BAMBULA!!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Volim kad pisete ovakve stvari, jer koriscenje bambule zaista ima veze sa nenormalnim ulovima. Uhvati i pusti nije svuda ni pametno, ni pozeljno. Ne treba biti glup pa uvek raditi nesto sto na nekim mestima i u pojedinim uslovima nema bas nikakvog smisla. Cika Mixy veoma cesto oslobadja ulovljene ribe, ali ih i vrlo cesto zadrzava. Jednostavno, vas Mixmaster sve sto je musicarenje radi cesto!
Medju musicarima koji love klena je 99 % onih koji ribu ubijaju. U odnosu na vrste poput p. pastrmke, lipljena, mladice... klen nije ugrozen i ne preti mu istrebljenje. Dobra je filozofija koju ja zastupam: "Radi s klenovima sta hoces, ali citaj sta ti pise u dozvoli i pridrzavaj se toga. Narocito ako lovis stuku, pastrmku ili lipljena." Ja cak i prekrsim ponekad zakon i odnesem preko 5 kg klenova kuci. Jos nisam sreo ozbiljnog musicara koji se oprostio od ulovljenih klenova i vratio ih u vodu. Zasad, to kod nas rade slabiji musicari i oni ciji je ulov smesan za poneti. Mozda se to jednog dana promeni. Sve mi se cini da cu bas ja biti prvi koji ce poceti da oslobadja sve ulovljene klenove, jer mi je dosadilo da ih nosim, pokazujem, hvalim se, razmenjujem ih za lubenice i paradajz, seks sa seljankama... Ostareo sam i dosta mi je sto nosim prsluk tezak 5 kila. Samo mi jos i 40 klenova od po pola kila nedostaje. Koji ce mi... Vec svi znaju koliko sam u stanju riba da ulovim bambulom, da ne moram da se dokazujem. Evo, obecavam da cu uskoro poceti sa oslobadjanjem svih klenova koje prevarim. Bar onih manjih od 700 g, jer od krupnih moja zena pravi strasne pljeskavice. Od drugih riba ne moze, a klena nema u prodavnicama.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ako lepo je to i ja sam za nosenje rljuga kuci: klenova, skobalja...ali za babuske imam poseban tretman, to je neverovatan osecaj, ucini covka toliko mocnim da je to cudo jedno. Prvo istresem babuske na livadu da se mako osuse na suncu, jer je to napast da nema gore, prezivela bi da je zakopas u zemlju sedam dana, e kad se osusi, onda nogam uskupim na jedno mesto, upalim auto i onda gazim, gazim, gazim, prstim, prskam, pljustim....spakujem stvari i odem srecan kuci, a na muvama je da odrade posao! Ako bog da sledece godine i skika tretmana!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
E pa dragi Mix, eto ja se smatram za ozbiljnog musicara...i do sada nisam nosio niti jednoga klena kuči. Niti onog od 10cm niti onoga od 55cm. No, kada bi ulovio onoga od 65-70cm bi razmišljao što ću, ali bi i on ostao samo u digitilacu. Razliciti smo ljudi, sta da se radi. Sumadinac ono sa babuskama nije slaba ideja. Dodjes nakon par dana pa imas crvica od tih babuski, onda lepo plovak i udri po pastrmkama :) :hammer:
Bas iz principa cu da napravim jednu mesarsku sliku sa pastrmkama, hehehehe... samo ne znam jos gde tj. pod koji topic cu je turiti!!! I jos po mogucnosti slikati zakrvavljenu bambulu i nazvati je BamBumKilla' :hammer:
Jos da kazem nesto o bambuli, iako je ona suva muva, iako predstavlja bubu moze da radi i kao mini poper. To zna biti vrlo zanimljivo na vodi.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
E sebastijane u vodama gde zive babuske nema pastrmki, na prirodan mamac nikad nisam pecao istu osim na jezeru Kokin brod gde sam ponekad pecao na dubini od 15-20m zlatovcicu na kavijar. A babusku na plovak pecam samo onda kada sam nervozan, lose ovlje, i pun negativne energije, jer se nakon pecanja praznim, gazeci je automobilskim gumama....pras, shljac, pljus....ko nije probao neka proba extra je!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
verujem ti...samo da se ti opustis. Bolje po ribi neko po ljudima ;-)
Mozda da pod spansku muvu otvorimo topic "Mesnica"!? Sta kazes pa sve one ribe na gomilama i po sudoperima itd. sve takve ribe sa foruma da turimo* unutra. Da zadovoljimo i ono krvavo u nama! :-D

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
BAMBULA,sta jos dodati posle svih ovih postova o ovoj fenomenalnoj muvi...licno jako preferiram musice uradjene od balze..(iako originalni recept nije balza-osnovni materijal)u svim njenim oblicima (ose,mrave,svice,bambule)..ali sam razmisljao kako nadograditi i poboljsati vec postojece forme ovih velicanstvenih musica u lovu klena i ostalih riba...dosao sam na ideju da od postojece bambule napravim OSU-BAMBUlU,naime..uradio sam identcan oblik bambule,ofarbao je u zuto stavio crna rebra (ne sitna,vec dosta debela kako bi ih klen lakse uocio),naravno moze i sitna da se rade kao sto se rade kod osa,ali ja preferiram ova,u petak sam bio na J.Moravi...i bacao manje vise ose,mrave klasicne od balze..radili su stogramci i nesto preko njih...a onda TEST...bacio sam OSU-BAMBULU...napravila je neverovatan pljusak,znao sam da cu u narednoj sekundi imati udarac...i to vrlo agresivan...u naredne dve ja sam vec udarao kontru klenu od 300 gr..i tako nekoliko puta...ova muva me je odusevila.. i potvrdila da klen trazi pljusak po milioniti put...Onda sam krenuo nizvodno i hvata slicne klenove..vec je bilo oko 4-5 popodne..a moja iscepana leva cizma se polako punila ledenom vodom,vise nisam mogao da izdrazim i izasao sam iz vode i presvuko...da sam ostao do sumraka verujem da bi se i kapitalci javili...Ovu OSU-BAMBULU sam uradio sa crnim petlom,bez ikakvih krila..Uskoro cu je slikati pa ide i foto...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
lepo lepo!!! Jedva cekam sliku!
Taj pljusak o kojem si pricao igra znacajnu ulogu. Barem i ja tako mislim. Kod mene se je najlovnijom pokazala ovakvog izgledao koju je Mix predstavio. Predpostavljam da ima super pad i zvuk, pa zatim svojim izgledom obečava ribi mastan zalogaj. Posebno ako su nogice soft hacle i blago lelujaju u vodi daju super efekt, a ako je "nacubena" s puno nogica rekao bi da daje iluzatorni efekt ribi o neprekidnom radu nogu insekta koji se pokušava iskobeljati iz vode. Babmbula rulzzz!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Na osu-bambulu ja sam upecao potocnu (makedonsku) pastrmku u Nisavi, kod Niske Banje!! Tu senzacionalnu vest (2003., valjda) objavile su i Vecernje Novosti i Ribolovacki Magazin, Narodne Novine, NTV, Ribolov...
Dakle, bambula obojena u crno odlicno lovi, ali i ova osa (crno-zuta) razbija. Evo jedne od mojih najbolje uradjenih osa-bambula:

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Kada sam rekao OSA-BAMBULA mislim na originalni oblik BAMBULE,(znaci jednog kruskastog oblika sa glomaznim "dupetom"koje se spusta prema nogama strmo)..ali telo uradjeno u osa-koloru...bez krila od sintelona...ovakvu osu kao sto si postavio u postu,s'njom lovim svakodnevno imam je od 8-16 vel.i ona je standardna muva u mojoj selekciji,odlicna je.A osa bambula je bez krila bez realisticnih nogica,bez antena,samo ima crne noge...i FENOMENALNA je... :cool: :cool: :cool:

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Masicu, pravis ose od 8-16, to je prihvatljivo, samo one na 8 i 10 :hamme :hammer: :hammer: :hammer: r: se ne zovu ose nego strsljenovi! :hammer:

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Mudro zboris....sumadinac....na 8 vec i moze da bude strsljen,ali na 10 je osa..o ovog "strsljena" na osmici volim da zovem velika osa...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Strsljena cu tek da pravim. On ima drugacije boje i sare od ose. Na ovoj mojoj slici je osa. Gledao sam u zivu i crtao joj sare prema originalu. Iako je veoma realisticna, istovremeno je i upotrebljiva, jer je pravljna tehnikom koja omogucava normalan ribolov. Od strsljena se pomalo bojim i imacu malo problema da ga ulovim, jer on ima obicaj da veoma zustro napada coveka koji ga uznemirava. Veoma je otrovan i moze ozbiljno da ugrozi coveka. Jos ako su mu braca u obliznjem trulom panju...
Masicu ja ovakvu osu zovem osa-bambula. Drago mi je da je ta muva dobila jos jednu verziju. Mislim da sam pre par godina video jednu vrstu osa-bambule i u jednom svedskom katalogu, ali oni su pravi amateri u odnosu na nase bambule. Treba videti kako izgledaju njihove muve od balze. Ziva smejurija.

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Upravo tako Mix,strsljen je drugaciji od ose..koliko se ja secam kada sam imao jedan blizak susret sa njim,(zamalo da me ubode)..bio je nekako tamno narandzaste boje sa crnim sarama i dosta je veliki...A sto se tice muva od balze koje rade u inostranstvu,to ne da je smesno nego je cak i zalosno...video sam jednu bubu crnu..jedino sto su se potrudili bilo je da iseku kocku balze i zalepe na udici ofarbaju u crno i stave noge...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Masic wrote:
A sto se tice muva od balze koje rade u inostranstvu,to ne da je smesno nego je cak i zalosno...video sam jednu bubu crnu..jedino sto su se potrudili bilo je da iseku kocku balze i zalepe na udici ofarbaju u crno i stave noge...

Ma samo mi nije jasno kako vi ne postadoste milijarderi od silne potraznje zapadnjaka za bambulama i ostalim muvama od balze. Ustvari da, musicarenje je i nastalo na jugu Srbije, gde bese :lol: , pa su zapadnjaci kupili sve te fazone i sada uzivaju u plodovima tudjeg rada. Brutalni kapitalisti!!! :hammer:

Vrh Dno