Budući da se ovde govori o ribolovu brancina na jadranskom moru a ne brancina u npr. UK vodama neka idelana dužina strimera kao i varalice ili bilo kojega drugog mamca bi bila od 4cm do 8cm (prema iskustvima mušičara, varaličara i ostalih ribolovaca).
Ako lovimo sa obale: u samoj luci ili u njenoj okolici, u blizini naselja, na gradskoj plaži, divljoj plaži, pod mostovima, uščima... Brancin je uvek tu i ribolovac ima šansu da ga ulovi. To su mesta koja su najrealnija za večinu nas koji dođemo na more kao obični turisti. Može ga se loviti i danu ali najbolje je to činiti noću kada se sve dobro smiri. Pronađite mesta gde se navečer povlače gavuni i druga sitna riba. Tu se uvek vrzmajui mali cipli, pored obale se tu i male kozice, salpice i ostali vrlo lak i dostupan plen. Izbegnite mesta kao što su trajketna pristaništa i gde je gužva. Mora biti mir. Kada pronađete takvo mesto i opazite nekakva dešavanja na vodi to je pravo mesto. I tu važi ono prvilo, gde je plen tu je i grabežljivac. Da bi se plen što više skoncentrisao na jedno mesto možete da bacite u more kao prihranu nešto hleba, sitno naseckane ribe i slično, mada to nije nužno. Dobro obratite pažnju na izgled obale sa koje lovite. Također obratite pažnju i na dno , kamenje, stene...potrudite se locirati odakle bi taj "morski vuk" mogao da vreba. Budući da je brancin brz lovac njemu više paše morska struja u kojoj njegov plen (male ribice) teže pliva. Ako znate mesta gde se meša slatko i slano ili mesta gde su podmorski izvori, to je ono pravo, buduči da su to mesta gde brancin naročito boravi.
Ako lovite ljeti, kada je mnogo gužve na obali i kada je mnogo raspoložive hrane za brancina, najidealnije je krenuti u ribolov tek iza ponoči. Idealni uveti su: Kišovito ili oblačno vreme, mesečina, nadolazeča plima, valovito more. Ako lovimo strimerom nije dobro da ga povlačimo i cimamo sporo, nije pametno dozvoliti tom brzom lovcu da proverava o čemu se radi (jel vaš strimer hrana ili varka?). Dok vodimo strimer nek to bude brže sa kratkim prekidima, dakle cukanje i ako je moguče da ga vodite tako da često menja smer (levo i desno) - uglavnom imitiramo plen koji još uvek može da beži. Tu če vam se od velike važnosti pokazati dugački zabačaji jer morate biti malo odaljeniji od mesta na kojem mislite bocnuti jednog od ovih "morskih vukova". Imajte u vidu da vas ne smije opaziti i trudite se uloviti ga sa što veče udaljenosti. To je poseban izazov za mušičare koji vole i koji su vešti u dalekim zabačajima. Brancini uglavnom love u paru ili po njih više mada oni ogromni su uglavnom samotari. Ako je more mirno, glatko bez i malo vetra, nije povoljno za ribolov brancina. Ako je more valovito, posebno ako se pojavi jugo, to je vrlo dobra šansa/situacija. More koje se peni i valovima udara u stene obale i vrača se nazad uzrokuje nekakvo strujanje i kretanje vode. Ribe su tu aktivne i dolaze uz samu obalu u potrazi za hranom koju more sapere ili odnosi sa stena...gde je hrana tu je i plen, gde je plen tu je i grabežljivac... Ako opazite brancine kako plivaju najverovatnije nisu raspoloženi za hranjenje. Ako ga ne vidite nigde onda je najverovatnije negde sakriven i vreba, tada je aktivan i tada ga treba loviti. Uvek obratite pažnju na mesta gde bi se mogao sakriti. Seneke, kamenje, rubovi svetla i tame itd. Ako ste na mestima gde nije naročita dubina i blizu je kakav mol tu strimer vodite uz sam rub. Brancin voli takva mesta jer zna da se tu nalazi njegov sitni i omiljeni plen. Dakle, rubovi trave koji daju dobar zaklon , kamenje i stene, sama obala, valovi koji udaraju u te stene, to su obečavajuča mesta. Također dobra obečavajuča mesta su i oko usidrenih barki i čamaca mada tu može postati nezgodno prilikom zamaranja ribe. Ako lovite u kanalima sa jačom stujom probajte koristiti strimere koji imitiraju male jeguljice Na takvim mestima takav strimer neče biti interesantan samo brancinu Uvek imajte na mislima iako je to znatiželjna riba treba koristiti strimere ili ti "muve" koje bojom i izgledom ipak imitiraju njegov prirodan plen. Iako je brz i odlučan grabežljivac plašljiv je i sumnjičav. Stari ribari kažu "premazan sa sto masti" - prefrigan! Verovatno ima tu nečega . Ipak kao i svi grabežljivci i on voli doči do lakog plena tako da i to treba imati u vidu, tako da iako ne povlačimo strimer sporo i ne dajemo šansu da on to prouči ipak vodimo ga tako gde ga brancin može najlakše napasti .
Štapovi za mušičarenje brancina neka bi bili recimo od aftma 5 pa do 7 jer se za brancinase ne koriste tako veliki i teški strimeri. Važno je da vi sa štapom kojim lovite uparite najbolju moguču špagu (WF intermediate) koju če te moči što dalje i pravilnije zabaciti. Ako koristite i štap aftma 8 nema veze ako ste sa njim spretni i zadovoljni, ako ste sposobni sa četvorkom daleko i pravilno zavitlati strimer, uloviti i izvaditi ribu još bolje i lepše i svaka vam čast ... sve je ovisno o ribolovcu, njegovim mogučnostima, veštini... mada ja mislim da bi idealan štap bio recimo aftma 6/7. Predvez neka bi bio od nekog jakog i kvalitetnog najlona debljine 0,18-0,20 mm. Nadam se ispravci ako sam dao neke krive informacije ili samo dopuni.
PS.
Pošto smo izgubili ovaj topic evo ja sam ga vratio, malo ču ga još i dopuniti...nažalost nisam mogao vratiti vaše komentare jer sam imao samo svoj tekst. Ako vam se da ponovo dopunite