Czech Nymph

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
To si u pravu za komplete - ali za te pare i da pola bude od onih koje sam hteo - puna kapa.

Mada nikad nije zgoreg eksperimentisati - stavis 2-3 nimfe na sistem pa provozas u paru i one koje si hteo i one koje nisi hteo - ko zna sta se ribi vise svidja. Sve u svemu verovatno cu naruciti neke od ovih kombinacija ali ne znam kada cu biti u prilici da ih isprobam - ako bude srece mozda vec za koju nedelju na lipljena, i to prvi put :bye:

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Evo jedne češke nimfe po receptu O.E. i to po originalnoj recepturi i sa originalnim materijalom                    -konac osnovni maslinast
-otezanje olovna traka
-rep paperjasti deo pera jarebice isecen u ,,V''
-telo hiruska rukavica obojena flomasterom
-nozice: isperci fazana otkinuti i vezani na O.E. nacin
-stomak: perje noja porebreno osnovnim koncem
Bio sam odusevljen ovim nacinom vezivanja i nisam mogao da odolim a da ne probam. Inace ovaj insekt se u mom kraju zove mrmoljak, u pitanju larva tularasa , hydropsiche ili kako vec , to je insekt koga ima u svim rekama u kojima sam pecao i redovan je na meniu svih riba vole ga sve od krkuse do lipljana.
ps hvala drugarima iz nisa za dvd

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Odlicna realizacija Igore!  :tbumb:
Mogu da potvrdim i da je lovna ova muha. Lovila letos na Visocici, a i na Moravici.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Hvala i Igoru i Oliveru Edwardsu. Lepo je imati ovakve nimfe i loviti njima. :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
igore dobro izgleda ovaj tvoj mrmoljak...i kako kaže Mix, fala čiki Oliveru...baš danas, opet, sam ga gledao kak veže waggy tail sculpin-a....eeeee ...no da ne offtopicujem sa time  :D

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
evo mozda najednostavnijeg nacina za vezivanje čeških nimfi

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
st. igor lep prikaz  :tbumb: i odlična ideja što se tiče olova :respect1:...mene mnogo muči to tanko olovo, olovna žica je ok ali nije to to...barem ne to što ja želim da bude  :D Muku mučim da nađem olovnu cev pa da nešto tako sam uradim... ovde kod mene gde god da probam ne nalazim...sada si me podsetio da opet malo potražim olovo...mnogo olova  :D

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Seb akumulator stari automobilski samo pazi na sonu kiselinu. Ima par kila Pb u sebi, a mozes da ga nadjes bačenog  negde kraj puta ili na otpadu. Znači malo košta a olova kolko ti duša 'oće :)

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ma kakav akumulator, stare kanalizacione cevi su od olova probajte to da nadjete ja sam njih rastanjivao onom masinom za valkovanje , inace ona je debela otprilike 2-3 mm

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
E pa da i vodovodne su isto od olova kao i kenjalizacione :D. A mislim da i ako ih nadjes polovne nije gadno da ih iskoristiš za ovo ;)

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
E jos malo pa cete pred splavovima pred zoru da cekate ostatke od prosute dzebane!
Pa olovna zica je mekana i s obzirom da se pravi i u 0.7 mm debljini, moze da se spljosti na svakoj stegi (verovatno i musicarskoj, ali mislio sam na masinsku) u potrebnoj duzini. Al' nema veze, vidim da te mastoviti, a racunate i sa atraktantima na olovu, samo ne znam je li to dozvoljeno kod musicarenja: ipak se radi o prirodnom atrakantu, a ne vestackom.  :hammer:
A ja da plombiram zube kod Igora - ni mrtav dok sa kenjalizacionih ne predje na vodovodne cevke, i to nove!.  :D
Takodje mislim da bi najbolje otezanje bilo ili vrlo debela olovna zica u namotajima zbog dobrog naglasavanja segmentacije tela dodatno potrkrepljenog porebravanjem, ili vise tungsten "glavica" nanizanih do luka udice, jer to obezbedjuje nanosenje velike tezine na cheske nimfe,a u tome je, kako sam shvatio, njihova sustina.
Panic i Grubic su o tome bas u ovom ili prethodnom broju "Ribolovackog magazina" objavili sjajan tekst.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Olovnom zicom se ne moze otezati udica kao sa ovom folijom, sigurno znam jer samkoristio 0.30 koja u jednom sloju namotana nije extra teska a u 2 sloja muva gubi zeljeni oblik.
  Tungsten glave su bolje resenje ali jos bolje za ceske nimfe je ono sto koristi O.E. a to su neki tungsten valjci koje on koristi za gamaruse.
  Sto se tice klasicnijih nimfi HE,BN,PT tj onih koje imaju izrazen grudni deo kod njih je se zica moze u tom grudnom delu namotati duplo i to samo doprinosi boljem obliku cele nimfe jos kad se doda tunglava(nova kovanica tungsten+glava) to je prava stvar za deep ,deep nymphing.
Nisam citao navedeni clanak ali ocu cim nadjem novinu , inace pratim taj feljton redovno, jer se secam svojih pocetaka i susreta sa A.Panicem i njegove ljubaznosti i predusretljivosti za pocetnika kao i nakur....g stava nekih drugih ,ali....
  Sto se tice segmenata tela kod tela čeških mimfi ona se po mom misljenju sasvim dobro postiže mekšim dabingovanjem i čvršćim porebravanjem, bar su meni tako napravljene muve dovoljno segmentirane , verovatno da može i bolje.

Vrh Dno