Cime konkretno na klena ?

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Da, da, Bucko... To su ti gundelji na koje klen cesto ludi u to doba, al' najgore je kad se zadesi da je bas tih dana voda mutna (kao prosle godine) i onda sve u sesnes'!

Inace, pitanje za sve klenolovce: da li idete na klena ovih dana? Gde mislite da stoji klen u ovom periodu? Cime ga sada prevariti? U kojim vodama ga traziti?

Bucko M.

Senior member
Učlanjen(a)
30.11.2011.
Broj reagovanja
0
  Crni,Eko hvala.Namerno je buba socnija jer su uglavnom u to vreme vode blago zamucene,a sto rece X FAKTOR cesto njihovo vreme prodje u

vodama nemogucim za pecanje. Za kolegu  X FAKTORA info,jedna od buba podseca na gundelja koji dosta rano proteze krila,cesto dok se vode

bistre,a one sitnije borde sam opisao gde se nalaze i celog aprila su''tamo'',samo protresi grancicu i broc,po6-7 kom .u vodu. Toliko su tvrde da ih

udica jedva probada (dok sam kao klinac pecao na pust bez olova,muka ziva ). Kroz Jagodinu protice manja reka Belica mirnijeg i regulisanog toka

koja je opasana setackim bedemom, brzo se zagreva i ranije klen proradi,pre zadnjeg snega (oko 20 dan),su klencici od oko100 gr u mutnjikavoj vodi sa povrsine kupili sve sto pliva od muva. Uzimao je suvog fazana i sve vatijante suve muve u tamnijoj verziji BLACK GNAT.
Udarao je uz samu obalu. Ma kupioje mravice,bambulice,sve sto pliva :tbumb: Ta reka je trenutno u sijera verziji i ako Bog da za 2 dana
postavljm slike klencica . Cesto klen trazi bas sitnije suve na #16-icama i uglavnom su sitniji aktivni.

Nimfe su sigurnije,ali ja sam ''strunas'',samo lovim suvom pa i decembra :tbumb:

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Ja bas kopam sad po ovom klenovskom podforumu. Citam, razmisljam gde bi to bio krupan (pa i popularni porcijas) klen u ovo doba, s obzirom na uslove u Srbiji, gde je do pre nekoliko nedelja sve bilo pod ledom. Slucajno naidjoh i na onu temu o klenu u brzaku, pa naucih nesto odatle... Sad kujem planove za leto.
Ali bas me zanima sta i gde to jede klen sada, jer - u vodi je sigurno, samo treba naci mesto, i hrani se, sigurno, zivo bice je! Treba razmisljati "outside of the box", treba postati majstor...  :blush:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ako želiš klena kapitalca nije u jatu (govorim o ribama od oko 3kg pa na više) brzaci su svakako mesta koja treba sada pretražiti a i on voli da se parkira iza ili ispred neke prepreke u vodi. Ispod krošnji ga obavezno potraži. Ako ti je voda bistra i imaš neki miran i dublji deo vode....voli on i tu da propatrolira ;) pa baci oko i tu. Tanak i dugačak predvez sa pravom prezentacijom bez šljapkanja kanapa po vodi bi trebalo dati uspeh.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Kod mene na Drini što je krupniji klen to je u dubljoj vodi,samo pred mrijest ženke se napakuju u određenu zonu.Prelaz iz plitkog u dubinu,mirna voda,one na dnu.Rijetko kada se krupna klen izvuče u plitku vodu.
I ja ga planiram tražiti ljeti na brzacima,mislim da je tada najizloženiji.
U te svrhe kontam neke teške čupave nimfe ili mini strimere.

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Najkrupnjiji klenovi kod mene na Ibru vole krajeve brzaka, gde voda postaje dublja i pocinje da formira vir. (barem po nekom mom iskustvu i iskustvu mog caleta koji voli da varalicari klena) Valjda tu ima najvise hrane. Nisam znao kako mu u tim delovima prici musicarskim priborom. Znam da je tata na takvim mestima 2 dana za redom imao po 2 klena koja bukvalno nije mogao da izvuce  :eek: To uopste nisu smesne ribe, treba osetiti tu silinu koju jedan odrastao covek ne moze da dovuce na obalu. Primetio sam da krupan klen u takvim delovima ume da mu pokupi varalicu cim ona padne u vodu i napravi plop efekat poput bambule! Ali mi se nekako cini besmisleno da ja bacam bambulu u tako brzoj vodi ako su oni na dubini od metra i vise... Ne znam bas koliko bi nimfe pomogle u ovom slucaju. Strimeri bi sigurno dali neki rezultat, samo ne znam koji i kako ih prezentovati klenu u toj brzoj vodi.

Ima jednu suludu ideju, ne znam da li ce da se isplati, ali forsiracu je par puta u toku sezone, cisto da proverim! Pokusacu da lovim klena POPERIMA... Mozda ce nekom biti smesno, mozda ce neko misliti da ce se klen plasiti plopkanja, ali... mi generalno najvise klenova i dobijamo na taj "plop" bambule ili policelonke + znate i sami koliko ljudi upecaju klenova na male zabice koje se mogu naci u travi pored obale! Zato mislim da bi neki poper koji lici na žapče bio prava kombinacija za klena...

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Klena lovim skoro cjeli život i usavršio sam se na spin varijanti ali da mi je na fly i da komad bude odličan,a to je za mene preko 50cm.
Doduše situacija na vodi je poražavajuća.Krivolovci istrjebljuju svakim danom sve pa je i klen nastradao.Nekada su se često viđali,kako patroliraju uz obalu ili pod nekom krošnjom lijeno odmaraju.A ulazili su i u manje pritoke redovno.
Danas kao da je naučio i drži se strogo dna,baš kao što ti kažeš na dnu vira leži!

stepa

Junior member
Učlanjen(a)
12.11.2009.
Broj reagovanja
0
Bice lovna,ali steta sto su fotografije lose pa se ne vidi lepo musica...  :doh:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Xfactor je napisao(la):
Ima jednu suludu ideju, ne znam da li ce da se isplati, ali forsiracu je par puta u toku sezone, cisto da proverim! Pokusacu da lovim klena POPERIMA... Mozda ce nekom biti smesno, mozda ce neko misliti da ce se klen plasiti plopkanja, ali... mi generalno najvise klenova i dobijamo na taj "plop" bambule ili policelonke + znate i sami koliko ljudi upecaju klenova na male zabice koje se mogu naci u travi pored obale! Zato mislim da bi neki poper koji lici na žapče bio prava kombinacija za klena...
odgovorno tvrdim da neces nista uraditi  :blush:
svaki bar pristojan klen nikako ne trpi bilo kakvo neprirodno kretanje muve na povrsini . iskljucivo voznja brzinom vodenog toka i nista drugo .

Vrh Dno