Danas sam vezivao...

KLENAROS

Hero member
Učlanjen(a)
14.05.2011.
Broj reagovanja
34
ado bl. je napisao(la):
Hvala  ;) ima tu jos baji koje nisu bas za slikanje,ali ove najpoznatije se mogu slikati.:

To mi nikad nece biti jasno, sakrivanje musica. Niko moju ribu ne moze uhvatiti. A nista ljepse nego pokloniti nekome na vodi musicu koja trenutno lovi.

Elem, par dvanaestica
6b031c1a48f494d47aa4aa67cbf9f1ab.jpg

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.656
Skrivanje muva ne kapiram ni ja.... Mada ne verujem u magicne muve, samo u ljudsko sujeverje....

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

89kobra

Full member
Učlanjen(a)
25.05.2015.
Broj reagovanja
69
Postoje razne cake koje ljudi ne zele da otkrivaju. Cuo sam pricu od jednog kolege da musicari sa Ribnika ostavljaju neku muvu ne znam tacno koju da bude izlozena  svim vremenskim uslovima, nakon nekog vremena sam materijal dobije specifičnu nijansu i spremna je za upotrebu. Ako neko zna voleo bih da mi potvrdi ovu priču ! :)

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
148
Mariću jel ti još uvek veruješ u deda-mraza?!?

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
540
Naravno da ne ;) nego se šalim sa Kobrom. Ko je lud da drži music u na kiši 300 dana jbt. Al znam za foru gde su babu jurili za kaput star 30 godina. I platili uredno da je baba mogla da kupi nov.

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
89kobra je napisao(la):
Postoje razne cake koje ljudi ne zele da otkrivaju. Cuo sam pricu od jednog kolege da musicari sa Ribnika ostavljaju neku muvu ne znam tacno koju da bude izlozena  svim vremenskim uslovima, nakon nekog vremena sam materijal dobije specifičnu nijansu i spremna je za upotrebu. Ako neko zna voleo bih da mi potvrdi ovu priču ! :)

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
To  neki zovu kaljenje musica  ili friziranje  i to nije samo sa Ribnika vec je poznato  svugdje u svjetu ,caka je da udica  a i ostali materijal dobije patinu da ne sija previse,,  neki musicari sa sjevernog mora namjerno naprave da im  musica zahrdja pa je tek onda koriste ,,,

KLENAROS

Hero member
Učlanjen(a)
14.05.2011.
Broj reagovanja
34
Upravo sto Džolix kaže, kaljenje mušica. U knjizi Slavka Čambera se piše o tome. Kako on kaže to je otkrio kad je otkinutu mušicu našao na granama. Lovila je kao ni jedna druga iz kutije. I od tada on "kali" mušice. Kad je sveže ostavi je na suncu bar jedan dan.

Da ne uvrijedim nikoga, za mene čisto sujevjerje i glupost.

Dexa89FLY

Full member
Učlanjen(a)
24.04.2014.
Broj reagovanja
5
KLENAROS je napisao(la):
Upravo sto Džolix kaže, kaljenje mušica. U knjizi Slavka Čambera se piše o tome. Kako on kaže to je otkrio kad je otkinutu mušicu našao na granama. Lovila je kao ni jedna druga iz kutije. I od tada on "kali" mušice. Kad je sveže ostavi je na suncu bar jedan dan.

Da ne uvrijedim nikoga, za mene čisto sujevjerje i glupost.

Slažem se sa tobom apsolutno  :tbumb:

ado bl.

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2011.
Broj reagovanja
0
To nije nikakvo sakrivanje musica.... nego jednostavno ljudima pokazes nesto ,a on ti jos dode nakon par godina i ubjediva te da je on tu izmislio muhu i da ju je on napravio. E takvi mi je ribara pun Kurac sve neki pametnjakovici i jos ga uslikas sa mojom licnom ribom koju sam ja uhvatio i on onda se hvali po javnim mrezam da ju je on uhvatio i tako da sad ne daljim odesmo sa teme.
Meni niko nije pokazivao ja sam se sam ucio,a glavno me je gradivo naucio moj otac poznati stari musicar koji je u banjaluci lovio na mahac ,kad ljudi nisu ni znali sta je to,asad glume sve ribarcine. I da naravno da te tajne koje su stare 100 godina nebi bas djelio ovdje na forumu  :nowink:

ado bl.

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2011.
Broj reagovanja
0
Za kaljene muhe se culo prije 20 godina tako da nista novo... Mada su majstori svilu i ostale materijale kalili a ne napravljene muhe

KLENAROS

Hero member
Učlanjen(a)
14.05.2011.
Broj reagovanja
34
Opusteno Ado, čemu tenzije. Pitao sam jer si  naglasio da imaš još mušica koje valjaju, a ne želiš da ih pokažeš. Bistro, odoh na spavanje, Pliva ujutru čeka.

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
mislis procito u casopisu prije 20 g  :)  a sluso sam price ribara koji su 60 tih godina  sasvim slucajno okalili musice i vidjeli rezultat,, ako su ribari razmisljali o bojama i materijalima  za muhe vjerovatno su razmisljali i o friziranje cijele muhe a pocetci toga niko ne zna,,,, vjerovatno oduvjek ,,

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
148
Pre 20 godina je možda bilo i realne potrebe da se nekim materijalima posvetli boja, možda su svile i vunice bile previše jarkih boja pa je njihovo sunčanje imalo nekakvu svrhu. Danas je izbor materijala i boja takav da postoji svaka nijansa koju želimo... A da materijal dobije nekakve čarobne osobine sunčanjem... ne bih komentarisao.

Vrh Dno