CATCH & PAY! Ulovi i plati

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Reci(napisati)pravom ribolovcu, musicaru da je kasapin, je jedan od najvecih komplimenata. Ta rec je toliko uvazena u svetu musicarenja da je i jedna muva dobila naziv po tome: Bloody Butcher. Taj "epitet" znaci da musicar ne bleji pozirajuci sa jednim te istim lipljenom vise puta, a ostalo vreme provodi hvatajuci leptirice, motajuci cigare, ispijajuci kafe, razgledajuci stapove i muve ostalih ribara...,vec su mu ruke krvave od uspesnog ribolova. Taj ima sta i da pusti i da ponese!
Dakle, komplimenti poput mesar, kasapin, ubica, vidra, cepac, razbojnik... nisu noviteti u svetu musicarenja. Zahvaljujem svima koji ih meni dodeljuju.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Pa dobro svako ima svoje shvatanje, neko voli da je kasapin i da nosi kesu za pojasom, neko voli i da vrati ribu. Neko kaze C&R, a neko kaze treba prodavati ribu. Neko misli da je plemenitiji cin gusiti ribu u kesi do njene smrti, nego vratiti je tamo gde joj je i mesto. 100 ljudi 100 cudi!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Danas sam vracao sve ulovljene klenove. Kao da me ovaj zastareli pokret C&R, jos drma. Nece to jos dugo. Nijedna moda nije dugo potrajala. No, toliko ih je malo u delu toka Nisave na kome sam danas musicario, da bi bilo glupo odneti ih. Sa tugom sam posmatrao prelepu reku koja je stradala ne od ribolovaca ili ribokradica, vec od neceg sasvim drugog. Od hidroelektrane.
Zato, braco musicari, poslusajte starca Mixmastera; Lovite dok imate gde, jer ne zna se kome ce sutra pasti na pamet da preostale reke unisti. Postoji milion nacina za to. Nasi najveci neprijatelji, ljudi koji se ne obaziru na prirodu, u stanju su da za veoma kratko vreme, reku u koju smo zaljubljeni zauvek pretvore u sranje.
Postoje plovkarosi, varalicari, ribokradice, mrezari..., ali to su sve svojevrsni ljubitelji prirode i reke. Svi oni su mala deca u poredjenju sa industrijalcima, politicarima i jebanim energeticarima, koji mogu jednim potpisom da uniste sve musicarske snove! A oni su najmocniji. "Bogovi" koji hodaju zemljom.
Zato i nije toliko vazno da li i na koji nacin eksploatisete preostale terene- Da li cete platiti ribu, pa je odneti (pojesti, prodati...) ili je svojevoljno ili po gazdinom propisu osloboditi. To je na vama. Svejedno je. Nikakvu narocitu stetu, niti korist rekama necete doneti. SVE SE DA OBNOVITI I SVE SE MOZE UNISTITI. A o takvim stvarima odlucuje samo "GAZDA".
Kada bi neki guzonja, koji palnira da unisti npr. reku Taru i Moracu i ispregradjuje ih branama, procitao da mi raspravljamo ovde o tome kako da sto manje uznemiravamo ribe, a istovremeno ih lovimo, iskidao bi se od smeha. On bi svima nama preporucio isto sto i ja: Momci, pecajte dok ne dodje budala na vlast, jer ko zna sta ce mu pasti na pamet! Planovi pojedinaca su takvi da se jednom musicaru samo moze dici kosa na glavi!

drbane

Newbie
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
“ULOVI I PLATI” na nasim rekama sa potocarom nije dobro ni izvodljivo resenje, evo I zasto:
Prirodna produkcija ukupne biomase potocne pastrmke na salmonidnim vodama je 7(na bujicnim potocima) do max 15 Kg(na hranom bogatijim vodama) po hektaru recnog toka-godisnje. Ako je primera radi prosecna sirina jedne salmonidne vode 5m to znaci da je prirodna produkcija do 15Kg pastrmke na dva kilometra toka. Prirodna produkcija u izuzetnim situacijama kada se poribi voda bez predatora bogata hranom(naprimer ispod neke akumulacije, ili gde ranije nije prirodno bilo pastrmke ) moze biti I dosta veca ali to traje svega par godina I po uspostavljanju normalne bioloske ravnoteze – opet se svodi na isto – maksimalno 15Kg produkcije biomase pastrmke/ha godisnje. Ove podatke nasao sam u univerzitetskom udzbeniku “ribarstvo” – dakle nesto sto je naucno ispitano I potvrdjeno.
Sa druge strane, poribljavanje se moze izvrsiti samo sa mladji duzine 8-12cm(ako hocemo divlju, a ne ribnjacku pastrmku) a takvim ribicama treba 1-2 godine samo da dostignu meru od 25cm.
Lako je izracunati da se naprimer iz jedne manje pastrmske reke prosecne sirine 5m i duzine 10Km moze godisnje izloviti najvise 75Kg, to je “visak” koj nam priroda dozvoljava I daje. Tih sedamdesetak kilograma moze izloviti desetak ribolovaca koj na takvu reku izadju po 7 puta godisnje sa prosecnim ulovom od 1kg dnevno.
Nas musicara vec ima mnogo a pastrmskih reka malo. “ULOVI I PLATI” definitivno ne valja, I dozvoljeni ulov od 3kom. dnevno kako pise u dozvoli, na srpskim rekama je mnogo. “UHVATI I PUSTI” je odlicno resenje, barem za reke sa potocnom pastrmkom. Od Srpskih reka na kojima se aktivno lovi relativno bogat riblji fond imaju samo Djetinja I Gradac - gde vlada sportski duh, I velika vecina ribe se vraca – sve ostale reke na kojima se slobodno peca I odnosi riba, daleko su siromasnije.
“ULOVI I PLATI” bi moglo da se organizuje za ljude koji bi takvo musicarenje voleli(a I sa ribom nek rade sta hoce), u cemu zaista ne vidim nista lose, kada bi postojala neka zatvorena jezerca sa kalifornijskom pastrmkom ili komercijalni reviri – ali toga trenutno u Srbiji nema.
Pa ipak moram da reagujem na reci koje sam u forumu o ovoj temi procitao.
Sto se tice pravdanja prodaje ribe, pokrivanja troskova ribolova od tih para, I sve to predstavljati “profesionalizmom” uz godisnju sportsku dozvolu koju posedujes… Zgrozen sam… Da nisam slucajno dospeo na ovaj sajt koj mi se u sustini veoma dopada– ne bih znao da takvi “musicari”(kasapini) uopste postoje. Srecom na celom ovom sajtu je samo jedan “negativac”. Smatram da I taj covek ima pravo na svoje misljenje, ali ma koliko se batrgao da nas ubedi da je on u pravu – nikada mu to nece poci za rukom.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
drbane wrote:
Od Srpskih reka na kojima se aktivno lovi relativno bogat riblji fond imaju samo Djetinja I Gradac - gde vlada sportski duh, I velika vecina ribe se vraca – sve ostale reke na kojima se slobodno peca I odnosi riba, daleko su siromasnije.

Moram samo da reagujem na ovaj deo! Za Djetinju nemam pojma ali Gradac je osakacen definitivno, a to je pokazala i ovogodisnja prodaja godisnjih dozvola! Po stoti put se pokazalo da ljudski faktor i nesposobni tim koji gazduje revirom, moze da osakati reku za samo jednu jedinu sezonu. A da bi dostigao nekadasnji nivo potrebno je najmanje 3-5 god pod idealnim uslovima.
Tuga i zalost za onakvu lepotu!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Skoro da se u potpunosti slazem sa Drbanetom, ali problem spore reprodukcije potocne pastrmke, nece resiti mrtvo slovo na papiru "Catch & Release". Negativac kog zamislja sam izgleda ja, jer je dosao do pogresnog zakljucka da ja preporucujem sportskim ribolovcima da prodaju svoj ulov. Drbane je pogresno protumacio moje reci. No, ipak cu ga ubediti da sam mozda u pravu, imajuci u vidu da razmisljamo veoma slicno. Medjutim, samo onaj ko ne poznaje prilike na nasim planinskim rekama, moze zakljuciti da je spas u C&R principu. Moze biti, ali ako uvazeni Dr postavi "ceke" sa najmodernijom opremom za danonocno posmatranje nasih pastrmskih reka. Tek tada bi mu uspelo da nagovori musicare da oslobadjaju sve ulovljene ribe. Ja sam jedan od retkih koji bi odmah pristali da ne ubijaju ribu, ali takvi su vrlo retki. Ja to odlicno znam! Dakle, C&R je resenje za nase pastrmke isto koliko je i komunizam resenje za novi svetski poredak. Uostalom svaki C&R revir je propao ili ce uskoro propasti!
Drbane je potvrdio moje reci da pastrmke moze imati u izobilju iskljucivo ako se reka poribljava redovno i to, lovnim primercima. Kapaciteti nasih ribnjaka su neiskorisceni i vape za narudzbinama potocnih pastrmki. Sve sto se izvadi, ubacilo bi se, odmah! Divlja populacija bi se zadrzala samo u tokovima zabranjenim za ribolov. Resenje je jednostavno.
Ja garantujem da ce uskoro nase planinske reke dobiti privatne korisnike i da ce posle nekog vremena gazde zameniti zastareli "Catch (obavezno-PAY) & Release" sa "Catch & Pay" i da ce prvi reviri koji prihvate ovaj sistem biti najbolji i najcenjeniji kod musicara. Ne zato sto ce moci da jedu, poklanjaju ili prodaju ribu (sto nijednog musicara kog ja znam ne zanima), vec zbog toga sto ce takve reke biti pune svezih, zdravih i nikad udicom ne prevarenih riba!
Ako ovo jedan musicar, ljubitelj potocnih pastrmki ne moze da shvati, a one koji razmisljaju kao ja naziva negativcima, onda je stvarno DR!

drbane

Newbie
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Znaci I Gradac je postao kao I vecina nasih reka postao prosecan . Hvala na informaciji Simphsone. Znao sam Gradac iz nekih vrlo skorih ali boljih vremena, zato sam tu reku I pomenuo kao primer. Znam I ja da se reka moze upropastiti za jednu sezonu. Zao mi je sto se to dogodilo I na tvojoj omiljenoj vodi…
Dragi MIX tvoje reci nisam pogresno shvatio. Ti si bio veoma konkretan I jasan I sam si napisao da si prodavao ribu, pravdao prodaju ribe, pravdao pokrivanje troskova ribolova od tih para, I da ti je kompliment da te ljudi zovu “kasapin” – zato si negativac. Ti si pogresno shvatio moj tekst, zato te molim da ga procitas ponovo.
Lepo sam rekao :” “ULOVI I PLATI” bi moglo da se organizuje za ljude koji bi takvo musicarenje voleli(a I sa ribom nek rade sta hoce), u cemu zaista ne vidim nista lose, kada bi postojala neka zatvorena jezerca sa kalifornijskom pastrmkom ili komercijalni reviri – ali toga trenutno u Srbiji nema.” (eto, moram dva puta da ponavljam jedno te isto, zbog ljudi koj to ne kapiraju, ali sam ipak bio jasan da dopustam da postoje I takvi reviri. Ja cak I odlazim povremeno na takve revire u Bosni, a bio sam cesto I u Sloveniji)
Govorim sta je bolje resenje u nasoj trenutnoj situaciji, dnevne dozvole na komercijalnim revirima bi bile skupe (20-50 EUR), meni novac nije problem I ne govorim to zbog sebe vec zbog musicara koj sebi to nebi mogli da priuste(a ribu ne zele da ubiju I prodaju-kako si im ti predlozio,da pokriju troskove).
“uhvati I pusti” rezim bi mogao da vazi I uz dozvolu koju sada placamo-a od novca koj placamo za te dozvole sigurno mogu da se pokriju I ribocuvari. Populacija pastrmke bi vremenom rasla, a lovili bi I krupnije primerke. Teze bi ih prevarili ali u I tome ima svojih cari. Takvi reviri postoje u celom svetu I nevidim razloga zasto ih ne bi bilo I kod nas.

rad

Newbie
Učlanjen(a)
21.11.2006.
Broj reagovanja
0
Ovo je tema duboka ko najdublji vir na Drini, u kratkom: tamo gdje pocinju pare, prestaje ljubav, fer odnos prema sportu i mnogo cega...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Drbane gresi, kada samo pomisli da je naisao na plitkoumnog sagovornika, koji ne shvata njegove reci. Cika Mixmaster, ne da ih shvata, nego ih ima u malom mozgu jos od najranijeg detinjstva. Drbanetova ideja o C&R principu, nije novost kod nas. Samo na Musicarskoj Sekciji USR Nisava se o tome raspravljalo jos od pre desetak godina. Zapravo, o tome smo prvo raspravljali. Trebalo nam je cak nekoliko godina i brojna iskustva sa najrazlicitijih revira koje smo obilazili da dodjemo do zakljucka da je C&R los iz mnogo razloga i neprimenljiv na divljim srpskim rekama. Ne pisem ti ja ovo zato sto sam malouman ili DR, vec zato sto se time bavim decenijama. Ako se upoznamo uzivo, vrlo rado i jednostavno cu ti u praksi dokazati da ono sto ja kazem (pisem) ima smisla.
Jos nesto, ti si nov na sajtu i ja bih vrlo rado saznao iz kog si kraja (grada). Mozda bi i to delimicno objasnilo tvoj negativan stav prema mojim razmisljanjima.

forelle

Junior member
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Potpuno se slazem sa Dr.Banetom. Obozavam da pecam pastrmke. Student sam i zaista ne bih sebi mogao da priustim dodatne dnevne dozvole, pa bile one i samo 5 ili 10(eur). Siguran sam da pastrmke koje bih ja pecao a koje bi pecala i vecina posetilaca ovog sajta – ne bi bile ostecene i povredjene kako tvrdi MIX-on sigurno ne koristi udice bez kontra kuke, vec neke “najace” –“mesarske” (iz straha da mu ih riba ne ispravi i pobegne mu, kako je pisao u temi o musicarskim udicama), zato on tvrdi to sto tvrdi i ne iznosi nikakve valjane argumente. Ja “sportske” udice koristim vec dve godine, nikada nisam primetio da sam neku od riba povredio da nije mogla da se oporavi - kako to tvrdi MIX. Kada pecate udicom bez kontra kuke oslobadjanje je vrlo lako, ne moramo ni ribu da vadimo iz vode…
Zaista bih voleo da postoje neki “cach&realise” reviri sa lepom i krupnom ribom na kojima bih mogao da pecam sa republickom dozvolom.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Pozdrav novim clanovima i dobrodosli na sajt. Mnogo sam umoran da bi dalje pisao.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja pozdravljam nove clanove, Lakija, kao i svoju mnogobrojnu familiju. Obecavam da necu vise da pisem o tome kako ribari povredjuju ribe, ribarima! Dosadno je, brate, pisati nesto sto niko ne zeli da razume. Catch & Release reviri ce se uskoro formirati svuda po Srbiji, pa ce ih posle par godina kritikovati ovi sto imaju jaku zelju da na takvim mestima pecaju. Ukapirace vrlo brzo, da ako negde moze da ti dosadi pecanje, to je onda C&R revir. Naravno, ne odmah, ali posle desetak ribolova, covek se malo zapita. Kod nas jos uvek postoji manjak C&R revira, pa svi (a narocito novajlije) mastaju o njima. Bice toga momci, ne brinite. Dok ima ko da plati, imace i ko da uzima pare. Ali, kada bih ja pravio revir, on bi bio Catch & Pay. Bas onakav, kakvi ce biti reviri kada se prevazidje C&R euforija. Prorok- Mixmaster. Setite se, molim vas, mojih reci za jedno desetak godina! Sada je rano da raspravljamo o takvim stvarima. Dolazi do previse nesporazuma. Ipak, ne mozemo preskakati "uobicajeni" redosled: Posle istrewbljenja ribe, formiraju se C&R reviri. Pristajem na to. Mora, izgleda, tako. A sta je sledeci korak, videcemo. Ja samo htedoh da ga preskocimo, jer sam ubedjen da nije dobro resenje. A nisam ja jedini. Ima u svetu puno musicara koji su protiv klasicnog C&R fazona. Zasto i kod nas ne bi bilo takvih? Zasto odmah pomislite da protivnik C&R-a, voli da ubija ili jede ribu? Ja ne volim.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
postoje i CATCH & PAY vode koje mogu da dojade, opet razlicite su. Jedne su prelake za lov dok druge su takve da se covek pita jel to on peca u bunaru ili...? (Sve ovo iz mog iskustva)
Ima svega, svega ce i biti sada i u buducnosti. Koliko prednosti toliko i pomanjkavosti kako u c&r tako i u CATCH & PAY.

forelle

Junior member
Učlanjen(a)
19.11.2006.
Broj reagovanja
0
Boze...kada bi samo ovaj MixMaster prestao sa tim njegovim :"cika Master, mudrac, prorok, "upamtite to i setite se za desetak godina...", ja vas sve znam i poznajem i ako vas u zivotu nisam video, sve imam u malom prstu i td. i td.....bla, bla, truc ,truc........ :hammer:

Vrh Dno