TMc, ja pecam sa laganim priborom, a od kraja 80-tih kad sam u USA prvi put u zivotu video kratke, i za ono vreme extremno lagane stapove, multiplikatore kao i micro tvistere sa glavama male gramaze, potpuno sam se zaludeo laganim ribolovom i priborom - 0,5-5 gr. stapovi, Nanofil 0,04, 0,06, Kairiki pleteni 0,07, Sunline Small Game, vobleri od 2-3 grama, gumice od 1-2 gr. itd. Musicarim tek trecu godinu ali posto redovno idem i sa UL opremom na vodu, razumem tvoju nedoumicu.
Ergo, kod stapa sa stacionarnom masinicom struna menja pravac pod uglom od 90 stepeni kad prelazi preko rolnice i tu je direktan kontakt umanjen. Nesto bolji je kod baitcaster-a, jer struna ravno ide na spulnu bez prelamanja a najdirektniji kontakt sa dnom ili ribom je preko musicarskog kanapa i stapa. Elem, posto si vec verziran sa spinn UL priborom budi bez brige, cestim izlascima stecices rutinu a onda ces osetiti ribu i kad prodje pored tipeta.
Sto se tice plute ili EVA materijala na musicarskom stapu i razlici u osecaju ne mogu da kazem nista jer nisam pravio nikakve komparacije. Meni se visoko kvalitetna pluta svidja neuporedivo vise, a i prijatnija je u ruci. Osim toga EVA na bambus stapovima bi bila svetogrdje i to ne mogu ni da zamislim

Licno i iskreno, EVA na musicarskom stapu mi se ne svidja nikako ali o ukusima je besmisleno raspravljati.