Best In Test 865

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
865 je magičan mušičarski broj. Znam, postoji i 905 i 906 i...ali 865 je najpopularniji. Šta znače ove cifre? 8.6 je dužina u stopama (feet), što je oko 2.55 m, a ovaj poslednji broj, 5, je obeležje AFTMA klase.
Ja bih da organizujem jedno probno, živo, testiranje 865 mušičarskih štapova, ovih dana u Nišu, na Nišavi. Čisto da se zajebavamo malo.
Evo ja imam tri komada. RST MPL 865, SAGE XP 586 (to znači 865) i Enigma EMG 865. Dr. Lucky ima Sharpes Of Aberdeen Gordon 865, Gringo ima Thomas / Thomas Vector 865, Jr ima SAGE Fli 865, Profa ima Shimano Biocraft XTR 865, Gringo ima i Orvis Trident TL 865, Pera ima SAGE  Z-Axis 865...
Hajde da se to desi u subotu oko 12 h. Tačno u podne, okršaj kod OK KORALA! A? Rukavci? Niagara?

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Naravno. :tbumb:
Napomena: svi Sage-evi su 586.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Moze-moze, ja cu poneti jednu bibliju koju poodavno nisam uvatio u ruku.
To je Fenwick Eagle. Prut je ful fleks akcije, a posto su mi se afiniteti od tada (kada sam njega koristio) drasticno promenili , interesuje me kako prut sada radi. Bice savijanja na sve strane, mozda mu i nadjem neku novu namenu, ili ga vratim u coshe

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Izuzetna ideja, koja moze i donece plodonosne rezultate. nazalost ja sam u subotu zauzet. Ako je to taj dan, onda cu nekome uvaliti sharpsa pa ga testirajte kol'ko hocete.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Ako se na jednom mestu skupi 5-7 vrhunskih musicara koji donesu svoje stapove, sa ozbiljnim namerama da ih testiraju, rezultati se evidentni. Zivi bili pa videli rezultate. Ako se napise zajebancija, sigurno da ce je biti, a da ce biti samo ona ili ne to je na citaocu da proceni. Moglo je da pise da ce mo da sa golim guzicama, da se pljuskamo stapovima i da ih tako testiramo, ali elementarna logika kaze da nako 7 ozbiljnih musicara na jednom mestu se okupi sa ozbiljnom namerom dolazi do ozbiljnih rezultata.
Over & Out

Z

Zakula

Guest
Evo Laki,ja preuzimam tvoj shtap....SA zadovoljstvom cu da ga klackam...

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Sjekloca je napisao(la):
Druze Laki, znam ja vrlo dobro sta je uporedno testiranje: to je kad se vas 7-8 nadjete na Nisavi i ponesete svoje stapove i onda ih medjusobno probate, pa vidite kome koji stap pruza vise zadovoljstva u rukovanju njime, znaci koji je brzi, koji baca vise, koji lepo stoji u ruci. Ali, isto tako vrlo dobro znam da rezultati uporednih testova treba da sluze necemu ili nekome: znaci, ... u ovom testu smo dosli do zakljucka da je taj i taj stap dosta brz, ali lose lezi u ruci i zamara, onaj i onaj stap lepo izgleda, fino se ponasa, al' je mek i on sluzi za fine i kratke izbacaje... i tako dalje... Prema tome, mi smo probali sledece stapove, i slozili smo se da je redosled stapova u testu... ovakav. Zato,MI PREDLAZEMO, da ako vec imate dovoljno para, pre svega kupite ovaj i ovaj stap, jer se on na testu pokazao kao najbolji, zato sto ima ... ove osobine.... i tako dalje.
To imamo u cilju i to ce biti i realizovano. Da li zelis da ti jos neke buduce akicije ti napisem? Sta te jos zanima? A najvaznije zasto te brine sta je cilj. Da li mislis da ja kao glavni uredink sajta nemam cilj i da lutam ko nejebana koza? Opet si mi isprovocirao da offtopicujem. Ali sada zasita zavrsavam! Sta god napisao a nevezano za temu moj odgovor neces dobiti. Sledeci moj post u temi bice nakon realizovane akcije i sa konkretnim rezultatima testa!
Salut

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Pozdrav akciji iz Pančeva. Mi to često radimo, iako nas nema toliko - štapova ima ohoho. Samo je kod nas najpopularniji 905 tj 590. Žao mi je što neću biti sa Vama!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Uspešno je održan "Best In Test 865". Na izletištu pored Nišave, kod Vrežinskog bazena, okupili su se "opaki" mušičari, puni znanja i razumevanja za kvalitet štapova. Nabrojaću ih po njihovim nadimcima na ovom sajtu:

1. Jr
2. Mr. Zakula
3. Dr. Lucky
4. Gringo
5. Kuzma
6. Architect
7. Profa
8. Pera
9. Mixmaster

Na testu su bili 865 štapovi:

1. Sharpe's Of Aberdeen Gordon
2. Fenwick Eagle
3. Sage Fli
4. Enigma EMG
5. Orvis Trident TL
6. RST MPL
7. Sage Z- Axis
8. Shimano Biocraft XTR
9. Thomas & Thomas Vector
10. Sage XP

Sada, molim sve koji su bili na testiranju štapova da napišu svoja zapažanja i review svakog od ovih štapova i to, u ovoj temi, kako bi sve bilo na jednom mestu.

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Fino smo se družili, mada kratko. Test nije bio opširan ali je svako mogao da stekne predstavu o ovim štapovima. Evo linka sa nekim slikama: http://www.musicarenje.org/galerija/main.php?g2_itemId=644.
    Pošto nemam sad vremena za pisanje utisaka, ostaviću to za kasnije. Reći ću samo da je za mene najbolji štap na ovom testu bio T&T Vector.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Mozda je pametnije da napisemo o svakom stapu ponaosob prvo, a tek posle da napravimo uporednu analizu! Slike i tekstovi stizu uskoro!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Meni se posebno dobro pokazalo pet štapova.

Prvi je iznenađujuće lagani Enigma EMG, od čijih 58 g nisam očekivao toliku čvrstinu i snagu. S njim je zabacivanje muve pravi užitak, jer usporenim ritmom daje mušičaru šansu za opuštanje i koncentrisanje na najvažnije detalje i razmišljanja. Međutim, on nije full flex i nema preterani echo-delay efekat, kao svadbarski mikrofon. Jednom učinjen pokret, ne izaziva neželjene vibracije. Kako je japancima uspelo da naprave ovako dobar blank, nikome nije jasno, ali ja moram da se složim sa velikim brojem engleskih mušičarskih instruktora, da je ovo vrhunski proizvod.

Drugi štap koji izdvajam je potpuno drugačiji od EMG-a, i u rukama, pre početka bilo kakvih zabacivanja, deluje kao močuga. Kada uhvatite RST MPL, posle svih ovih štapova, potpuno ste zbunjeni i ne znate da li ta sprava služi za mlaćenje oraha i jabuka. Sve na tom štapu je napravljeno u Nemačkoj, kaže proizvođač, koji se i svojeručno potpisao na ovaj ručni rad.
Posle desetak metara izvučenog konca, počinje da pokazuje svoje kvalitete. Ovaj potpuno čvrst, a umereno težak štap, ima toliko rezervne snage, da ga je teško uporediti sa ostalima. Samo on sa lakoćom izbacuje metre i metre konca, a istovremeno ispravlja ogroman predvez i kontroliše muvu na izvanrednim udaljenostima. Za kratke zabačaje nije toliko dobar, ali je zato u zamaranju krupnih riba neprikosnoven.
Najveća "mana" je što se više ne proizvodi, a to je dovoljno da ga stavim na drugo mesto "Best In Test 865", ali ipak zadržim na prvom, u svojoj kolekciji mušičarskih štapova.

Treći štap, koji je privukao moju pažnju i visoku ocenu je Thomas / Thomas Vector. Nisam mogao da ne primetim njegovu snagu, pravilno raspoređenu i po ukusu pravog mušičara, kome je stalo do kontrole svih tipova muva i krupnih riba na udici. Mesnatost mu donosi veliku masu, ali to neće odbiti pravog poznavaoca kvaliteta. Double Taper i "najmesnatiji od svih", odličan su izbor za bambule, pastrmske nimfe i strimere, ali ne vidim razloga da bude problema i sa BWO, mravima i svim tipovima muva.

A da, tu su i Sage Z-Axis i XP, koji u ovoj dužini ne pokazuju mnogo od svojih najvažnijih kvaliteta, mada su odličan izbor i u 865 varijanti, zbog pouzdanosti, brzine, snage i lepote. Imati bar jedan SAge u svojoj kolekciji znači biti uvek spreman za akciju, bez brige za adekvatnom alatkom. Sage-ovi top-modeli završavaju sve "poslove".

Ostali štapovi su uglavnom duplo jefiniji od ovih koje sam nabrojao, pa u skladu sa tim donekle zaostaju kvalitetima. Ipak, male su razlike i vlasnici Orvis Trident-a, Sharpes-a, Fli-a, Shimana i Fenwick-a, su napravili veoma dobar izbor. Njihovi štapovi, u pravim rukama, daju potpuno iste rezultate. Koliko para, toliko i muzike, je odlična poslovica, koja mi ukazuje na to da su Nišlije za svoj novac dobile pravi spektar melodija!

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Me ni se čeini da Mušičarska sekcija iz Niša preferira extra brze štapove.To je ok,pogotovo što,kako mi kažu,brzi štapovi ne praštaju bacaču greške.Iz toga proizlazi da su Nišlije dobri bacači,jel.

Ja sam ipak pristalica štapova kao što je taj Orvis TL,srednje brzih.Tako volim.Ali ,o ukusima se ne raspravlja.Dok je loodaka,bit će medenjaka,reko bi neko ko nas ne razumije.

Vrh Dno