Znas sta 100ko, malo mi je neprijatno da te oslovljavam tim imenom jer ja sam cica od 45 godina i stvarno mislim da je ime totalno neprimereno sadrzaju postova koje stavljas na forum.
Inace, mislim da ce sad polako, s vremenom, pravni sistem drzave poceti da deluje. Kako - videcemo. Ako je drzava nesposobna, zagadjivaci ce se izvuci, u suprotnom Zakon o zastiti zivotne sredine je dosta nov i trebalo bi da su kazne, ukljucujuci i krivicne sankcije (zatvor), prilicno rigorozne.
Za naknadu stete ce morati da se saceka osudjujuca presuda. Dotle, ministar je obecao 2 miliona dindzi, 1.5 avansno i predlozio sam nadleznima da to uloze u riblje prolaze, a ne u poribljavanje. 0.5 miliona bi trebalo da bude dosta da se uzme jedna Lada Niva za ribocuvarsku sluzbu, a naknada stete, ako bi bila isplacena, mogla bi visestruko korisno da se upotrebi, ali je to slatkis na kanapu dugom mozda i nekoliko godina. Dotle je bitno da se ne zaboravi da je to steta pricinjena ribljem fondu, a ne postava necijih dzepova i da se sagleda koje su potrebe za popravljanjem stanja ribljeg fonda. Sam iznos procenjene stete (ne mogu je jos obznaniti, dok je sud ne dobije, ali postoji) nije dovoljan, ali treba da bude deo resenja koje ce obezbediti da do slicnih situacija ubuduce ne dolazi. Ipak, godine iskustva i zivotau ovoj drzavi i mene plase da se te pare ne raspu okolo-naokolo i da od resavanja problema ne bude nista. Zivi bili pa videli.
U svakom slucaju, lepo je znati da ima pametnih mladih ljudi koji zdravo rezonuju. Ipak, oni izgleda ne sede u forumima gde se odlucuje o politici razvoja ribolova i rekreativnog ribarstva u Srbiji, pa stoga apelujem na malo sireg angazmana, mada znam da svako iole normalan i pametan bezi od problema koji nisu njegovi. Upravo s tim i racunaju raznorazni sumnjivi tipovi u ribolovnim telima, organima i organizacijama i godinama sklanjaju od svih ociju znatne novce. Tek izracunavanjem ove naknade stete moze se steci predstava koliko je prica sa rekreaivnim ribolovom potencijalno profitabilna, a ne znam moze li se steci predstava koliko se novca netragom gubi i "ponire" od placenih dozvola do smesnih poribljavanja.