Brancin

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
barpechemer_aspect.gif
Sea Bas (eng.) ili Brancin, Luben, neki ga još zovu i Morski vuk jer iz lat. naziva "Dicentrarchus labrax" ponekada pored je pisano i lupus (ili samo "Dicentrarchus lupus") a lupus znači vuk. Nije ni čudno da je dobio takav naziv. Brancin je izraziti grabežljivac koji može da preživi u raznim extremnim uvetima i brzo se prilagođava različitim uvetima. Mnogi stari ribari koji ga love godinama sa divljenjem i poštovanjem pričaju o toj ribi. Smatraju ga vrlo lukavim i kažu da vrlo brzo uči. Verovatno tu ima neke istine. Ja bih radije rekao da je izuzetno oprezan i plašljiv. Iako je grabežljivac nema nešto preterano velika usta ali zato ima jaku nazubljenu čeljust. Kada lovi svoj plen on ga uvek zgrabi čvrsto i odlučno. Buduči da redovito grabi svoj plen kod glave najidealni strimeri bi bili vezani na udicama kratkog vrata i šireg luka (deceiveri, surfcandy, clouseri, kojekakve imitacije sipica, lignjica i kozica, crease fly, silli skin minnowsi itd...). Brancin se prehranjuje  svime i svačim, izmuđu ostalog pored odpadaka pojest če čak i alge ako ga sila natera. Inače njegov omiljeni plen su: kozice, gavuni, olige, mali cipli, jeguljice, šparići, glavoči, male sipice, lignjice...naravno i sve ostalo što može uloviti i pojesti. Vrlo je znatiželjna riba tako da u lovu ovog predatora i to valja imati u mislima. Brancin je vrlo brz i spretan plivač i njegovi napadi su izuzetno streloviti i odlučni iako često dobro osmotri svoj plen pre nego ga napadne. Prema iskustvima raznih ribolovaca, Brancin ima izuzetno oštar vid. Oči su mu postavljene tako da vidi i isperd i iza sebe što je vrlo važno za jednog grabežljivca kakav je Branicn. Budući da je plašljiv i oprezan lovac sa tako dobrim vidom vrlo je važno da pazite da vas ne opazi (niti vas niti vašu senku na vodi, ni štap, ništa ne sme da ugrozi njegovu sigurnost) jer u protivnom možete tražiti novo mesto. Ako nas opazi neče pobeči ali neče ni da uzima/lovi, posebno ne ono što mi bacamo. To pravilo posebno važi za one veče primerke. Manji primerci nisu tako oprezni kao stari krupni primerci i stoga se zaleču na skoro sve što mrda u vodi ako ih barem malo podseča na hranu.
Budući da se ovde govori o ribolovu brancina na jadranskom moru a ne brancina u npr. UK vodama neka idelana dužina strimera kao i varalice ili bilo kojega drugog mamca bi bila od 4cm do 8cm (prema iskustvima mušičara, varaličara i ostalih ribolovaca).
Ako lovimo sa obale: u samoj luci ili u njenoj okolici, u blizini naselja, na gradskoj plaži, divljoj plaži, pod mostovima, uščima... Brancin je uvek tu i ribolovac ima šansu da ga ulovi. To su mesta koja su najrealnija za večinu nas koji dođemo na more kao obični turisti. Može ga se loviti i danu ali najbolje je to činiti noću kada se sve dobro smiri. Pronađite mesta gde se navečer povlače gavuni i druga sitna riba. Tu se uvek vrzmajui mali cipli, pored obale se tu i male kozice, salpice i ostali vrlo lak i dostupan plen. Izbegnite mesta kao što su trajketna pristaništa i gde je gužva. Mora biti mir. Kada pronađete takvo mesto i opazite nekakva dešavanja na vodi to je pravo mesto. I tu važi ono prvilo, gde je plen tu je i grabežljivac. Da bi se plen što više skoncentrisao na jedno mesto možete da bacite u more kao prihranu nešto hleba, sitno naseckane ribe i slično, mada to nije nužno. Dobro obratite pažnju na izgled obale sa koje lovite. Također obratite pažnju i na dno , kamenje, stene...potrudite se locirati odakle bi taj "morski vuk" mogao da vreba. Budući da je brancin brz lovac njemu više paše morska struja u kojoj njegov plen (male ribice) teže pliva. Ako znate mesta gde se meša slatko i slano ili mesta gde su podmorski izvori, to je ono pravo, buduči da su to mesta gde brancin naročito boravi.
Ako lovite ljeti, kada je mnogo gužve na obali i kada je mnogo raspoložive hrane za brancina, najidealnije je krenuti u ribolov tek iza ponoči. Idealni uveti su: Kišovito ili oblačno vreme, mesečina, nadolazeča plima, valovito more.  Ako lovimo strimerom nije dobro da ga povlačimo i cimamo sporo, nije pametno dozvoliti tom brzom lovcu da proverava o čemu se radi (jel vaš strimer hrana ili varka?). Dok vodimo strimer nek to bude brže sa kratkim prekidima, dakle cukanje i ako je moguče da ga vodite tako da često menja smer (levo i desno) - uglavnom imitiramo plen koji još uvek može da beži. Tu če vam se od velike važnosti pokazati dugački zabačaji jer morate biti malo odaljeniji od mesta na kojem mislite bocnuti jednog od ovih  "morskih vukova". Imajte u vidu da vas ne smije opaziti i trudite se uloviti ga sa što veče udaljenosti. To je poseban izazov za mušičare koji vole i koji su vešti u dalekim zabačajima. Brancini uglavnom love u paru ili po njih više mada oni ogromni su uglavnom samotari. Ako je more mirno, glatko bez i malo vetra, nije povoljno za ribolov brancina. Ako je more valovito, posebno ako se pojavi jugo, to je vrlo dobra šansa/situacija. More koje se peni i valovima udara u stene obale i vrača se nazad uzrokuje nekakvo strujanje i kretanje vode. Ribe su tu aktivne i dolaze uz samu obalu u potrazi za hranom koju more sapere ili odnosi sa stena...gde je hrana tu je i plen, gde je plen tu je i grabežljivac...  Ako opazite brancine kako plivaju najverovatnije nisu raspoloženi za hranjenje. Ako ga ne vidite nigde onda je najverovatnije negde sakriven i vreba, tada je aktivan i tada ga treba loviti. Uvek obratite pažnju na mesta gde bi se mogao sakriti. Seneke, kamenje, rubovi svetla i tame itd. Ako ste na mestima gde nije naročita dubina i blizu je kakav mol tu strimer vodite uz sam rub. Brancin voli takva mesta jer zna da se tu nalazi njegov sitni i omiljeni plen. Dakle, rubovi trave koji daju dobar zaklon , kamenje i stene, sama obala, valovi koji udaraju u te stene, to su obečavajuča mesta. Također dobra obečavajuča  mesta su i oko usidrenih barki i čamaca mada tu može postati nezgodno prilikom zamaranja ribe. Ako lovite u kanalima sa jačom stujom probajte koristiti strimere koji imitiraju male jeguljice Na takvim mestima takav strimer neče biti interesantan samo brancinu  Uvek imajte na mislima iako je to znatiželjna riba treba koristiti strimere ili ti "muve" koje bojom i izgledom ipak imitiraju njegov prirodan plen. Iako je brz i odlučan grabežljivac plašljiv je i sumnjičav. Stari ribari kažu "premazan sa sto masti" - prefrigan! Verovatno ima tu nečega . Ipak kao i svi grabežljivci i on voli doči do lakog plena tako da i to treba imati u vidu, tako da iako ne povlačimo strimer sporo i ne dajemo šansu da on to prouči ipak vodimo ga tako gde ga brancin može najlakše napasti .
Štapovi za mušičarenje brancina neka bi bili recimo od aftma 5 pa do 7 jer se za brancinase ne koriste tako veliki i teški strimeri. Važno je da vi sa štapom kojim lovite uparite najbolju moguču špagu (WF intermediate) koju če te moči što dalje i pravilnije zabaciti. Ako koristite i štap aftma 8 nema veze ako ste sa njim spretni i zadovoljni, ako ste sposobni sa četvorkom daleko i pravilno zavitlati strimer, uloviti i izvaditi ribu još bolje i lepše i svaka vam čast  ... sve je ovisno o ribolovcu, njegovim mogučnostima, veštini... mada ja mislim da bi idealan štap bio recimo aftma 6/7.  Predvez neka bi bio od nekog jakog i kvalitetnog najlona debljine 0,18-0,20 mm. Nadam se ispravci ako sam dao neke krive informacije ili samo dopuni.

PS.
Pošto smo izgubili ovaj topic evo ja sam ga vratio, malo ču ga još i dopuniti...nažalost nisam mogao vratiti vaše komentare jer sam imao samo svoj tekst. Ako vam se da ponovo dopunite ;) unapred hvala!
 

geronimo

Junior member
Učlanjen(a)
08.05.2006.
Poruke
54
Broj reagovanja
0
Lokacija
SARAJEVO
Sebi a  sta je sa kontrom ja sam kacio dva kom siguran sam da su brancini dovukao sam ih u plicak i spali su mi a imao sam i par spadanja ali dalje i nisam vidio ribu pa nisam siguran da su oni mada su bili na mjestu gdje i ova dva ( krupno kamenje uz obalu koju cine velike stjene i dubina ne velika )a da bolje mi se pokazalo bacanje paralelno sa obalom i najdalje dva metra od obale (ne od mene  ma  razumijes sta mislim ) :'(  a da  kontra sta mislis treba li ponavljati kontru davati je jako ili sta ? i da koji strimeri su ti se pokazali dobro moj je bio nesto kao oni oldijevi sa epoksijem i fles hairem
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
U SVAKOM SLUCAJU UDICE BI TREBALE BITI OSTRE I PRIMERENE SLANIM RIBAMA I SLANOJ VODI (MUSTAD TU IMA DOBRU PONUDU) A KONTRA OŠTRA. MUSICARSKIM PRIBOROMJOS NISAM IMAO PRILIKU, SVE STO SAM GORE NAPISAO JEST SUMARIZACIJA RAZLIČITIH ISKUSTAVA (MUŠIČARSKIH I ISKUSTAVA RIBARA).

PS.
SVAKA ČAST ZA TE BRANCINE IAKO IH NISI IZVUKAO NA SUVO A ISTO TAKO ČESTITAM I NA DRUGIM SLANIM ULOVIMA  :tbumb: :respect1:
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
evo,nije da nema lepih i u jadranu,nije bas za ovaj sajt,ali motivisace valjda nekog da ode i proba,ovaj je bio iz budve,uhvacen na slovenskoj na vobler. uslovi idealni,kao sto ih je seb opisao, jugo,talasi i blago zamuceno more. umereno brzo vodjenje varalice..... ovaj se i nije borio iako sam bio bas fer,najlon 0.20 a stap do 30gr,napolju je bio za oko 1min max. ali mi je jedan od najdrazih ulova.

ko bude hteo u cg da musicari neka se pripremi i na podsmehe lokalaca,naravno,kada ulovimo ovako nesto skida im se osmeh sa lica,a to vollliiiim. ovaj je bio 4kg i uhvacen je na neku moju rukotvorinu

picture081js0.jpg


picture082uq6.jpg
 

gjors

Junior member
Učlanjen(a)
16.11.2008.
Poruke
57
Broj reagovanja
0
Nakon dana i dana kopanja po internetu napokon sam našao dobar tekst o brancinu,hvala sebastian  :tbumb: praktično 2 godina  bezuspiješno  :'( ganjam brancina po Oslofjordu u ljetnom periodu ,tko zna ,treća sreća  možda padne ove godine ::)
 

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Poruke
4.097
Broj reagovanja
295
Lokacija
Svrljig
oholi je napisao(la):
evo,nije da nema lepih i u jadranu,nije bas za ovaj sajt,ali motivisace valjda nekog da ode i proba,ovaj je bio iz budve,uhvacen na slovenskoj na vobler. uslovi idealni,kao sto ih je seb opisao, jugo,talasi i blago zamuceno more. umereno brzo vodjenje varalice..... ovaj se i nije borio iako sam bio bas fer,najlon 0.20 a stap do 30gr,napolju je bio za oko 1min max. ali mi je jedan od najdrazih ulova.

ko bude hteo u cg da musicari neka se pripremi i na podsmehe lokalaca,naravno,kada ulovimo ovako nesto skida im se osmeh sa lica,a to vollliiiim. ovaj je bio 4kg i uhvacen je na neku moju rukotvorinu

picture081js0.jpg


picture082uq6.jpg

Koliko je bio daleko od obale i daj sliku našta si da lovnuo  :tbumb:
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
gadjao je na max 10m od obale, tacno na mestu gde se prevrcu talasi. taj dan je bilo talasa, more boje save i dunava leti-blago zamuceno, i jurio je cipole uz obalu.
http://www.varalicar.com/fotogalerija_handmade_oholi.htm

na linku su ti slike mojih radova, a imas i napomenu na koji je ulovljen brancin sa slike
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
nema na čemu....

oholi ja tek sada video ovo...kako mi je samo promaklo to  :doh:

Lep brancin...šteta da nije na strimera. Imitacije lignjica, kozica i te sitne ribe (ciplići inčuni...) To bi moralo da zalegne. Od starih ribara sam čuo da voli i one male jeguljice i to ih jako voli...možda sam i to več pre pisao. Ako nisam, evo sada jesam  :D


 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
ma voli on sve, ne bira samo da mrda :)
 

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Poruke
703
Broj reagovanja
0
Lokacija
Novi Sad
Čelavi,što ne odosmo ove zime da ih smaramo mahačima.10 m od obale ,šta je to za nas.
 

hogar_strasni

Senior member
Učlanjen(a)
23.09.2009.
Poruke
155
Broj reagovanja
0
Lokacija
Trstenik
Jes stara tema ali da ne otvaram novu. Da li se prima na popere i gurglere? Idem pocetkom septembra u Sutomore pa da se polako pripremam.
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
Prima se. Samo ga u cg bas malo ima.

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
Bolje na ul varalicarenje i sitne gume.... Bar ce biti akcije. Mada nikad se ne zna.... Ima i dalje velikih riba

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

 
Vrh Dno