CATCH & PAY! Ulovi i plati

rad

Newbie
Učlanjen(a)
21.11.2006.
Broj reagovanja
0
Imam osjecaj da sam malo stariji od vecine vas koji ovde pisete, pa mi dozvolite ( naravno godine ne koristim iz nadmenosti ili zelje da prosipam neku posbnu mudrost) da vam napravim jedno poredjenje:
Godinama sam se bavio alpinizmom, vrloiizazovnim i opasnim nacinom da se osvoji jedna planina, neki poznati vrh...medju momcima koji su tada samnom penjali bilo je onih koji su obicne planinare zvali livadarima, kruskonjama, torbarima i sl. pogrdnim imenima. Uvijek sam bio protiv toga zbog vrlo jednostavne stvari: potpuno je nevazno za ideju sporta, druzenja, prijateljstva, neopisivog uzivanja, kako ste na vrh stigli, da li kroz stijenu ili okolo najnormalnijim puetm, vazno je da ste tamo, da sve to dozivljavate svojom kozom, svojim culima, svojom dusom...
ako mi dozvolite, primijeticu kako isuvise energije trosite ubjedjujuci jedne druge sta je "pravo" a sta "nepravo" musicarenje, prepustimo to svakom od nas pojedinacno da bude sudija i tvorac svog stila, ono sto niko od nas sigurno nece prihvatiti da se jave pristalice teorije ili "prakticari" koji ribu vade redom iz vode, pa cak kad im uopste ne treba, to su bolesnici i nadam se da takvih ovde nema...
U nekim danima u kojima ste sada vi (da ne kazem godinama), znao sam otici pored moje rijeke i satima sjediti da vidim sta ce te junske noci da se dogodi nad vodom, bio bih presretan ako uhvatim neku posebnu muhu, da je odnsem kuci i istu noc napravim njenu imitaciju, kako bih je sutra probao na vodi...naravno, uopste nisam pecao... a tamo klinci koji su nemilice vadili lipljane "dvizce, ne vece od 15-20 cm...znate kako sam sa njima izlazio na kraj? sjednem na neki kamen u vodi, zapalim cigaru i cekam da izbodu sve one male sa svojim sklepanim musicama, velikim ko rode, onda bih ustao i za manje od pola sata uhvatio i pustio nekoliko prelijepih lipljana..Obicno bi tada ostavili svoje bombe zv. vaser kugle i gledali sta radim...kada me sacekaju da izadjem iz vode, obicno sa njima napravim pogodbu, dacu im svima po jednu musicu sa kojom lovim, ako ne budu kasapili one male... ako sam samo i jednog okrenuo u pravom pavcu bilo je dobro...nazalost moje rijeke vise nema, ubili su je tamo neki divljaci, sve su povadili iz nje ili su ih poubijali strjom i svim ostalim monstrouznim sredstvima, samo gledajte da vam se to ne dogodi, da ponete dolaziti na vodu u kojoj vise nista nema...
I trosite svoju energiju da stvarate, ne da se svadjate i rosite u ispraznim i nepotrebnim teorijama...
Citav zivot sam proveo pecajuci lipljane pastrme i mladice, ali ovog ljeta, zhvaljujuci mom kumu koji je ponio svoj musicarski stap na jedno jezere, tako sam uziv ao pecajuci malousnog bassa ( slican velikousnom, odlican borac, da vam to ne mogu opisati...meni je bilo vazno da sam sa svojim prijateljima, da uzivamo i da se druzimo, ugodjaj tog musicarenja bio je potpun....i nemojte da me pitate gdje mi je srce....ostalo je tamo daleko u bosanskim brdima, nadam se da cu jos po neki put imati priliku da lovim srebrnog viteza i pjegavu ljepoticu, bistro vam drugari...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Postovani gospodine Rad, dobrodosli na nas sajt. Drago mi je da ste nam poklonili ovoliko vremena i truda, sto nam ukazuje na vasu volju da sa nama podelite svoja iskustva i nacin razmisljanja. Istovremeno, kazete da ne treba trositi vreme na rasprave, teorije, filozofiju, poredjenja...
Ja, naprotiv, mislim da svaki musicar treba da ucestvuje u ovim "beskonacnim" mudrovanjima, jer je to jedan od najboljih nacina da objasni, sebi samom, a i drugima, zbog cega ga zabavlja ovaj cudan "sport" i zbog cega ne koristi druge, lakse, metode ribolova ili druge oblike zabave. Ovo je forum na kome treba pomenuti i kritikovati sve pojave iz sveta musicarenja, poput "Catch & Release", "Catch & Pay", musicarenje basa, sarana, beovice ili pastrmke, ubijanja ribe, lovostaja i tehnike lova. Svi imaju svoja, posebna, razmisljanja o vecini musicarskih "problema". Zato se musicari, pri skoro svakom susretu, raspravljaju i iznose svoja iskustva, razmisljanja i argumente.
Ovaj sajt je bas zbog toga koristan. Ovde se za delic sekunde susretnu musicari iz svih krajeva sveta (koji znaju nas jezik) i razmenjuju svoje mudrosti, price, uvrede, sale, tajne... Ja se druzim skoro iskljucivo sa musicarima i znam da se njihovi razgovori cesto pretvaraju u rasprave. To je zbog toga sto musicarenje nije jednolican sport, vec pruza mogucnost veoma razlicitih stilova i filozofija.
Dakle, ovde filozofiramo, a na reci musicarimo. Ovde se svadjamo, a tamo uzivamo. Za sve postoji pravo mesto.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Nazalost mislim da nisi u pravi. Gospodin Rad je savrseno objasnio svrhu vremena clanova na sajtu. I to primecuju clanovi. Filozofiranje bez kraja, gde ne dolazimo do konacnog i valjanog zakljucka je besmisleno i oduzima vreme canovima. Nekome da cita, nekome, a to je vaznije, da pise. Bolje je vreme iskoristiti da se opise neka muva, neka taktika i sl. ili neka dobra ribolovacka prica, nego ovako tupiti. Ali ja ne zelim da ogranicavam clanove. Ko zeli da pise nek pise. Ko zeli da filozofira slobodno, samo bez vredjanja!
Salut!

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Gospodo "iskusni musicari": energiju koju trosite na filozofiranje, mogli biste usmeriti na edukaciju nas mladjih kroz interesantne postove, clanke, uputstva i ostale pametnije stvari.
Pozdrav

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Tacno tako. Ja cu se potruditi da vreme koje imam posvetim upravo tome, filozofiranje bez kraja me vise ne interesuje! Samo moram da pratim da se ne vredjaju, a to me jako smara!!
Salut!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Dr. Lucky, kad si postavio ovaj sajt napravio si i ovaj odeljak. Zove se Filozofija musicarenja. Genijalno. A sad se brukas. Ovde treba da zalaze oni koji bi da filozofiraju, a ne oni koji bi da gledaju muve. Ne prodje mnogo vremena, pa se u ovo filozofiranje ubaci po neko sa savetom da bi trebalo da radimo nesto drugo, najcesce, da pravimo muve (!?). Ja uvek radim samo ono sto hocu. Nikad ne radim bilo sta za sta nisam raspolozen. Odusevljen sam sto na ovom sajtu postoji ovaj odeljak. Volim da raspravljam o filozofiji musicarenja, jer smatram da je i samo musicarenje jedna filozofija. A sto se muva tice, mislim da u mojoj galeriji ima dovoljno muva. Cekam da jos nekoliko clanova ubaci bar upola, pa da nastavim da pravim i slikam.
Naravno da stavovi jednog musicara mogu da smetaju i velikom broju ostalih, ali ako nekog od toga boli glava, pitam se : "Koji ce penis ovde i sto ne radi te "pametnije" stvari?"

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
164
Ma Mixmastere pusti kraju...nego samo da znas kakav sam ti poklon spremio nisi ni svestan. Simpson je vec upoznat, zato ga molim da to ostane tajna.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Odakle ti to da na sajt dolaze ljudi da bi filozofirali. Mozda dolaze ljudi koji bi zeleli da uce musicarenje. Mozda oni koji bi razmenjivali musicarska iskustva. Odeljak postoji i dobro znam zasto sam ga napravio, ne terba da me ti ucis. Isto tako znam da sam napravio delove koji se dosta slabo koriste. U tome je i problem, filozofija oduzima vreme ljudima. Ali kao sto rekoh neka svako koristi sajt kako on smatra da treba. Ja da ulazim u neko filozofiranje bez kraja i vajanog zakljucka nemam nameru. Ko hoce super!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ako je Mixmaster aktivan u odeljku za filozofiranje, to znaci da je sve ostalo slabo poseceno? To znaci da je "filozofski" deo dobro posecen. To je matematicka nejednacina. Potvrdilo se ono sto nisam ja izmislio, musicarenje je filozofija. Zato je ovo najjaci deo ovog sajta.
Na stranim sajtovima postoje recepti za sve muve i do detalja su opisane tehnike lova musicama pastrmke i lipljena, pa opet ljudi posecuju ovaj sajt. Zasto to rade ako je pun filozofiranja, a ostali delovi su slabi (Laki tako kaze)?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Zato sto se uludo nadaju da ce nesto pametno da procitaju, ono sto ti zanemarujesi spomonjes kao nebitno (takve su tvoje reci). Ali me sekiraj se cika Mixu, ostali NEzanimljivi delovi bice odradjenii to veoma brzo, a kome je do filozofiranja samo napred!

Roda Fly

Junior member
Učlanjen(a)
01.09.2007.
Broj reagovanja
0
Nov sam na ovom sajtu pa sam malo citao sta je sve do sad napisano ovih dana a ima mnogo toga pa da i ja dodam koji redak! Po meni je C&R cista izmisljotina, da je prirdno i normalno tako bi bilo od uvek, jos od kad sam poceo da musicarim a ima vec godina sasvim je prirodno bilo da ribari nose svoj ulov kuci, a ribe je bilo i to mnogo vise nego od kako su oni nasminkani poceli da je svu vracaju nazad naravno ribe ispod mere treba vratiti nazad i tu se slazem da je C&R ok! Za mene je svakako sveza riba ulovljena na nekoj reci sladja od one sto mogu kupiti na pijaci! :drool:

Roda Fly

Junior member
Učlanjen(a)
01.09.2007.
Broj reagovanja
0
Tema vezana za "Ulovi i plati" i "Ulovi pa vrati" me podstakla malo na razmisljanje. Mnogo puta mi se desilo da recimo uhvatim punu cuvarku klenova ili par lepih pastrva koje ponesem kuci ali po povratku kuci obicno budem umoran od celodnevnog bazanja po vodi pa mi se neda cistiti ribu i razdelim je komsijama. Nisam neki mesar jer vratim ribe vise nego svi oni usminkani musicari, sto kao nesto filozofiraju uhvati pusti. Naravno sa druge strane netreba ni preterivati sa odnosenjem ribe. Od pre jedno 5 godina obicno primenjiva da ribu ocistim na licu mesta po zavrsetku pecanja, cak u rancu nosim i noz samo za tu namenu. Cini mi se da je ovako pripremljenja riba mnogo svezija, na kraju i bolja ukusnija nego kad je ocistim po povratku kuci. Ali svakako nema premca kad se vratim sa vode a zena pripremi svezu ribu! Neznam dali neko od jos neko od vas praktikuje cisenje ribe po zavrsetku pecanja? ili je cistite kuci?

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Kad sam je nosio, uvek sam je cistio na vodi, sto bih kuci pravio svinjac? Ipak, ne secam se kad sam doneo zadnji put ribu, jer pecam gotovo stalno na reci gde je propisan C&R. Licno smatram da je to nepotrebno kao stalno pravilo, ali to je bila zelja upravljaca reke, pa je tako propisano. Ultimativni C&R je suvisan i samo pokazuje iskljucivost koja nigde nije dobra, a u ovom slucaju govori i o nedostatku znanja ribarstvene biologije (o psiholosko-socioloskim aspektima nepopustljivog zalaganja za C&R ne bih, ali bi bilo divno ako bi neko kompetentan, ukoliko ga ima, malo dao po esejistici na tu temu).

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Pa [to im ne očitaš lekciju(izvini na ti).Ti si biolog.Ni ja nisam lud za c&r,više sam za selective harvest,a iskreno,mnogo volim da jedem ribu.Nisam ni za ono što sam nekad radio,78 baseva na stringeru.Sad me sramota,al jbg,idemo dalje.Volim da ponesem ribu kući,naravno kad mogu i u nekoj normalnoj granici.Ja i sRibnika donesem Kalifu,kad je ima.Inače poštujem c&r,gdje moram.

Vrh Dno