Meni se posebno dobro pokazalo pet štapova.
Prvi je iznenađujuće lagani Enigma EMG, od čijih 58 g nisam očekivao toliku čvrstinu i snagu. S njim je zabacivanje muve pravi užitak, jer usporenim ritmom daje mušičaru šansu za opuštanje i koncentrisanje na najvažnije detalje i razmišljanja. Međutim, on nije full flex i nema preterani echo-delay efekat, kao svadbarski mikrofon. Jednom učinjen pokret, ne izaziva neželjene vibracije. Kako je japancima uspelo da naprave ovako dobar blank, nikome nije jasno, ali ja moram da se složim sa velikim brojem engleskih mušičarskih instruktora, da je ovo vrhunski proizvod.
Drugi štap koji izdvajam je potpuno drugačiji od EMG-a, i u rukama, pre početka bilo kakvih zabacivanja, deluje kao močuga. Kada uhvatite RST MPL, posle svih ovih štapova, potpuno ste zbunjeni i ne znate da li ta sprava služi za mlaćenje oraha i jabuka. Sve na tom štapu je napravljeno u Nemačkoj, kaže proizvođač, koji se i svojeručno potpisao na ovaj ručni rad.
Posle desetak metara izvučenog konca, počinje da pokazuje svoje kvalitete. Ovaj potpuno čvrst, a umereno težak štap, ima toliko rezervne snage, da ga je teško uporediti sa ostalima. Samo on sa lakoćom izbacuje metre i metre konca, a istovremeno ispravlja ogroman predvez i kontroliše muvu na izvanrednim udaljenostima. Za kratke zabačaje nije toliko dobar, ali je zato u zamaranju krupnih riba neprikosnoven.
Najveća "mana" je što se više ne proizvodi, a to je dovoljno da ga stavim na drugo mesto "Best In Test 865", ali ipak zadržim na prvom, u svojoj kolekciji mušičarskih štapova.
Treći štap, koji je privukao moju pažnju i visoku ocenu je Thomas / Thomas Vector. Nisam mogao da ne primetim njegovu snagu, pravilno raspoređenu i po ukusu pravog mušičara, kome je stalo do kontrole svih tipova muva i krupnih riba na udici. Mesnatost mu donosi veliku masu, ali to neće odbiti pravog poznavaoca kvaliteta. Double Taper i "najmesnatiji od svih", odličan su izbor za bambule, pastrmske nimfe i strimere, ali ne vidim razloga da bude problema i sa BWO, mravima i svim tipovima muva.
A da, tu su i Sage Z-Axis i XP, koji u ovoj dužini ne pokazuju mnogo od svojih najvažnijih kvaliteta, mada su odličan izbor i u 865 varijanti, zbog pouzdanosti, brzine, snage i lepote. Imati bar jedan SAge u svojoj kolekciji znači biti uvek spreman za akciju, bez brige za adekvatnom alatkom. Sage-ovi top-modeli završavaju sve "poslove".
Ostali štapovi su uglavnom duplo jefiniji od ovih koje sam nabrojao, pa u skladu sa tim donekle zaostaju kvalitetima. Ipak, male su razlike i vlasnici Orvis Trident-a, Sharpes-a, Fli-a, Shimana i Fenwick-a, su napravili veoma dobar izbor. Njihovi štapovi, u pravim rukama, daju potpuno iste rezultate. Koliko para, toliko i muzike, je odlična poslovica, koja mi ukazuje na to da su Nišlije za svoj novac dobile pravi spektar melodija!