Ja ipak mislim, da mladice u Moravi i pritokama ima, nego uzmi strimer od 10-15cm i bacaj ih u brzake, pod bukove i sl., i tako svakog dana do proljeća... ako vidiš samo jednu malu mladicu od 50cm, onda znaj da je ima. Ja sam isto tako mislio za ovaj srednji deo Kolpe - svi su govorili kako mladice više nema, bilo nekad, al sad je nema, jer se lovi puškama, pregradama itd... Ali ipak sam bacao ko majmun one silikone i na kraju sam uspio! I kad sam ljeti ronio ispod tih slapova, skoro ispod svakog je bio pokoji mladuljak. To, da mladice niko ne vidi ili ne ulovi, još nije nikakav znak da je nema. Uz sve to mladice je i, kao svi salmonidi, potamodromna vrsta (mijenja rijeke), a u odredjenim okolnostima (npr.nastup ledenog veka, promjene slanosti mora itd..) čak i anadromna vrsta (ulazi u more). Dok je u Vojvodini bilo panonsko more (okean Tetis), predak mladice, tajmena, hucho perryi-a i još nekih današnjih vrsta mladice, bio je vrsta lososa, poput atlatnskog ili pacifićkih vrsta, koji je redovito ulazio u more. Kako je more nestajalo, te su vrste u većini propadale i nestale, ali neke od tih populacija su se adaptirale na život iskljućivo u rijekama, pa su to danas mladice u Dunavskom slijevu i taimeni u nekim mongolskim i sibirskim slijevima.