Danas sam kupio...

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Raymisljao sam ja da uzmem plutu klasicnu pa da mi obrade na strugu i naprave rupu i kad naslonim kaziprst na plutu u stvari naslanjam direktno na blank. Tu je detekcija vrh tj nema bolje. Eto jedan savet nekom ko bude pravio stap.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
maric je napisao(la):
Raymisljao sam ja da uzmem plutu klasicnu pa da mi obrade na strugu i naprave rupu i kad naslonim kaziprst na plutu u stvari naslanjam direktno na blank. Tu je detekcija vrh tj nema bolje. Eto jedan savet nekom ko bude pravio stap.
Bas to

Sent from my DUK-AL20 using Tapatalk

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.296
Moraću da postavim početnicko pitanje povodom svega toga jer inače mi je mušičarska II sezona i tu nemam toliko iskustva međutim u prošlom životu dok sam varaličario sve i svašta sam znao. Koristio sam 0.06 upredenu strunu iliti konac i na kraju toga metar FC, štap 7g. Kada počne sezona izlazak dva su mi trebala da mi se osećaj vrati i nakon toga svaki ribolov dok sam vodio varalicu osećao sam počev od prostih stvari tj jačine struje i kada je riba samo pogurala varalicu do toga kada varalica zakači kamen, udari u pesak, ogrebe granu, bukvalno sam imao osećaj kao da vodim sonar pod vodom. Ko je praktikovao UL varaličarenje tačno zna o čemu pričam. Ono što mene interesuje je kako bi to i da li bi uopšte bilo moguće imati takav osećaj sa mušičarskim priborom kada je musičarska struna sama po sebi rastegljiva kao i leader odnosno tipet jer je u pitanju najlon i koliko tu stanje menja rukohvat? Video sam da rio reklamira one intouch kao osetljive ali meni sve to deluje kao naučna fantastika i ne verujem da je moguće imati iole ozbiljan osecaj u mušičarenju izuzev kada se peca euro style nymph gde samo leader izlazi iz štapa na kratkim distancama a i tu sam sumnjičav. Možda grešim kažem tu nemam toliko iskustva zato i komentarišem i pitam sve ovo.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Pazi ovako ako si ikada varalicario tj dzigovao smudja onda je lakse objasniti. Kako osetis dzig na smudjaroskom stapu na 15-20 m od obale na dubini od par metara tako osecas i kuckanje nimfe od dno. Naravno sto manja klasa stapa i veca nimfa detekcija je bolja. Iskreno pojedini od nas mogu da osete i list u vodi. Bukvalno.
Kad pricas o bosanskom nimfarenju tu je vec varijanta da gledas vrh kanapa. Bilo kakvo zastajkivanje ili kretanje u stranu istog udaras kontru. Verzirani musicari znaju da udare kontru u slepo ( bar nama tako deluje) I zakace ribu a u stvari stopiraju vrh stapa i kada nimfa pocne da se uzdize sledi i udarac ribe. Onog trenutka kad osetis da je riba otresla vec je kasno ( zbog daljine) bukvalno moras delic sekunde ranije da kontriras. A nekad to uradi sama struja tj kanap koji je nategnut.

Cesko je drugacije tu pratis indikator ( od najlona) svako stopiranje ili titranje udaras kontru, ili osetis udarac i tu udaras kontu. Na ceskom tj  direktnom kako ga bosanci zovu veza je zategnuta i realizacija je momentalna.

Blank prenosi vibraciju i sto je tanja pluta ili u ovom slucaju carbon osecaj bi trebao da je bolji. E sad zavisi takodje  koliko epoxija ima izmedju plute/carbona i blanka. Npr EVA je najgora, pa ide pluta pa ide carbon.

Ali u sustini ima nas par budala koje se bave ovim glupostima, tako da ti je moj savet da se ne opterecujes kupis stap koji god i pecas.

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.296
Džig za smuđa je uglavnom težine od 5g pa do 30g, to mora da se oseti kada udari u dno plus ono što mi je uvek bio pokazatelj i kada ruke utrnu od zime je kanap koji više nije zategnut nego prelazi u opušten oblik, znači dotakla je dno nema greške ali sa druge strane nimfa nema ni gram, ja na žalost taj osećaj nemam kada je na dnu u situacijama kada je struja nosi mada ako je kao što kažeš raduje me što je moguće i to osetiti jer tako sve ima više smisla i super je što je dug put preda mnom imam još puno da se družim sa musicarskom opremom i da učim. Što se tiče opreme štapova i puno kojekakvih sitnica volim i ja sa time da fantaziram, istražujem i da tome možda pridajem i veći značaj nego što nekada jeste ali gledano sa druge strane time je moj hobi meni višestruko interesantniji. :)

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Kako biras tezinu dzig glave kad pecas smudja? Po jacini/brzini protoka vode, I dubini ( to ce Neba bolje da objasni iskusniji je) jel tako? Znaci kad osetis dno i skontas koja je optimalna tezina glave pocinjes da dzigujes. Naravno ima tu finesa, nekad ces malo lakse od optimalnog da bi ti bio tik iynad dna tvister a nekad tezu za nijansu itd.
Tako ti je i kod nimfarenja. Neces u brzak od 1 m gde gruva voda bacati udicu #18 sa tungstenom 2,5mm. Mislim mozes ti da bacas ali od toga nema nista posebno ako je riba zakovana za dno. Treba da nadjes optimalnu tezinu tungsten glave i naravno udicu biras po tome jer ne mozes staviti 4mm tungsten na #18. Naravno da napomenem za pametnjakovice '' mozes'' ali na sta ce to da lici. Treba da nadjes optimalnu tezinu koja ce uciniti da ti musica tj nimfa ide prirodno. Ni brze ni sporije od toka vode ( moras uzeti u obzir da brzina toka nije ista u gornjem, srednjem i sloju do dna). Moci ces da korigujes brzinu nimfe i vrhom stapa tj vodjenjem nimfe ali isto tako moras uzeti u obzir da svako pomeranje stapa proizvodi nagli skok nimfe iz odredjenog sloja u drugi.

Mozda pisem zbunjujuce ali nije to tako tesko. Bar za ono osnovno ceskarenje. Ima tu dosta nijansi i trikova kasnije.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Naravno ovo sve pricam imajuci na umu da ti je ceo sistem sve vreme zategnut, inace nista od detekcije ugriza.

Tihi83

Hero member
Učlanjen(a)
18.10.2011.
Broj reagovanja
0
TMc da ti pomognem i u ovoj situaci i u mnogim drugim, tako sam ja naucio da pecam i odvojio zito od kukolja. Mnogo je jednostavno i korisno!

Kad vidis ovako neko mlacenje prazne slame ti lepo odes na FB i odaberes 5 do10 svetski proslavljenih musicara, pogledas da li oni koriste tako nesto, ako ne koriste ti lepo dodjes do jednostavnog zakljucka da je to mlacenje prazne slame i to je to. Jer ako su oni postali svetski prvaci bez specijalne drske od karbona onda ni tebi ne treba!!!

Ne izmisljaj, samo prepisuj, ali moras da znas i od koga da prepisujes... ;)

I nikad se ne prepisuje od ponavljaca... ;)

Poslato sa ATH-AL00 uz pomoć Tapatoka

Neo

Senior member
Učlanjen(a)
11.11.2016.
Broj reagovanja
7
    TMc, ja pecam sa laganim priborom, a od kraja 80-tih kad sam u USA prvi put u zivotu video kratke, i za ono vreme extremno lagane stapove, multiplikatore kao i micro tvistere sa glavama male gramaze, potpuno sam se zaludeo laganim ribolovom i priborom - 0,5-5 gr. stapovi, Nanofil 0,04, 0,06, Kairiki pleteni 0,07, Sunline Small Game, vobleri od 2-3 grama, gumice od 1-2 gr. itd. Musicarim tek trecu godinu ali posto redovno idem i sa UL opremom na vodu, razumem tvoju nedoumicu.
    Ergo, kod stapa sa stacionarnom masinicom struna menja pravac pod uglom od 90 stepeni kad prelazi preko rolnice i tu je direktan kontakt umanjen. Nesto bolji je kod baitcaster-a, jer struna ravno ide na spulnu bez prelamanja a najdirektniji kontakt sa dnom ili ribom je preko musicarskog kanapa i stapa. Elem, posto si vec verziran sa spinn UL priborom budi bez brige, cestim izlascima stecices rutinu a onda ces osetiti ribu i kad prodje pored tipeta. 
    Sto se tice plute ili EVA materijala na musicarskom stapu i razlici u osecaju ne mogu da kazem nista jer nisam pravio nikakve komparacije. Meni se visoko kvalitetna pluta svidja neuporedivo vise, a i prijatnija je u ruci. Osim toga EVA na bambus stapovima bi bila svetogrdje i to ne mogu ni da zamislim :) Licno i iskreno, EVA na musicarskom stapu mi se ne svidja nikako ali o ukusima je besmisleno raspravljati.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Posto vidim da se nekima opasno drma kavez a ne zelim da kvarim temu  ;) #3

Prilozi

• scientific-anglers-mastery-gpx.jpg
    scientific-anglers-mastery-gpx.jpg
    21,5 KB · Pregleda: 70

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.296
Hvala vam na savetima, korisno je znati da je moguće imati osećaj pod vodom i mušičarskim priborom i nadam se da će početi ove sezone da mi se javlja.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Hoce, ako kupis prsten I postanes Ljubisa Trgovcevic. Sta ima da ti se javlja. Odes, pecas uzivas. Nekad uhvatis nekad ne. Zar je bitno ;)

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.296
Veruj mi meni je bitno. Ili će biti kako treba da bude ili mušičarenja neće ni biti, ništa ispod toga mene ne zadovoljava a strpljenja i volje imam.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
E onda ok. Moj savet ti je da ako vec hoces tako pecaj tj nimfari na divljim vodama. Tako ces brze nauciti ;)

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.296
Ili da pre svakog izlaska na vodu oljuštim bar pola litra domaće malo čula da se izoštre...hahhaha. Samo neka je veselo ;-)

Vrh Dno