Cekrk i struna klase #0

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
za lov npr. pastrmki na malim recicama ili na potocima gde ribe nema gde da begaju je I nula sasvim dovoljna...tu je dovoljno I samo 5m backinga  :D ili za lov nekih manje borbenih riba od pastrmki isto na malim vodama to je sve sasvim ok.

Iskreno, I na mnogim vecim vodama sirom nam nasega balkana koliko cesto vam se desava da vam pastrmka ili lipljen odvuku kanap I vise metara backinga?! Klen mi to nikada nije uradio a imao sam ih dosta od 50cm sto na jezeru sto na rekama, jake I zdrave ribe ali ne tako jake ko one prave pajke koje ti skinu 50m backinga u samo jednom sprintu. Od svih riba koje mi redovno odvuku I desetine a nekada I skoro 100 m backinga su sarani, pastrmke od 60cm pa na vise i mrene od 60 cm na vise. Ove godine sam prvi put zakacio takvog lipljena koji mi je skinuo barem 20m backinga da bi ga skoro pred nogama izgubio a bio je debelo preko 50cm.

Zato takva nulica sa nulicom stapom za lov mini nimficama I mini suvim musicama na tankim predvezima se moze komotno koristiti I na malo vecim rekama za lov riba I do 40cm.

Istina je da nikada nisam lovio tavim priborom ali nekako mi je logicno da se sa time isto moze sasvim lepo zabavljati.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Ma gledam za Gradac ali je bas zeznuto naci cekrk i strunu a da mi to odgovara dubini dzepa pa se sad dvoumim izmedju neke 4 ke 8 fita ili te 0 8 fita :(

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
NULA ako mislis loviti mikro musicama I predvezima....a borbe ce biti I sa najmanjom ribom da tako kazem spektakl  :lol:

A ako oces nesto prakticno I da lovis sa svakojakim pastrmskim musicama sto ukljucuje cak I strimere neke srednje velicine je cetvorka najbolje resenje.

Ako oces finjaka onda neki fiberglas cetvorka full flexy ;) pa imas onda pun komplet...osetit ces svaku ribicu a I spopasti se sasvim normalno I sa vecom ribom.

ILIJA

Senior member
Učlanjen(a)
29.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ne razumem zasto  izabrati izmedju #0 i #4 ?
Ima i izmedjubroeve. Ja sam imao #4 ali iz slicnjih razloga kao i ti sam kupio #3.
Sa njom ne ocekujem da mogu da bacam strimere ali ocekujem da cu uzivati i kad pecam pastrmke od 10- tak cm.
Ocekujem pa mogu lepo da prezentujem suvu musicu kako treba.
Ja bi rekao da je #4 mnogu slicna sa #5, dok je #3 mnogo slicna sa #0.
Neznam dali sam bio jasan? :-\ Ne mislim po karakteristikama vec po nacinu pecanja.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Najgore je ekpersimentisati a sve to platiti iz svog đžepa!
Ja stalno mjenjam pribor jer stalno pokušavam da osjetim drugi pribor,klase i slično.

Kod nas je slabo zasutpljeno UL mušičarenje,svakom početniku se predlaže jači od potrebnog.
Čitam strane forume i imaju ljudi UL kategoriju koja se svodi do 3#,preko toga ne računaju u UL.

Ako administracija dozvoljava da postavim lik ka tom američkom forumu,dosta podataka o UL priboru!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
znam da nije lepo da coveku kvarim oglas ali moram da isnesem svoje misljenje.  :D
pribor klase nula je neozbiljan i cisto izdrkavanje . neki minimum a da sluzi potrebi je klasa 4 ... neki lagan medium savitljiv stapcic od 8 fita . sve ispod toga je neozbiljan pribor koji mnogo ogranicava ribolovca . jedino ako se opredeli za pecanje na potocicu malecnih ribica sa sitnim muvicama . to za moje pojmove i nije pecanje vec zajebancija ...zato sam i napisao da je pribor neozbiljan.
ukusi su razliciti i ja mislim tako , a to nije i nemora da bude pravilo . zato svako neka peca na sta voli i kako voli i zato se verovatno i pravi takav pribor.  :)

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Naravski svako ima svoj ukus.Mislio sam za Gradac ali jebada je naci strunu i cekrk..pa ce moj izbor biti pre neka 4 ka od 8 fita mada ko zna :) budala sam ja teska :)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
na gradcu se hvataju sasvim krupne pastrmke . sta ce ti nula ? da ti riba bezi po granju i kida tipet? za gradac je po meni taman cetvorka . a nista ne fali ni petici koju verovatno vec imas pa mi nelogicno da investiras u pribor samo za gradac? ukokas gomilu evra u pribor za reku potok koju posetis nekoliko puta a vec imas pribor? sta znam...to je neka moja logika kojom se vodim . ja bi na tvom mestu kupio sesticu i jurio beluna po savi i dunavu i povremeno isao na izlete do obliznje velike morave . dobro pecanje a jeftino . uslov je da imas slobodnih dva sata popodne i pravac voda na musicarenje.
izvini sto ti se mesam u izbor i oglas . napisao sam neko svoje razmisljanje a ti ces uraditi kako volis i mislis da je pametno  ;)

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Ok je to samo sam hteo da vidim kakvo je stanje sa tim strunama 0 i cekrcima ali vidim da od toga nema nista i da je bolje neka varijanta 4 od 8 fita a posto imam vec 5 cu pokrivam vecinu voda kod nas a i sire :)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
moje misljenje, samo da ponovim, cetvorka full flexy akcije I imas stap za garadac, pun merak I sa malim ribama a i sa velikima. Cetvroka full flexy, mid flex ili fast su tri razlicita stapa iste wt klase. Jos ako se i u duzinama razlikuju su totalno drugaciji....

ako nabavis glass full flex stap wt4 7'7'' ili 8' imas savrsen meraklijski stap za gradac. Ako nabavis i obican karbonac wt4 8' srednje akcije opet imas super stap sa kojim pokrivas skoro sve potrebe na takvim rekama.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Evo gledaj sad ovo pa biraj  :lol: :lol:

Ovaj jako dobro poznam  ;) I svakom bi ga preporucio za finiji oblik musicarenja iako mu nije problem nikakav strimer frljnuti...govorim o modelu wt4 7'7'' dok su nize klase za moj pojam ko kuvane spagete  :) http://www.scottflyrod.com/catalog/details/f2

Onda dolazi  obzir I GLASS novotarija od Orvisa http://www.orvis.com/store/product_directory_chart.aspx?dir_id=758&group_id=759&cat_id=5114&subcat_id=44125
A ako sikopas staru Orvis super fine seriju to je perfektna opcija I mnogo jeftinija. To ti ja toplo preporucujem.

Nesto jeftinije a opet fino je Vision CULT ili ako pronadjes kakav GREYS GRXi stara serija sa isto srednjom akcijom sto je jos jeftinije. Obe serije sam probao I to su stvarno super stapovi  s tim da sam jednog grxi imao. Ovde imas bas takvog CULTa I to polovnog http://www.aos.cc/shop-fly-fishing/2nd-hand-fly-tackle/vision-cult-4-8-0-rod-2nd-hand.html

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
sasats je napisao(la):
pribor klase nula je neozbiljan i cisto izdrkavanje . neki minimum a da sluzi potrebi je klasa 4 ... neki lagan medium savitljiv stapcic od 8 fita . sve ispod toga je neozbiljan pribor koji mnogo ogranicava ribolovca . jedino ako se opredeli za pecanje na potocicu malecnih ribica sa sitnim muvicama . to za moje pojmove i nije pecanje vec zajebancija ...zato sam i napisao da je pribor neozbiljan...

Za nulu se slažem, ali ne i sa tim da je sve ispod #4 neozbiljan pribor. Trojke su sasvim upotrebljive alatke, posebno
uzevši u obzir koje vrste riba najčešće ljudi love, koliko teškim nimfama - koliko krupnim suvim mušicama, kolike su nam ribe uglavnom plen i kolike su primerene distance na koje se baca.                                   

Vrh Dno