DH za overheade :)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Danas sam malo bacao OutBound WF8F/I (330 greina), sa mojom jednoručnom osmicom pošto ne vežbam mnogo i nisam neki opaki fly caster dobacio sam 24m sa povečim fly-markerom na kraju predveza. Kada sam uzeo moj dvoručnjak kojega sam uradio od varaličarskog blanka ko od šale dobacih 27m. Več neko vreme planiram uzeti OoutBounda wf13 za njega ali ima vremena jer sa mojim AFS-om od 580 greina koji nije  baš namenjen za overheade bez problema dobacim 30m overhead zabačajima. Tako sam posle nekoliko probi na vodi i na travi zaključio da je moj tzv. Swich 10'00'' WT11 u stvari nešto kao što Beulah ima u svom programu dvoručnih mušučarski štapova Surf seriju koja može da se koristi i kao svič ali prvenstveno je za surf zabačaje...preko glave i daleko....e isto tako i ovaj moj mada ga ja ne bi nazvao Surf nego radije "DH Overhead Fly Rod"  :lol:

Tako da ga mogu lepo koristiti bacajuči moje velike strimere kao svič motku gde rolam takve strimere na nekih 15-20m ako koristim spomenuti AFS ili za daleke zabačaje overheadom koristeći outbounde od 330 greina pa na više do 600 greina  :lol:

No, to bi trebalo još probati sa kojekakvim kanapima ali otom potom  ;)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Zar ti nije outbound #8 pretezak kanap za #8. Ja planiram uzeti za sedmicu takodje neki kanap sa takvim oblikom glave za overhead ali je outbound pretezak kanap.  Stap mora biti ekstremne fast akcije da bi se slagali u istoj klasi. SA GPX ili RIO GRAND su pre u igri. Dakle ako budem uzimao neki kanap bice to jedan od ova dva, a ako se odlucim za shooting head bice najverovatnije RIO Max II.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
meni deluje to sasvim normalno, štap se fino puni i nije ekstra brz, naprotiv neke srednje akcije je...mada, bacao sam ga i sa mojom DH jedanajsticom i to vrlo daleko....a moja osmica grey grxi 7/8 bez problema baca i tog outbounda. Gore sam več sve lepo opisao...a zašto outbound, zbog svih karakateristika i same leteče glave koja je prozirna i manje vidljiva...kod mene ga več mislim dve sezone koriste neki za lov mladice i tvrde kako im ta providnost leteće glave doprinosi u lovnosti također. Uglavnom, mogu je bacati i mojom osmicom ali i jedanajsticom a leći če i na jednu desteku koju planiram nabaviti kada bude prilika. Onaj grxi je prava radna volusina....ako samo navedem šarani od 10tak kila pa i 22kg u vrlo kratkom roku idu na suvo pa nazad u vodu ;) I kao bacačka igračka me eto lepo služi. Kažem, sa njom sam danas bacao sa vrlo malo napora veoma daleko. A kada sam uzeo dvoručnu 11ticu to je tek bilo igra  :D, jen' dva tri i fijuuu.
Outbound je stvarno fin kanap za takve zabačaje kakve ja trebam.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Outbound ne prati AFTMA klasificiranje tako da je otprilike dve klase tezi. Mozda ti zato i odgovara za stapove vece klase. Aj vec jednom nagazi tu mladu... :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
znam da je OB malo jaci za koju klasu ali i ovaj moj to baca bez problema.

mlada, hehe e ne peca se ona tek tako ovde, nije dovoljno samo uzet kartu pa juriš kad ti volja, moraš imati i pratnju i to dogovoriti pa onda još i uskladiti se sa svojim obavezama itd. nemam mnogo mogućnosti da bi je jurio kada mi volja ali evo sada se spremam za još koji izlazak...možda i padne koja. ali doći će vreme kada ču i ja moči češče na nju.
doduše ulovio sam več par komada ali su sve bebice koje su se zaletele na strimer dok sam lovio pastrmke ali to se ne broji pod ulov mladice (ne za mene  ;)).

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Probaj na suvu # 16. Cuo sam da razvaljuju  :D
Gledao sam na svetskom prvenstvu kako bacaju DH stapovima overhead. Prelepo. Stapovima ( mislim da je klasa bila #12 ili 13) 54,5 metra.  :eek: Leti to ko ludo.
P:S ubice me Goci , obecao sam mu pun izvestaj sa slikama ali nikako da stignem  :blush:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
:D ja sam joj pripremio suve na #22

54,5m  ??? :drool: verujem da je to bilo lepo gledati.  Za takve zabačaje treba 100% uklopiti i izabrati kompletan pribor, kanap, lider...sve a onda još i ogromno vežbe i pravilnog shvačanja svega toga :yeswink: :blush:

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Samo se ja i ti raspisasmo ovde... :D
Rec je o Mikaelu Blombergu. On je uzeo zlato i u seatrout takmicenju (jednorucni stap). Kad je on sa dvorucnim stao na postolje, tad mi jedan od organizatora, inace clan nase mus. sekcije za vezivanje, rece da obratim paznju na njega. Apsolutno sve tehnicki ispravne pokrete koje vaze za jednorucne je primenio i za dvorucni stap. Stao je kao prvo sa lagano ispruzenom desnom nogom na sredinu, tj skoro metar krace i otpoceo lagani speycast da ispravi sh.head. Lagano je podigao glavu u vazduh i kratkim mirnim pokretima uz telo napravio fin loop koji je samo ubrzavao. Sa ubrzavanjem je produzavao radnu duzinu casta, tj razmak izmedju prednjeg i zadnjeg stopa. U jednom trenutku ispruzuje levu nogu napred u stvarnom silovitom prednjem castu. Tad sam pomislio da ce izbaciti kanap, ali majstor izvlaci jos jedan veoma brz i snazan backcast i posle njega SHOOT... tad je postigao pobednicku duzinu. Sve vreme ubrzavanja mu je loop bio prelep, uzan i brz. Dok su svi ostali pokusavali da sto pre napune stap i sto pre ispucaju kanape da bi imali sto vise pokusaja, on ih je imao sasvim malo ali je radio na brzini. Ono su cisti ribolovacki izbacaji. Da je imao musicu na kraju predveza i trebao izbaciti tih 50-tak metara, imao bi savrsenu prezentaciju.

Na slici je on u beloj majici slikao sam ga sa jednorucnim.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
jako lepo si to opisao, vidio sam ko' da sam uzivo to gledao, verujem da je takvu majstoriju gleati cisti spektakl. Ja imam veliku želju naučiti sve raditi pravilno ali jako sam kratak sa vremenom i mogučnostima da se u fc udubim kako bi tebalo. Ovako učim se na vlastitim greškama što je pogrešno ali tako je pa tu i tamo odgledam kakav dvd. Planiram uzeti jednom nešto kvalitetne literature ali sad mi je sam ribolov mnogo bitniji jer jedva i za to nađem vreme.
Zanimljivo je da kada se spominju DH štapovi uglavnom se imaju u mislima "spey" zabačaji ali mušičarenje je svaki dan širi pojam. Tako da pored klasičnih jednoručnih imamo i te dh spey, pa dh swich, pa dh surf, pa lifting ... A sve sami mušičarski štapovi. Jedva čekam da probam kako če se ovaj moj štap pokazati na reci. Nadam se več sledeči tedan  ::)

Vrh Dno