Danas sam mušičario

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sulecriba

Senior member
Učlanjen(a)
19.05.2008.
Broj reagovanja
0
Po mom mišljenju u pitanju je 'smolt' potočne pastrmke, riba koja je spremna za ulaz u more,  ili je svoje 'more' več pronašla tamo u nekom dubokom viru ili akumulaciji Dunava, pa bi izašla u more, da ima mogučnost. Takva riba je doživjela odredjene tjelesne promjene (smoltifikacija), koji joj omogučavaju život u vodi sa dosta manje kiseonika, drugačjim pH, višim temperaturama i sl... Karakteristično za ove ribe, u odnosu na njene "rezidentne" rodjakinje tamo u nekom potoku, je i da su skoro isključivo riboždere, da puno brže rastu i dostižu veču veličinu u odnosu na rezidentne rodjakinje. Ja mislim, da na svim mestima poput npr. ušča Save u Dunav, ili u onim dubokim virovima oko Djerdapa, ima poneki krupni potočni monstrum te vrste...
Ostaje i pitanje, je li pastrmka dunavskog ili nekog atlantskog fenotipa, potomak nekih ribnjačkih potočara, koje su interesantije kod uzgajivača zbog bržeg rasta i večih veličina, i kod kojih su verovatno ovakvi morski primjerci puno češči nego kod fenotipa dunavskog slijeva, koje su više rezidentne...

Plus za Zvezdana.

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
Plus za zvezdana, plus za dunav. dobro sto su vidjene te ribe, to je isto neki plus, ne mislim da je jedina. ...A juce sam i ja musicario bucova, ali posto nisam ih video kako se krecu nisam uspeo nijednog upecati, imao sam samo 2 udara i toliko. Dobro sam se preznojio zbog toplote, bar sam skinuo koji kg.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Šteta što je nisi slikao iz ruke Zvezdane  ;)
Pastrmki ima u Dunavu i Savi, da li je u pitanju ovo što je Sulecriba napisao ili su jednostavno migrirale pod naletom bujica pa se zadržale u ovim velikim rekama ostaće pod znakom pšitanja dok neko od naučnika ne umeša svoje prste. Peđa Simonović (PedjaBG) je pisao pre nekoliko godina o tim dunavskim pastrmkama ovde. Postoje negde u Đerdapu ili uzvodno izvori hladne vode na dnu Dunava koji su mamac za ove pastrmke. Lokalni ribolovci znaju za to i često hvataju te pastmke koje narastu do nekoliko kilograma, a primerci preko 1kg su uobičajena pojava. U prošlom broju (br. 222) lista "Ribolov" Aleksandar Milanović beogradski bucovdžija je pisao o neuobičajenim ulovima prilikom pecanja bucova, pa tu ima i slika klenova sa Save kod Novog Beograda i pastrmke iz Dunava kod Golupca. Vuk Janačković je pre nekoliko godina pisao tekst u "Ribolovačkom magazinu" o mušičarenju na Savi i Dunavu u okolini Beograda i jednom prilikom je na Velikom ratnom ostrvu kod pontona preko kog prelaze kupači upecao pastrmku (doduše malu) na crnog zonkera.
Sad svi pravac na govnaru i mahač u ruke, ko prvi nabode pegavu preko kilo u Savi ili Dunavu ima pivo :firends:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
100ka je napisao(la):
Šteta što je nisi slikao iz ruke Zvezdane  ;)
Nisam ni hteo da probam da je apim,delovala je prilično grogirano,samo je zevala i plivala paralelno sa ivicom keja,ispred nje su se brčkali kederčići ali nisu izazvali nikakvu pozornost kod ribe.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Ako je lagano plivala i zevala, možda je klopala neke sitne nimfe. Jesenas sam gledao na Vrelu jednu od +45cm na metar od mene kako stoji u mestu i zeva, a nije htela da se digne ni na šta :doh:

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
danas na begeju  probao sam musicariti bucova... voad mutna slaba vidljivost, bucovi napadali ko ludi, ali nikako nisu hteli moje strimere. Trudio sam se mozda sat i po vremena. Imao sam i publiku i nista, da ne bih obeshrabio rekao sam im, bucova sigurno necu danas izgleda, ali pokazacu vam kako se hvataju klenovi. Upecao sam par njih ali sitni.

Prilozi

• 17.07.2009 013 (Medium).jpg
    17.07.2009 013 (Medium).jpg
    158,2 KB · Pregleda: 138

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Broj reagovanja
0
Danas sam par sata isprobavao svoju novu igračku u monsunskoj kiši i vodi koja je na kraju postala kafene boje. Som danas nije hteo da udari :nowink:
Igračka:
switch1.jpg

A prekjuče sam ulovio svoju prvu krupnu potočaru ove godine. Riba po mom mišljenju potiče od preživjelih "konzumnih" potočara od pre par godina - imala je deformirano prsno peraje i oštečen rep ali je bila borbena i debela kao prase. Iskočila je iz vode i vukla ko konj. Nije ni čudno kad je kod svojih 49 cm imala skoro 2 kile!
poto1.jpg

Nadam se da sam se spasio jinxa s potočarama...

Janez

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Lagani trening sa Mićom na Gradcu. Program teninga: nimfa  :D

Prilozi

• IMG_0009.JPG
    IMG_0009.JPG
    298,4 KB · Pregleda: 166
  • IMG_0010.JPG
    IMG_0010.JPG
    241,2 KB · Pregleda: 161

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
TFO Deer Creek Spey ??? Lepa igračka! :tbumb: Kakvi su utisci?

TFO Deer Creek Switch 11' 9 wt. Utisci su krasni, samo mi još nije stigao Rio skagit 650 grain da probam spey casting. Bacao sam preko glave dvema rukama Orvisove 10 wt. shooting heade i Guidelinov 8 wt. WF pike taper. Karike su velike što mi se svidja (zima i led + mladica). Kod overhead castinga dobio sam bar 5 m na duljini izbačaja uz puno manje rada. Ako imaš vani iz vrha štapa celi shooting head treba ti samo jedan backcast i ispucaš cca. 15 a može i 20 m running linea (ako se ti prije ne zapetlja u korpi :doh:). Štap je "spor paraboličar" i odlično podnosi jigove i ostale olovne projektile. Samo još moram kupiti izolir traku za spojeve :D i treba mi neko somče da ga isprobam u borbi :drool:

Janez 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
kurare je napisao(la):
sebastian je napisao(la):
TFO Deer Creek Spey ??? Lepa igračka! :tbumb: Kakvi su utisci?

TFO Deer Creek Switch 11' 9 wt. Utisci su krasni, samo mi još nije stigao Rio skagit 650 grain da probam spey casting. Bacao sam preko glave dvema rukama Orvisove 10 wt. shooting heade i Guidelinov 8 wt. WF pike taper. Karike su velike što mi se svidja (zima i led + mladica). Kod overhead castinga dobio sam bar 5 m na duljini izbačaja uz puno manje rada. Ako imaš vani iz vrha štapa celi shooting head treba ti samo jedan backcast i ispucaš cca. 15 a može i 20 m running linea (ako se ti prije ne zapetlja u korpi :doh:). Štap je "spor paraboličar" i odlično podnosi jigove i ostale olovne projektile. Samo još moram kupiti izolir traku za spojeve :D i treba mi neko somče da ga isprobam u borbi :drool:

Janez 

:tbumb: lepo lepo, ovo sa izolirkom mi je malo komican detalj  :D ali ok...no, samo da ga ti lepo krstis na nekom somcetu a zasto da ne i na kakvom sarancetu od 30kg  ;)

Ruki

Senior member
Učlanjen(a)
09.01.2008.
Broj reagovanja
0
Neke sitne klencice...ova vrucina je isusila korito Stire a porasle  su alge pa je bilo veoma tesko zabaciti a pogotovo uhvatiti klen..ipak pala su cetiri manja komada.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
preključe jadne  sitne bucove

bucov.jpg

a juče sam isprobavao delovanje bambule na potočnu pastrmku

potocara.jpg

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Iako se vetar nije smirio nakon zalaska sunca,izašao sam na smuđa.Četiri komada po priličnim talasima i nije loš ulov.Jedino me čudi da niko u okolini grada nije uhvatio krupnijeg smuđa.Gde je ta riba ???

Prilozi

• smudj1.jpg
    smudj1.jpg
    62,1 KB · Pregleda: 125
  • sa pola glave.jpg
    sa pola glave.jpg
    62,6 KB · Pregleda: 141
  • smudj3.jpg
    smudj3.jpg
    67,3 KB · Pregleda: 119
  • smudj4.jpg
    smudj4.jpg
    87,6 KB · Pregleda: 127

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
zvezdan je napisao(la):
Iako se vetar nije smirio nakon zalaska sunca,izašao sam na smuđa.Četiri komada po priličnim talasima i nije loš ulov.Jedino me čudi da niko u okolini grada nije uhvatio krupnijeg smuđa.Gde je ta riba ???
Pa kod mene Zvezdane, gdje bi bila  ;), ti imaš mrijestilište a ja starački dom  :D , samo da se spusti Dunav, ufff nikako da krene, sve se nešto ne da dole.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno