Beli Timok - MRTVA REKA

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
:hammer: :hammer: :hammer:Sto se ovoga tice moram da se slozim sa Mixom.
Posto si ti Pedja jedan od ljudi koji je na ovom forumu, a ujedno je si i naucnik bilo bi dobro da skrenes paznju onima odozgo da se ne zajebavju sa poribljavanjem Timoka babuskama, bodorkama i slicnim ribama. Inace neki seljak iz Debelice, nazalost ne znam mu ime, ima mali "ribnjak" (10X15m) u samom selu pored potoka, i u njemu je cuvao ribu koju ulovi na drugim mestima. Pre 10-ak godina je pustao karase (najverovatnije babuske) u Timok, ali se fala bogu nisu primili. :hammerhead:   

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Poribljavanje bodorklom je moguce, a nje je uginule, i to krupne, posle skobalja bilo najvise.
Nesto manje klena je uginulo, ali ne previse, mada je to onaj srednje velicine.
Na kraju, kao naucnik zaista ne mogu da uticem ni na koga, posebno ne na ministra. Tu stvar su uzeli u svoje ruke politicari i nece je pustiti sve dok im je interesantna. Ako mislite da vi mozete, samo napred. Ja sa njima ne zelim da imam bilo kakve veze jer je to unapred propala prica. Oni imaju svoje shlihtare i podrsku, makar i neprincipijelnu i netacnu. Ponavljam, zivi bili pa videli za par godina sta ce biti sa zatvorenim firmama u Knjazevcu i sudjenjem sa drzavom, ako do njega dodje.
Na kraju, ako mislite da ne treba smanjiti intenzitet izlova do oporavka ribljeg fonda, ja moram da se ne slozim sa vama posle onolikog pomora. To sto sad klen napada muvu logicno je kad se voda iscistila, ali nije klen jedina riba u reci, niti je musicarenje jedini vid ribolova i o tome treba da vodimo racuna bez obzira sto je nama musicarenje najvaznije. Egoizam i egocentricnost nisu bas najbolje osobine, niti govore o nekakvoj dobroj svesti. Sve ce se koliko-toliko brzo oporaviti iz nizvodnih i uzvodnih nezagadjenih delova reke i sopstvenim razmnozavanjem, ali ne mozete ocekivati da je sve sto ce biti samo u sluzbi musicarenja klenova! Dogodine, ako se srednjrocni programi ribarstva budu radili kako treba, znace se tacno u kakvom stanju je reka u odnosu na ranije (2003) i tad ce moci da se propise i odgovarajuci rezim izlova.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Izvini Pedja, jel mozda domoroci bodorku zovu zutooka? :-[
U prethodnom postu sam je pobrkao sa deverikom!
Ako je to to onda ok. Ali se ne secam da je bilo ko tamo lovio u nekoj vecoj meri, ponekad poneki komad tu i tamo sporadicno i to mahom 15ak cm gornja granica.
Koliko sam upoznat iz prica starijih ribolovaca koji su tamo pecali tamo je do pre 15-20 godina klen bio dominantna vrsta, a bilo je i dosta krupnih mrena. Onda se Malo promenila situacija u korist skobalja koji je do sad bio dominantan proteklih 10ak godina, a mrene jedva da je bilo. Prema nekim pricama to je sve posledica usporavanja i menjanja toka same reka (i zamuljavanja) usled vadjenaja peska. Zbog vadjenja peska ispod mnogih mostova postoje brane jer ih je voda potkopala. Znam (iz price, ali od proverenih svedoka "saradnika") da su seljaci odnosili dzakove skobalja u aprilu-maju (nisam bas siguran) kad se mresti i krene uzvodno do brane, i nema gde dalje. Da li mislis da bi ove brane mogle da budu prepreka u brzini obnavljanja ribljeg fonda Timoka jer ne dozvoljavaju ribi uzvodno kretanje i omogucavaju seljcima da satru ribu u mrestu.
Pozdrav

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Samo vi mislite, čitajte i pišite da je Beli Timok mrtva reka. Zamalo i ja poverovah. Dobro bi bilo da ribokradice pomisle da je tako. :lol:
  Preporučujem vam da sa optimizmom gledate na reku sa koje stižu informacije o sasvim normalnom i vrlo uspešnom mušičarenju klena. Bilo, pa prošlo. Nije baš toliko strašno. Nije ni prvi, ni poslednji put. Dobro je da će zagađivači malo pripaziti, a država ugraditi filtere (kad bi se zezali :lol:).
Ovde smo digli buku i ,od reke koju je retko ko posećivao, napravili državnu dragocenost broj 1. Za mene je Beli Timok zamena za ono što mi je oduzeto, a to je nekadašnja Nišava, fantastična klendžijska reka, puna ribe. I sada je Nišava lepa i dobra za mušičarenje, ali nikad se ne zna kada će nadoći. Timok je stabilan, nema hidroelektrane i uvek je pogodan za majstorisanje sa mušičarskim štapom. U njemu ima toliko ribe, da je to neshvatljivo nekom ko živi pored neke druge reke. Potvrđeno mi je, sa lica mesta, da trovanje nije ostavilo negativne posledice i da se reka vraća staroj lepoti i dalje puna riba!!!
Pođite sa mnom na Beli Timok, da pokažemo čega u njemu ima. Svako je dobrodošao. PedjaBG, 100ka, Profa, Jr, Dr. Lucky, Žakula... hajde da mi napravimo jedno probno pecanje na njemu. Vratićemo klenove tog dana sve natrag u "trovačnicu". Ej, dobar sinonim za Beli Timok. Koristiću ga u svom mušičarskom slengu. :hammer:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
U redu ako je Topciderska reka "Oktanka",  Beli Timok "Trovacnica" jel Borska reka "Kovacnica" :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D  :D :D :D :D :D
Od sve muke oko ovog trovanja moje prve, sa kojom sam skinuo (ribolovacki) mrak moram malo i da okrenem na zezanje. Prva se zauvek pamti. :amore:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Jeste, bodorka je zutooka. Stradala je krupna mrena, puno komada preko kilo, najvise skobalj svih velicina, nesto potocne mrene i govedarki, cak i brkice i vijuni, ALi dosta je i ostalo.
Brane su zaista prepreke, naravno da nikakav by-pass (kao vid ribljeg prolaza) nije ostavljen i riba ne moze uzvodno.Ko je to radio glup je, jer su se sa uzvodne strane zasule i sad nema vira vec tu voda plitko preliva, a sa donje strane riba ne moze da prodje jer su brane suvise visoke. Ali to je mocna vodoprivreda i hidrogradjevinski lobi, svaki kubik peska, sljunka i betona dobar je za stipanje para, ovakvo ili onakvo.
Koliko znam, ta ribocuvarska sluzba koju Mixmaster u ranijim postovima hoce da smeni jer nije sprecila zagadjenje i pomor ribe cuvala je kad god je mogla i gde god je mogla mrest skobalja (npr. u jednom vecem selu nizvodno od Debelice postoji desna pritoka koja je sada presusila a u koju s proleca izlazi skobalj da se mresti, vidi se s mosta preko koga ide put, nisam zapamtio ime sela, na zalost). I na svim drugim mestima gde 4 cuvara i upravnica ribarskog podrucja mogu da stignu u to vreme kad se skobalj mresti na sve strane. Oni ne mogu da izigravaju supermene, a o seljalcima koji kradu ribu govori se o takvoj prirodnoj pojavi kao o suljevima, sasvim normalnoj. Cak i na ovom sajtu i ovoj temi.
Pa zasto bi se bilo ko zalagao da se reka oporavi? Zasto se krive cuvari sto nisu sprecili zagadjenje i pomor ribe? Da bi seljaci imali vise da kradu, ispada. Da li iko od nas shvata i kao svoju obavezu da te seljake udalji sa reke ili pozove policiju i ribocuvarsku sluzbu kad tako nesto vidi?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nikad nisam napisao ništa o ribočuvarima sa Belog Timoka (sad ću prvi put), a seljake (iako nisam sa sela) više cenim nego njih. Te poštene ljude više cenim nego bilo kog ko ima bilo kakve veze sa očuvanjem naše prirode i reka. Naši seljaci nisu lopovi. Oni sakupljaju hranu iz prirode od pamtiveka. Beru pečurke, kupine, love ribu... Ako ih niko u tome ne sprečava, oni to rade. Na belom Timoku je masovna pojava lova ribe rukama. Meni su dosadili ti "rukohvatači". Psujem ih najkrvavijim psovkama kad ih primetim. Ali nisu oni krivi. Kriv je onaj ko treba da ih spreči u tome.
Možda su ribočuvari iz Knjaževca i Zaječara nekom fini i simpatični ljudi. Ja ih ne gledam iz tog ugla. Oni su za mene nesposobnjakovići, pored kojih ribokradice rade šta god hoće, a divlje deponije niču na sve strane. Čak im je i reka koju čuvaju otrovana mali milion puta. Sad ispadoše junaci!? ???
Kada je došlo do velike bruke, umesto da pognu glavu i pocrvene, sakriju se, oni su verovatno rekli: "Seljaci..."
Seljaci su im krivi za sve. Ja sam prebrojao sve ribokradice na Belom Timoku i najžešći su baš iz obližnjih gradova, vikendaši. Među njima ima puno doktora, oficira, činovnika... Meni su baš oni najprimitivniji, jer kad im se prijede riba, znate li šta rade? Pošteno ne znaju da je ulove, pa ili razapnu mreže ili i sami pribegnu lovu rukama i taman se malo osveže. Upoznao sam ih skoro sve i mogu i da vam ih pokažem kad dođete na Beli Timok. Celo leto riju po reci. Naravno, njih niko ne dira, jer nikad se ne zna kad će da zatrebaju. Verujem da ih ribočuvari bodre da slobodno love, jer bolje oni nego "bedni seljaci".
E, to su za mene najprimitivniji ljudi, baš ti školovani vikendaši i njihovi ribočuvari, a ne seljaci sa motikom na ramenu, koji posle teškog dana na osunčanoj bašti bućnu malo u Timok i pokupe par polumrtvih riba.
Zato, molim vas da ne pišete o stanovnicima srpskih sela kao o nečemu odvratno primitivnom i štetnom!
  Pre neki dan sam na Toplici zatekao predivan prizor. Dvoje mladih ljudi su sa motikama na ramenu prošli pored mene. Na licima im je blistao osmeh. Nisu se sramili svog posla i veselo su se približavali svojoj bašti. Zastao sam i uživao u tom prizoru. Retko se to viđa. Krivo mi je što nisam imao kameru da snimim taj predivni prizor. Siguran sam da bi bili srećni kada pored obližnje Toplice ne bi bilo onoliko otpada. Kada bi se neko postarao o njihovoj okolini i omogućio im da odlažu otpad na pravo mesto. To se neće desiti dok sa prezirom izgovaramo reč "seljaci".
I ja to ponekad uradim, ali se trudim da izbacim to. Nemoj da se ljutiš, Pedja na mene zbog ove kritike. Ona se ne odnosi samo na tebe, već i na sve nas, koji poistovetismo seljaka sa ružnim, naopakim i primitivnim pojavama. Predlažem da bar svojim manirima pokažemo seljacima da im je mesto na selu i da treba da se ponose svojim izborom da ostanu tu gde su se rodili, a ne da lutaju po gradovima, dok im seosko bogatstvo i imanje propada. Poštujmo ih i tretirajmo kao najvažnije čuvare prirode, reka, Timoka. Brže će oni shvatiti značaj reke koja im protiče pored dvorišta nego neki stomatolog, trgovac ili inspektor iz Zaječara, koji se na reci pojavi jednom mesečno, kako bi dopunio zamrzivač omiljenim mesom.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Posto si me pomenuo, moram da napisem post. Ne mogu da se naljutim na ono sto pises jer niti kradem ribu, niti se osecam prozvanim po bilo cemu sto si napisao. Cesto mi i kad ih ulovim na udicu ribe (pastrmke, posebno duzicaste, em su skliske, em zivahne i jedre) ispadaju iz ruku, a kamoli da ih hvatam rukama u vodi. Ja sam samo rekao da su seljaci odneli sveze ribe vise nego sto su ribocuvari danima posle izvadili, da kradu skobalja u mrestu (a to je jos neko napisao) i da ih zbog toga ne treba hvaliti, naprotiv. TO sto su nekad navodno mogli da rade (a nikad krivolov nije bio dozvoljen, to sto govoris je svesna obmana) ne bi trebalo da rade i sada, jer je sa porastom broja ribolovaca u ondosu na pre recimo 30-ak godina pritisak na riblji fond postao preveliki da bi on i krivolov seljaka rukama (kao vid tzv. "malog domaceg ribolova") mogao da izdrzi.

Tvoje impresije sa Toplice su licna stvar i nema im nikakve zamerke, ali ne vidim ni u tome sto dvoje nose motike i smeju se nista posebno - ne treba ocekivati da ono sto se tebi svidja mora i drugima. Motiku shvatam kao utilitarnu, a ne emocionalnu stvar, a njihov osmeh moze da ukazuje na svasta, ukljucujuci i ono na sta mislim.

E sad tvoj odnos prema obrazovanju (skolska sprema) i vaspitanju (kradja ribe) i prema autoritetima (ribocuvari) i redu ukazuju na odredjene stvari, ali ni to nije moj problem, niti fah. Verujem da ce ribocuvarima biti milo da o ovome sto si napisao o njima procitaju, s tim sto ostaje na korisniku ZOSR "Timocka krajina" Zajecar da vidi sta ce s tim, jer to direktno rusi njihov ugled i nanosi im stetu u vreme kada se njihov rad vrednuje. Znas, kad nekog optuzujes, moras imati i dokaze za to. Ribocuvari imaju iza sebe rezultate koje mogu da pokazu. I to sto vise cenis seljake od ribocuvara i opravdavas njihov krivolov ("nisu lopovi") ako im niko ne brani da kradu je interesantno, takodje. Ribocuvarima nije posao da sprecavaju zagadjenja i stvaranje divljih deponija, to objektiuvno niko ne moze sem nadleznih inspekcijskih sluzbi i drzavne uprave koja bi trebalo da je meta tvog nezadovoljstva. Samo sto treba malo skole i znanja da bi se znalo ko je zasta odgovoran i cemu sta u sistemu drzave sluzi.

Inace, ne sporim da i medju seljacima i medju skolovanim ljudima ima svakakvog sljama, stoga naglasavam da obrazovanje i vaspitanje ne moraju obavezno ici zajedno ruku-pod-ruku. Ali ne pada mi na pamet da kradju jednih pravdam, a drugih osudjujem.

Takodje nisam siguran da shvatam ko je seljake cije bogatstvo i imanje propada silom oterao da lutaju po gradovima?! To mi vise zvuci kao prazna jadikovka i neuspelo pravdanje nepromisljenog seljaka pred samim sobom na sopstvenu glupost i alavost nego kao argumentovana kritika sistema!

Mislim da ce ribocuvarima puno znaciti da im se preciznije javi koji inspektor, stomatolog i trgovac iz Zajecara pune zamrzivace jednom nedeljno ribom na Belom Timoku. Takve dojave im upravo nedostaju i ovo sto ces moci da im kazes kad te budu nazvali predstavljace nemerljiv doprinos suzbijanju krivolova na Belom Timoku. Mozes da ih pozoves i sam. Telefon ZOSR "Timocka krajina" je 019423459 i ocekujem da ce me upravnica Biljana uskoro obavestiti da si im dostavio potrebne podatke. Slobodno se pozovi na mene, a ja cu proveriti je li bilo neke akcije u vezi ovoga.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Desna pritoka Timoka koja je presuslia je najverovatnije Minicevska reka. Protice kroz Minicevo (ex. Kraljevo selo)
koje nije selo vec varosica (ranije je tu bio i srez). Ta recica presusi svakog leta mada cecto u njenom koritu ostaju barice prepune ribe i pogodite sta bude sa tom ribom?
Pedja da li je izvodljivo nakndno izgraditi prelaze za ribu na branama. Debelicka brana je od betona, a u Trnovcu od kamena, Sledece selo niz Timok je Drenovac u kome koliko se secam nema brane. A za druga sela nizvodno ne znam. Ko je nadlezan za takvu vrstu radova ako je nekom poznato i koliko je to realno izvodljivo?

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Vrlo je realno izvodljivo, bez problema. Padovi nisu veliki, prostora ima svuda okolo dovoljno, a vrste riba iz tog tipa zajednica sasvim lepo reaguju na riblje staze.
I super post, odlicno razmisljanje, konstruktivan pristup.  :tbumb:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Jedan moj rodjak radi u Knjazevcu (bar je radio prosle godina) u firmi koja je izgradila branu u Debelici (za onu u Trnovcu ne znam), mozda mogu preko njega da vidim da li postoji mogucnost da se nesto poradi po pitanju riblje staze. Samo se bojim da ce u startu problem biti finansije. Jedino ako bi postojala mogucnost da se od isplate stete za obnovu ribljeg fonda uradi i to. Da se ljudima objasni da je to dobra i korisna stvar da ce biti vise ribe itd., mislim da bi sve ispalo ok, a i vise ne bi bilo masakra u toku mresta.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Moja iskustva i realne priče o stanju na našim rekama, pogotovu Timoku, nažalost nisu ni malo ubedile PedjuBG. Naprotiv, čovek je uveren da sa mnom nešto nije u redu, a da čuvari Timoka dobro rade. Dobro rade, ali ne mogu da sačuvaju ribu. Zašto?- Zbog seljaka i njihovog zlog mentaliteta. Ispade, na kraju, da sam i ja seljak i primitivac.
Hvala na komplimentima, ali neću više da raspravljam. Neću više da se bunim, izgleda da je PedjaBG blizak vlasti. Mogao bi, kako sam kaže, da pokaže moje grdnje ribočuvarima, koji sada užurbano traže nekog za žrtvovanje. Sigurno neće da optuže ministra ili trovača. Naći će nekog poštenog ribolovca i maltretirati ga. To bih mogao biti baš ja, jer sam sklon ogromnim ulovima i kritikovanju ribočuvara i njihovih gazdi, a i njihov prijatelj PedjaBG pokazaće prstom na mene.
Izvini PedjaBG! Ja sam veoma plašljiv i tvoje pretnje sam shvatio veoma ozbiljno. Nemoj, molim te, da me prijaviš! :'(
A da, hvala za telefon 019423459, samo ne znam da li da ga pozovem kada vidim nekog bledunjavog stomakliju kako mažnjava ribe, jer bi ribočuvari onda znali gde sam ja, pa bi lako pronašli svog najvećeg "neprijatelja"- Mixmastera (mene). U stvari, najverovatnije neće više ni biti ribokradica na Belom Timoku, zbog zatrovanosti. Eto kako se iskorenjuje ribokrađa, a mi toliko plaćali ribočuvarsku službu. Potruješ ribe i prebrineš! :lol: :hammer:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Mix ne boj se malopre je bilo na vestima na b-92 da su uhapseni direktor Dzervina i lik koji je zakupio dzervinove hladnjace :bat:.
Mislim da je ova rasprava izmedju Pedje i Mixa malo postala dosadna. Nek svako radi ono sto najbolje ume i kako najbolje ume, i bitan je krajnji rezultat. Zato ne svadjate se oko gluposti nego ajde da napravimo neki konstruktivan plan sta dajle i kako dalje da pomognemo nasem Timoku da se oporavi, a svako nek pomogne kako i koliko moze.  :respect1:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Steta koja ce se traziti na sudu da se naknadi mogla bi delom da se iskoristi i da se uradi riblja staza, ali videces da ona sama po sebi nije resenje, jer se iz nje riba najlakse KRADE. Znaci, u vreme kad bi trebalo da radi, morala bi da bude DANONOCNO cuvana. I za to ce morati da se nadju pare, da  se plate cuvari u tri smene. Ali, postojanje riblje staze nije uopste predmet diskusije, one su imperativ.
Ne brinite za diskusiju, nemam nikakve lose namere spram Mixmastera, vec samo zelim da zadrzim relacije koje smatram obostrano fer i da pokusam da budem konstruktivan, a poznajuci sistem drzave kako funkcionise. Trudim se da u ovim (vec poznim) godinama jos funkcionisem "real-time" i da se ne zanosim previse. Jedino to moze da da rezultate, one koji su u datom trenutku moguci.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
e sada buduci da su ribe iz B. Timoka prekaljene treba jos jednom da se malo "potruju"...neka hrana da im se baci koja bi udvostrucila rast ribe pa da npr. klenovi budu umesto 5kg teški 10kg :D  :hammer: Nesto kao sto se desilo na jednoj farmi u USA. Čovek nekakvom takvom hranom hranio crapie i sunfishe (koliko se sečam) i bili su ogromni...izvanstandardni...ok. neču celu priču da pričam pa da pokvarim idilu  :D :hammer: (to je iz priče "HOGZILLA").... [šala mala]

Stotka kaže: "nego ajde da napravimo neki konstruktivan plan sta dajle i kako dalje da pomognemo nasem Timoku da se oporavi,". Vidim to kao poziv na slogu! Podržavam našega novoga kolegu u tom mišljenju :yeswink:. 

Vrh Dno