIJE.
Iako nemam veze sa bambulom i jednog sam klena kao usputni ulov ulovio musicareci, bambolu sam video prvi put u katalogu i nisam joj, naravno poklanjao mnogo paznje.
Tek na forumu, kao ponovo ne-bas-zainteresovan za tu muvu, dosao sam u situaciju da ne verujem bas previse u ono sto se po pitanju autorstva (ne i lovnosti!) pise o njoj.
Pitam se i zasto. Poznajem licno drugopomenutog kandidata, nazalost i prvopomenutog...
Dakle, ako je i ovo provokacija, izvinjavam ti se, ali kad neko nesto zakotrlja, ono se kotrlja...

Vrh Dno