Čovek koga sam susreo je mušičario, a nije lovio na seljački "pec". U rukama je imao štap, konac i lovio mahanjem bez ikakvog plovka, perca, otežanja...a koristi isključivo veštačke mušice.
Meni je posebno simpatično i što je skroman i tako živi, što je dodatni plus njegovoj "čistokrvnosti". Ja nikada neću prihvatiti da je pravi mušičar onaj ko uloži 30000 eura u sport. Ovaj je uložio samo svoj talenat, volju i znanje.
Oduvek su mi takvi bili uzor. On je pomalo prljav, pocepan i na vodi ga zanima samo jedno- ulov i dobra zabava mušičarenjem.
Taj čovek nema nikakve komplekse. Nikada nije video kataloge firmi Orvis, Sage, Scott..., a još manje mu je poznato čemu služi kompjuter i šta mi sada radimo.
Svoj život mi je opisao u par rečenica. Pre podne radi (ali ne preteruje), a svako popodne, ako klima dozvoli, provodi na Toplici loveći klenove mušičarenjem.
Sav ulov zadržava, a dozvolu ne kupuje, jer nikada u životu nije video ribočuvare. On kao da živi u džungli Amazonije. Donese svoje klenove kući i isprži ih za svoju brojnu porodicu. Nikada nije lovio ribu na drugi način.
Stariji je od mene najmanje 10 godina (dakle oko 50), a deluje kao da bi mogao da istrči maraton. Osmeh mu se nikada ne skida sa lica, čak ni kada se pored njegove reke parkira skupoceno vozilo i iz njega izađu moderni mušičari sa tamnim naočarima, svemirskim prslucima, kombinezonima do guše, tankim štapovima i prelepim čekrcima. Potpuno je ravnodušan na tu pojavu i nije spopao on mene, već sam ja njega startovao i bio mu zahvalan što je proveo svoje dragoceno vreme sa mnom.
Nisam ga fotografisao, jer bi to bilo isuviše drsko, ali baš žalim što ne možete bar na slici da vidite mušičara koji je nesumnjivo "čistokrvan". Možda nije toliko nepristojno da se ja slikam pored njega, pa takvu fotku objavim.
Malo offtopica. Uživač je postavio video koji od mene izmamljuje brojne uzdahe ovog jutra. Eh, taj Technics SL 1210 MKII...