Beli Timok - MRTVA REKA

Amos

Senior member
Učlanjen(a)
20.03.2006.
Broj reagovanja
0
Upravo sam video izveštaj (vesti b92) o pomoru riba na Belom Timoku. KATASTROFA - Reka je bukvalno zakrčena uginulom ribom. Uzrok trovanja je nepoznat, a ribolovci kažu da voda smrdi na amonijak. Sve u svemu ova reka ce biti pusta narednih 10+ godina.
U svetlu truda i pokušaja ljudi sa našeg sajta (i šire) da se zaštite reke Srbije, ovaj "akcident" ima još veću težinu.
I ranije sam bio skeptik kada je reč o PROMENAMA u ovoj zemlji, a sada sve to izgleda tako beznadežno. Šta god da počneš, završi se u stilu -DžABA STE KREČILI.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
U pizdu lepu materinu. Nema lepih i kulturnih reči, mamu im šugavu jebem! Samo je bilo pitanje kada će da ga sjebu. Mixmaster mi je pre nekoliko dana pričao da reka ispod Knjaževca smrdi na govna i amonijak. I samo je bilo pitanje kada će da pomor krene. Ma sve nek sjebu....samo neće da prođe ova govnjarija nekažnjeno. Ako je trovanje nastalo hemijskim sredstvima ja ću svu svoju snagu i znanje da uprotrebim da se krivac sazna, mamicu mu jebem! Ili se džaba trtim, nikad ništa u ovoj zemlji nije izgurano do kraja pa neće ni ovo. Jednu najbogatijih reka su sjebali, svaka čast!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Upravo sam odgledao skrećene vesti na B92. Snimak je horor, jebeni horor. Monstruozno...nemam reči. Gledajte vesti u 18 i 30!

stasa

Junior member
Učlanjen(a)
27.05.2007.
Broj reagovanja
0
Dali tamo stvarno ima Boga?
Fucking idiots!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Sedim nekoliko sati i mozgam...i jebeno se nerviram. Mnogo je glup osećaj kada ništa nemožete da uradite. Pokušavam da napišem nešto pametno, nešto zabavno, nešto tužno ali ne ide...ne idem. isuviše jak osećaj bespomoći i beznađa me je uhvattio.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Sad sam došao sa lepe, bistre i hladne Nišave. Odlično radi krupan klen. Timok? Gde je to? Otrovale se ribe, koga je briga za to? Ko je bio pametan, pecao je blagovremeno. Stanovnici Srbije, zapamtite ovu magičnu reč, jer sve treba raditi blagovremeno.
U našem glavnom gradu u toku je akcija "Spasimo Dunav". Da li verujete da onaj ko je trebao da zaštiti Beli Timok zna da ga nađe na karti Srbije. Ja mislim da je tu značajnu srpsku reku danas prvi put video u tim vestima koje pominjete. Zna samo gde su Sava i Dunav. Znate li šta je uradio? Ja znam! Promenio je TV program, jer mu je dosadilo da sluša kako loše radi. A što bi nešto i radio za Timok, Temsku ili Nišavu, kada su te reke tako daleko od njegovog Beograda. Boli ga penis za nekakve reke, koje su ionako na jugu i istoku zemlje, a zna se: Što južnije to tužnije! To je prvo što su ga naučili kada je učio geografiju.
Naučiće vas nešto čika Mixmaster. Dobro zapamtite. Pecajte blagovremeno. Sledeća reka u kojoj će biti otrovano sve živo je Toplica. Uskoro će i Nišava biti potpuno uništena. I u Temskoj će biti pomor uskoro... Tridesetak godina ja pratim ovu našu "hidrologiju".
Eh, Timok, Timok... Gledao sam prekjuče srnu kako ga mirno gazi i pije vodu iz njega... U Beogradu ne mare za ostatak Srbije. Na vlasti su gospoda koja polako prepuštaju zemlju propasti. To se vidi baš na ovakvim primerima. Dobar domaćin nikad neće dozvoliti da mu u dvorištu bude govnjara. Poneki primitivac će baciti otpad u tuđe, ali baš niko neće u svoje dvorište. Pitam se zašto "naša" vlast dozvoljava da se na rekama juga i istoka Srbije prave govnjare. Možda ovo nije njihova domovina. Možda je Srbija samo njihova kolonija...
Nikad neće osuditi krivca za ovaj pomor, jer je to uradio neko blizak kolonističkoj vlasti. Ja bih mogao da ga nađem za 2 sata, ali tuđin na vlasti nikad neće. Zapamtite moje reči!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Peppa je napisao(la):
Upravo sam video izveštaj (vesti b92) o pomoru riba na Belom Timoku. KATASTROFA - Reka je bukvalno zakrčena uginulom ribom. Uzrok trovanja je nepoznat, a ribolovci kažu da voda smrdi na amonijak. Sve u svemu ova reka ce biti pusta narednih 10+ godina.
U svetlu truda i pokušaja ljudi sa našeg sajta (i šire) da se zaštite reke Srbije, ovaj "akcident" ima još veću težinu.
I ranije sam bio skeptik kada je reč o PROMENAMA u ovoj zemlji, a sada sve to izgleda tako beznadežno. Šta god da počneš, završi se u stilu -DžABA STE KREČILI.

:( :( :( :( :( :eek: ??? :mad:                                              ŽALOSTNO!!!!!!!!!!!!!!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Upravo sam odgledao vesti B92 u 23 h i znate sta je zanimljivo.Vest o pomoru riba je skinuta. Nema je vise! Super!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Kao što sam ti rekao.
Ne samo da će da nestane sa beogradskih TV stanica, nego će da nestane i sa lokalnih televizija u Timočkoj Krajini. A znaš li zašto? Nije interesantna. Ionako ljudi u tim krajevima samo gledaju kako će da ih napuste i nasele se u Beogradu ili Zapadnoj Evropi. Ja sam često boravio u Zaječaru, jer je to rodni grad moje supruge. Upoznao sam mnoge njene prijatelje od kojih većina nije ni znala koja reka se zove Crni, a koja Beli Timok. Obe protiču kroz njihov grad. To nisu znali, ali su odlično znali gde je Niš, Beograd, Sava, Dunav, Budva... Ne šalim se, baš sam ih ispitivao. Neki nisu imali pojma ni da postoji Crni i Beli Timok, ali su se ponosili poznavanjem beogradskih ulica! Ceo život samo čekaju da pobegnu iz svog rodnog kraja. Lepa reka, planina, ljudi...ništa ih to ne interesuje. Sve bi dali za posao i stan u Beogradu, a za radnu vizu neke od zemalja Zapadne Evrope većina bi pobila celu sopstvenu familiju.
Što da ne otruju ribe u Timoku. Ionako ta reka nikome i ničemu ne služi.
Mušičarenje, ribolov, kupanje, sunčanje, priroda...gluposti. Treba samo obezbediti one way ticket za sebe ili svoju decu, pa makar svi ljudi, životinje i biljke Timočke Krajine izgoreli od govana i hemikalija koje se stalno ispuštaju u Timok. Ljudi, pa taj trovač nije od juče. On odavno ispušta ta sranja u reku. Ribe su se potrovale zato što je zbog izuzetno slabog protoka i niskog vodostaja koncentracija otrova postala smrtonosna.
Naši "eksperti", koje ja smatram krivcima za ovu katastrofu, izaći će na Timok i tada ga prvi put videti. Uzeće uzorke vode i proučavati u svojim laboratorijama iz srednjeg veka. Dok oni izračunaju koliko čega ima u vodi proći će toliko vremena da će im šef reći: "Zajebite taj Timok, već je zaboravljeno to..."
Da se ja pitam, angažovao bih neku inostranu firmu da nam čuva prirodna dobra. Ovi naši instituti, ministarstva i slične gluposti samo množe džabolebonje. Za radno mesto u nekoj ustanovi za zaštitu prirode treba debela veza. Državna plata, a ništa se ne radi. Ima ih na hiljade. Pomnožimo to sa sve većom platom, prosek 500 evra. Najmenje 500,000 evra mesećno Srbija izdvaja za ladoleže koji ne da ne rade ništa na poslu, nego ni ne dolaze na posao, a primaju platu!
Za 500,000 evra mesečno, neka ozbiljna firma koja se bavi takvim poslovima, bi od Srbije napravila park netaknute prirode!!!! Tada bi ovi što sada "čuvaju" Temsku, Nišavu, Timok i Dunav, dobili motike i lopate u šake, pa bi čisteći priobalja i divlje deponije koje su nastale dok su oni ladili muda u klimatizovanim kancelarijama igrajući  Bubbles na kompjuteru, odradili svoje plate...
Eh, da se ja pitam... :(

Amos

Senior member
Učlanjen(a)
20.03.2006.
Broj reagovanja
0
Pazi ove iz "javnog servisa" -UZROK NEPOZNAT, ALI SE PRETPOSTAVLJA DA JE POMOR IZAZVALO IZLIVANJE KANALIZACIJE U REKU.
Perjanica istrazivackog novinarstva -RTS. 
Nisam pristalica teorije zavere, ali ovo stvarno deluje kao zataskavanje.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
Beli Timok je reka na kojoj sam prvi put u zivotu pecao pre jedno 12 godina i prvi put musicario prosle godine.
Zivim u Beogradu i ne boli me penis za Timok (dragi Mixmasteru) niti jednu drugu vodu u Srbiji. Samo koliko ja znam B. Timok je i ranije bio zagadjivan od strane raznih "instanci" iz Knjazevca pogotovu Dzervina. Pre 10 i vise godina cesto je povrsinom Timoka proticala neka bela pena i komadici neke braonkaste materije govnastog izgleda. Cesto su klenovi imali neke cudne crne fleke po sebi. Poslednjih par godina stanje se dosta popravilo nije bilo ni pene, ni govnaste skrame ni flekavih klenova. Svi smo pomislili da se Timok iscistio ali QRAC :doh:. Opet je neki debil uprskao.
U dolini Timoka koja je jedan od najsusnijih delova Srbije ljudi nisu cuvali biser koji im je pririoda podarila i zabili su sebi noz u ledja, pa sad nek se cesu. Inace ono sto je mix rekao za Zajecarce (vazi i za Knjazevcane) da ih boli uvo za Timok(e) i prelepu prirodu tog kraja da samo gledaju kako da zbrisu odande je apsolutno tacno. Umesto da su iskoristili potencijal Timoka, prelepe prirode, Grliskog jezera, Stare planine... za turizam i dovuku neku crkavicu u taj osiromaseni kraj oni su zatrovali jednu od najlepsih reka u Srbiji.
Odgovorni treba debelo da plate :zajedno: :rambo: :sm: :bat: :tumbdown: :samotuci: :lurk: :bangbang: :suck:

Prilozi

• Brana na B. Timoku u selu Debelica.gif
    Brana na B. Timoku u selu Debelica.gif
    199,2 KB · Pregleda: 388

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Debelica i ovaj most su mi mnogo dobro poznati. Baš tu sam više puta popravljao svoj klendžijski rekord. Pre desetak dana sam baš preko ovog mosta prošetao klena od 1625 g. Nisam video snimak na TV, ali sam čuo da je napravljen baš sa ovog mosta.
Dragi(a) 100ko, ja kad kažem Beograd, mislim prestonica, mesto gde su moji vladari. Na njih mislim. To nije običan grad, nego sinonim za one koji su odgovorni za celu Srbiju, pa i Beli Timok. Ne treba da budeš ponosan što tu živiš. Treba da se stidiš zbog toga.
Nije kriv taj što je ispuštao otrove. On je samo radio ono što rade svi stanovnici Srbije. Izbacio je otpadnu vodu, neprečišćenu, u reku. I ja kad serem, govno ide direktno u Nišavu. Beograđani kad kenjaju, kenjaju direktno u reku. Tako rade i Knjaževčani. Kada bi pronašli čoveka koji je ispuštao otrov u Timok, trebalo bi da ga ostave na slobodi, kao i sve ostale stanovnike Srbije, zagađivače reka.
Ja bih u zatvor strpao onog ko to dozvoljava. On živi u Beogradu. Tamo treba tražiti krivca za nedavni pomor riba u Timoku i sledeći pomor na Toplici (moja prognoza). Zagađivanje naših reka se može sprečiti samo u Beogradu. Taj što je ispuštao govna u Timok nije imao izbora. Šta da radi sa govnima? Gde da ih prospe? Odlučio je da ih prosipa tamo gde to rade svi u Srbiji- direktno u reku. Ako ga optuže, ja ću ga braniti.
A znate li ko će ga prvi optužiti? Ja znam! Onaj kome bih ja sudio!!!!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Mixmaster je napisao(la):
Ne treba da budeš ponosan što tu živiš. Treba da se stidiš zbog toga.
Sada ga pretrera. Ali stvarno. Ti nemaš pravo da bilo kome govriš da se stidi zbog bilo čega, a pogotovu gde živi. Ni meni nije Beograd mio, i mislim na ono što on simbolizuje, mesto vlasti, a ne na mesto gde žive ljudi. Tu živi moj stric, sestra, imam gomilu prijatelja i zato je besmisleno da se ljudi koji žive u BG napadaju. Vodi računa MixMasteru...
Ovo je mesto gde svako može da iznosi svoje mišljenje, bez cenzure, osim ako su te reči okrenute ka raspirivanju mržnje između članova i ako vređaju. Iako ne živim u BG ova rečenica je neme iznervirala i uvredila......
A i nekako mi je dosadno više da slušam kako je BG za sve kriv. Te za ovo te za ono. Svi smo mi krivi za situacije na našim vodama, na ovaj i na onaj način. Ako ništa drugo onda nečinjenjem...

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Tek sad sam video ovu temu. Likodra je takodje stradala, a i Jadar, isto od amonijaka. Hladnjace, maline, otkup, pranje, dezinfekcija i kvarovi. Sumnjam da ce vodoprivredna inspekcija ista uraditi. Pokusacu da saznam u "Timockoj krajini" sta se stvarno dogodilo.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Laki je pogrešno protumačio moje reči i izvukao par rečenica iz konteksta. Ni na kraj pameti mi nije bilo da vređam beograđane, ali svakog stanovnika Srbije treba da bude sramota što živi u zemlji u kojoj nadležne službe uopšte ne brinu o rekama. Te službe imaju centralu u glavnom gradu, pa bih se ja, da sam Beograđanin, još više postideo zbog ovakvih katastrofa.
Po mom "laičkom " mišljenju, krivac je u glavnom gradu, a ne u Timočkoj Krajini.
Postoji dobro plaćena služba koja je dužna da redovno ispituje kvalitet vode na svim izvorima, bunarima i rekama Srbije. S obzirom na to, da je prosipanje svega i svačega u reke prećutno dozvoljeno, logično je da se voda na rekama najčešće kontroliše. Oni koji se bave Timokom znali su da mu preti katastrofa i nisu ništa učinili da to spreče.
Sada će (možda) da se pojave, da se slikaju za TV. Kao, vredno rade. A šta rade? Otkrivaju kako je ubijena riba. ???
To bi bilo isto kao kad bi neko snajperom iz Čaira svaki dan pucao na moj prozor, a onaj ko je trebalo da spreči moje ubistvo, dođe kad sam već mrtav i konstatuje da sam ubijen metkom! ???

Vrh Dno