Veruj mi, ni ja. Ako cemo krajnje otvoreno, posto pecam na Gradcu uglavnom, (mada sam isto radio i na Rzavu i drugde, npr.), najcesce koristim veoma solidan (tj. nimalo nezan) pleteni predvez Sase Panica od nepuna 2 m, koji mi izvrsno prevrce suvu muvu i pri ostrim podbacajima pod granu (ako ih izvedem kako treba), a da ne govorim o regularnim zabacajima (ako ih, opet, izvedem kako treba). Cak i nimfa sa tungsten glavom se prevrne u rol cast-u sa tim predvezom (mrzi me da ga skidam kad pozelim da nimfarim). Pecao sam ranije sa konusnim predvezom, pa i sad mi to ne bi bilo mrsko, ali svaki put kad dodjem na vodu treba da ga ispravljam, a to cinim prstima pa se ispecem ko majmun dok sa pletenim samo jednom zabacim i on je vec prav i funkcionalan. Takodje, deluje mi dobro na higijenske navike: em pecam, em se tusiram i tako dizem higijenski prosek prosecnog Srbina

(ovo je na racun onh koji ne vole tusiranje ni na pecanju).
Sto se duzine predveza tice, pricaju se razne price, sve do 6 - 7 m. Meni je to neshvatljivo, ali ja vec nemam toliko iskustva da bih uvideo prednost toliko dugackih predveza, ako je ima. Ono sto sam na Drini bacao sa 2.70 + tippet od oko 1 m bilo mi je sasvim ok. Stavise, tek na Drini, osim ako ne bacas na javljanje do 10 m ispred sebe pa treba da padne k'o pahulja, nema teorije da je prezentacija bitna, ukoliko je lovis na filmu ili pod povrsinom 10 - 15 m nizvodno od mesta gde zabacujes. Dakle, ima tu mnogo filozofiranja, cini mise, a opet, mozda ni ja nemam dovoljno iskustva o tome.
E sad, tippet kao vrsni deo predveza, tj. sistema i njegova duzina ne bi nikad trebalo da budu kraci od 70ak cm, jer je tesko postici da se ne gadja sa snjurom, koliko god dobro bacas, ali ni 2 m tippeta ti na maloj, obrasloj vodi nista ne znaci ako ti muva pre sletanja na vodu stalno odmara na grani siblja pored vode.