Čistokrvni mušičar

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
ovo je cistokrvni

[flash=425,344]http://www.youtube.com/v/0nmxwLYeJOU&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en&fs=1"[/flash]

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Mix, lijepa priča  :). Sve su to čari mušičarenja, u vodi i oko nje. Doživio si pravi duh prošlosti, kada vjerojatno nije bilo pribora kakvog danas poznajemo, barem u ovim krajevima. Ideja, a to je ono bitno, i tada je bila ista.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Kad sam počeo početkom 90.da bacam mušicu moj pribor se od ovog razlikovao samo u čekrku.Nešto mi se čini da sam tada mnogo bolje lovio ribu :hammer:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
zvezdan je napisao(la):
Kad sam počeo početkom 90.da bacam mušicu moj pribor se od ovog razlikovao samo u čekrku.Nešto mi se čini da sam tada mnogo bolje lovio ribu :hammer:
Prije 15 i više godina sa lošijim priborom i mnogo manje "znanja" svi smo više lovili brae, NEMA RIBE, a ovo što je ostalo i to se učilo pa je postalo opreznije, isplašenije...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Čovek koga sam susreo je mušičario, a nije lovio na seljački "pec". U rukama je imao štap, konac i lovio mahanjem bez ikakvog plovka, perca, otežanja...a koristi isključivo veštačke mušice.
Meni je posebno simpatično i što je skroman i tako živi, što je dodatni plus njegovoj "čistokrvnosti". Ja nikada neću prihvatiti da je pravi mušičar onaj ko uloži 30000 eura u sport. Ovaj je uložio samo svoj talenat, volju  i znanje.
Oduvek su mi takvi bili uzor. On je pomalo prljav, pocepan i na vodi ga zanima samo jedno- ulov i dobra zabava mušičarenjem.
Taj čovek nema nikakve komplekse. Nikada nije video kataloge firmi Orvis, Sage, Scott..., a još manje mu je poznato čemu služi kompjuter i šta mi sada radimo.
Svoj život mi je opisao u par rečenica. Pre podne radi (ali ne preteruje), a svako popodne, ako klima dozvoli, provodi na Toplici loveći klenove mušičarenjem.
Sav ulov zadržava, a dozvolu ne kupuje, jer nikada u životu nije video ribočuvare. On kao da živi u džungli Amazonije. Donese svoje klenove kući i isprži ih za svoju brojnu porodicu. Nikada nije lovio ribu na drugi način.
Stariji je od mene najmanje 10 godina (dakle oko 50), a deluje kao da bi mogao da istrči maraton. Osmeh mu se nikada ne skida sa lica, čak ni kada se pored njegove reke parkira skupoceno vozilo i iz njega izađu moderni mušičari sa tamnim naočarima, svemirskim prslucima, kombinezonima do guše, tankim štapovima i prelepim čekrcima, sa izrazom lica kao da im se daščica zaglavila u čmaru. Potpuno je ravnodušan na tu pojavu i nije spopao on mene, već sam ja njega startovao i bio mu zahvalan što je proveo svoje dragoceno vreme sa mnom.
Nisam ga fotografisao, jer bi to bilo isuviše drsko, ali baš žalim što ne možete bar na slici da vidite mušičara koji je nesumnjivo "čistokrvan". Možda nije toliko nepristojno da se ja slikam pored njega, pa takvu fotku objavim.

Malo offtopica. Uživač je postavio video koji od mene izmamljuje brojne uzdahe ovog jutra. Eh, taj Technics SL 1210 MKII... :(

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Čovek koga sam susreo je mušičario, a nije lovio na seljački "pec". U rukama je imao štap, konac i lovio mahanjem bez ikakvog plovka, perca, otežanja...a koristi isključivo veštačke mušice.
Meni je posebno simpatično i što je skroman i tako živi, što je dodatni plus njegovoj "čistokrvnosti". Ja nikada neću prihvatiti da je pravi mušičar onaj ko uloži 30000 eura u sport. Ovaj je uložio samo svoj talenat, volju  i znanje.
Oduvek su mi takvi bili uzor. On je pomalo prljav, pocepan i na vodi ga zanima samo jedno- ulov i dobra zabava mušičarenjem.
Taj čovek nema nikakve komplekse. Nikada nije video kataloge firmi Orvis, Sage, Scott..., a još manje mu je poznato čemu služi kompjuter i šta mi sada radimo.
Svoj život mi je opisao u par rečenica. Pre podne radi (ali ne preteruje), a svako popodne, ako klima dozvoli, provodi na Toplici loveći klenove mušičarenjem.
Sav ulov zadržava, a dozvolu ne kupuje, jer nikada u životu nije video ribočuvare. On kao da živi u džungli Amazonije. Donese svoje klenove kući i isprži ih za svoju brojnu porodicu. Nikada nije lovio ribu na drugi način.
Stariji je od mene najmanje 10 godina (dakle oko 50), a deluje kao da bi mogao da istrči maraton. Osmeh mu se nikada ne skida sa lica, čak ni kada se pored njegove reke parkira skupoceno vozilo i iz njega izađu moderni mušičari sa tamnim naočarima, svemirskim prslucima, kombinezonima do guše, tankim štapovima i prelepim čekrcima. Potpuno je ravnodušan na tu pojavu i nije spopao on mene, već sam ja njega startovao i bio mu zahvalan što je proveo svoje dragoceno vreme sa mnom.
Nisam ga fotografisao, jer bi to bilo isuviše drsko, ali baš žalim što ne možete bar na slici da vidite mušičara koji je nesumnjivo "čistokrvan". Možda nije toliko nepristojno da se ja slikam pored njega, pa takvu fotku objavim.

Malo offtopica. Uživač je postavio video koji od mene izmamljuje brojne uzdahe ovog jutra. Eh, taj Technics SL 1210 MKII... :(

Kaze nas narod "Svaka rupa nadje zakrpu"

Ti i pomenuti gospodin imate najmanje jednu zajednicku osobinu. Pogadjas koja je? :D

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Sviđa mi se ovaj topic.
Zadire direktno u suštinu strasti kojom se bavim.

Mislim da je strast koju sam osetio negde davne 1970. godine kada sam uhvatio prvog šištavca na Zapadnoj Moravi kod Kraljeva koristeći bambusov štap za koji je bio zavezan najlon, plovak od guščijeg pera i crvići (iz kraljevačke klanice na Ibru) na udici ista kao ona od sinoć na Tamišu, sa Sage-om i epoxy strimerom.

Ono što se razlikuje je ipak samo ambalaža. I u njoj nalazim neka sitna zadovoljstva, pun sam materijala, literature i pribora i sve "moram" da imam. Ali sve je nevažno na vodi, u direktnom okršaju 1 na 1. Kao nekad Džo Frejzer vs Kasijus Klej. To je bio meč :tbumb:

+ za čistokrvnog mušičara :yeswink:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Može biti da je u današnje vreme, kada gotovo svi gledaju da udele što više komplimenata onom ko ima skupocen auto, uspešnu firmu, skup mušičarski pribor...malo čudno da se mi klanjamo veoma skromnom čoveku, čija je glavna osobina da ume da uživa u mušičarenju koje je sam osmislio.
Meni je smešno kada vidim "svemirca" sa 2000 evra opreme na sebi i još 2000 kod kuće. Zaista ne mogu da sakrijem taj osećaj kada vidim tako nešto (mada sam i ja "svemirac"), ali dok sam sedeo pored ovog čoveka, moje lice je bilo pomalo zbunjeno i verovatno bledunjavo, jer sam možda po prvi put osetio poštovanje za bogatstvo koje on ima, a verovatno svima nama nedostaje.
Dok je sa umerenim oduševljenjem pričao kako lovi ribe, ja nisam kolutao očima i upadao sa "Dobro, polako, kud si navro...", jer je čovek svojom skromnošću i prostodušnošću apsolutno dominirao.
Da bi se opisala razlika između njega i nas, bila bi potrebna jedna knjiga od 1000 stranica, iako na prvi pogled izgleda jednostavno.

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
To se kod mene u kraju uvek zvalo "pec". Zapamti jedno, postoji musicarenje i lov na musicu a razlika je makar meni drasticna. Musicarenje nije musicarenje ako ne postoji fly casting i tacka. U cemu je razlika izmedju tog "musicara" i onog "musicara" koji ima vaser kuglu ili tirolca?

...uh bre sto si ti neki tezak covek...
...to sto covek radi je osnova,esencija musicarenja,a to kakav pribor koristi je skroz nebitno ako je upitanju bilo kakav konac i musica na kraju bez ikakvog otezanja i kojecega vec...

:tbumb: dobra prica Randjo

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Terza je napisao(la):
To se kod mene u kraju uvek zvalo "pec". Zapamti jedno, postoji musicarenje i lov na musicu a razlika je makar meni drasticna. Musicarenje nije musicarenje ako ne postoji fly casting i tacka. U cemu je razlika izmedju tog "musicara" i onog "musicara" koji ima vaser kuglu ili tirolca?

...to sto covek radi je osnova,esencija musicarenja,a to kakav pribor koristi je skroz ne bitno ako je upitanju bilo kakav konac i musica na kraju bez ikakvog otezanja i kojecega vec...

Slazem se da sam tezak. Imam skoro 120kg.
A sta je drugo pec nego konac bez ikakvog otezanja na kraju? Ima takvih "stetocina" po Crnoj Gori i Bosni koliko volis a kako vidim ima ih i kod nas. Njihov jedini motiv je uhvatiti ribu i sve odneti a bas ga boli uvo jel' to musicarenje ili nije. Vestacku musicu koristi samo da ne gubi vreme hvatajuci bilo kakve insekte a odavno je shvatio da mu je za takav nacin lova nebitno sta je na udici

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Terza je napisao(la):

...to sto covek radi je osnova,esencija musicarenja,a to kakav pribor koristi je skroz ne bitno ako je upitanju bilo kakav konac i musica na kraju bez ikakvog otezanja i kojecega vec...

A sta je drugo pec nego konac bez ikakvog otezanja na kraju? Ima takvih "stetocina" po Crnoj Gori i Bosni koliko volis a kako vidim ima ih i kod nas. Njihov jedini motiv je uhvatiti ribu i sve odneti a bas ga boli uvo jel' to musicarenje ili nije. Vestacku musicu koristi samo da ne gubi vreme hvatajuci bilo kakve insekte a odavno je shvatio da mu je za takav nacin lova nebitno sta je na udici

Sta je pec,u mom (Toplickom) kraju se to zove brzi pec,a kao mamac se koriti ziv skakavc,svitac,zitarac i sve su to zivi mamci dok ovaj cica korisi vestacku muvu i mislim da je to osnovna i najveca razlika...

80% musicara koje ja poznajem nosi svoj ulov kuci i to im je jedini motiv,a koriste profi pribor...da li to znaci da ni oni nisu musicari sto nose ulov kuci bez obzira na skupocen pribor?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Terza je napisao(la):
Terza je napisao(la):

Sta je pec,u mom (Toplickom) kraju se to zove brzi pec,a kao mamac se koriti ziv skakavc,svitac,zitarac i sve su to zivi mamci dok ovaj cica korisi vestacku muvu i mislim da je to osnovna i najveca razlika...

80% musicara koje ja poznajem nosi svoj ulov kuci i to im je jedini motiv,a koriste profi pribor...da li to znaci da ni oni nisu musicari sto nose ulov kuci bez obzira na skupocen pribor?

Ne brate Terza sve su to "profi" musicari po nekim opste shvacenim pravilima u Srbiji. Kod nas si bolji "musicar" ako svaki dan nosis 15kg ribe i delis komsiluku ili prodajes. Na zalost ostaje samo da prihvatim tu cinjenicu, ali to ne znaci da moram da cutim i takve tapsem po ramenu. Cekam neka bolja vremena, a koliko vidim postoji i blagi pomak. Zato brate 4/5 Srbije i lovi klena jer je pastrmku satro raznim metodama i prekomernim ulovom. A kad satrete klena na redu su babuske, a kad i njih nestane mozda pocnemo da musicarimo i patke i guske. I o tome je bilo reci koliko se secam, preturi malo po forumu.

I da, pec je svaka tehnika na povrsini ili neposredno pod samom povrsinom vode gde su zabacaji na duzinu-dve stapa sa brzom pretragom terena. Opet da se vratim na mamac. Ne zaboravi da vestacku musicu koriste i u kombinacijama sa vaser kuglom i sa tirolcem i sa kapima za nos, pa opet nisu musicari. Fly casting je ono sto nas odvaja od takvih.

Vrh Dno